[silnik] nierówna praca silnika na zimnym silniku
Witam.
Jestem posiadaczem punto II, 1,2litra, 8V, 2000r. Kilka tysiecu temu wymienialem swiece na nowe. Nie czyscilem silniczka krokowego, wymienialem sonde lambda te po katalizatorze. Od kilku dni zaraz po odpaleniu auta czuc ze silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach, trwa to kilkanascie sekund, niekiedy dluzej. Powyzej napisalem co wymienialem, ale to nie mialo zwiazku z obecna awaria. Czy ktos podejrzewa co to moze byc teraz? Auto ma przejechane ponad 90 tys km. Co jaki czas powinno sie wymeiniac przewody?Mam wobec nich dziwne podejrzenie...;-). Nie mam gazu, tylko benzyna, moze jeszcze ostatnio kiepskie paliwo? Ale to sie objawia tylko na zimnym silniku, jak jest cieply to wszystko gra.
Re: nierówna praca silnika na zimnym silniku
Cytat:
Napisał digidyy
Witam.
Jestem posiadaczem punto II, 1,2litra, 8V, 2000r. Kilka tysiecu temu wymienialem swiece na nowe. Nie czyscilem silniczka krokowego, wymienialem sonde lambda te po katalizatorze. Od kilku dni zaraz po odpaleniu auta czuc ze silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach, trwa to kilkanascie sekund, niekiedy dluzej. Powyzej napisalem co wymienialem, ale to nie mialo zwiazku z obecna awaria. .
Zmień przewody (na magnety mareli albo NGK) oraz świece na DEDYKOWANE (koniecznie) to tak na poczatek 8) później wypadało by wyczyścić krokowca, w PII nie jest to taka prosta sprawa ale samo przemycie go beznzyną tzn. kanału którym zasysane jest powietrze sporo daje w niektórych przypadkach, więc to nie zaszkodzi oczywiście musisz demontowac przepustnice i staraj się nie oblewać zamocno TPS,a bo jeszcze go uszkodzisz :?