To jest widok strony w wersji do druku
-
Wyświetlanie błędów
Stwierdziłem ostatnio że jest trochę za niskie ładowanie 14.1V więc postanowiłem oczyścić styki, odłączyłem aku, rozkręciłem i wyczyściłem puszkę bezpieczników (tą na dodatniej klemie akumulatora, drugiej nie ruszałem), połączenia masy na akumulatorze, masę przykręconą do silnika pod akumulatorem ale licho mnie skusiło i przy okazji chciałem spryskać kontaktem w sprayu inne styki więc odłączyłem wtyczkę przepływomierza, wtyczki na komputerze, niebieską wtyczkę nad alternatorem na podszybiu, wszystko to oczywiście bez akumulatora w samochodzie.
Po podłączeniu zasilania, nie działają prędkościomierz, obrotomierz, temperatura silnika, wyświetla błędy czyli jakby brak smarowania, abs, asr trójkąt, wodę w paliwie, i jeszcze kilka innych, na wyswietlaczu pojawił się symbol klucza a menu serwis informacja:Service 0 Day,
duży napis: Connections czyli połączenia ?
Ponowne odłaczenie akumulatora ani poprawianie wtyczek które ruszałem nie pomogły.
Radzcie ludziska co dalej.
-
ładowanie miałeś w normie w stilsakach osiągniesz max 14,2 jak ktoś szuka sobie roboty to tak później jest :axe: na początek weź suszarkę i wysusz te popsikane wtyczki i sprawdź jeszcze czy dobrze wszystko wpiołeś i dobrze przykręciłeś przewody masowe do nadwzia :popupie:
-
Sądzę że ten 'kontakt" którego użyłem mógł namieszać, dzisiaj mam izopropanol ale nie wiem czy wyświetla błędy bo są złe połączenia czy błedy są zapamętane i żadne poprawianie nie pomoże bez resetu z Fiat Ecu Scan.
Przy okazji, co to jest za małe czarne pudełko przykręcone do błotnika po lewej stronie za akumulatorem mniejwięcej w okolicy mocowania siłownika klapy silnika, z pudełka dołem wystają przewody.
Problem rozwiązany, powodem było zgięcie jednego pinu w gniazdku komputera, tej wtyczki akurat nie wyjmowałem a tylko ruszyłem zatrzaskiem więc nie powinno się tak stać więc nie wiem czy to moja wina czy kogoś kto wcześniej podłączał tam alarm ale...
fakt jest niezaprzeczalny, trzeba uważać bo może być niezłe kuku, przy złamaniu tego pinu cieńszego od szpilki raczej bez wymiany komputera się nie obejdzie.
-
wydaje mi się że to są czujniki od poduszek powietrznych z prawej strony też jest :-k