[szyby] Problem z dachem panoramicznym
Witam Szanownych.
Od miesiąca jestem posiadaczem Fiata Stilo, z silnikiem 1.9JTD.
Do zakupu zachęcił mnie, oprócz bogatego wyposażenia i ciekawej stylistyki nadwozia, silnik - rodzice posiadają Alfę Romeo 156 z tym samym silnikiem (105KM).
Samochód posiada dach panoramiczny, który powinien się otwierać. Niestety się nie otwiera.
Gdy wcisnę pokrętło otwierające dach, słychać cyknięcie silniczka, niestety nic się nie dzieje.
Dach próbowałem otwierać ręcznie. Bez specjalnych oporów udaje się otworzyć tylko pierwszy z segmentów (uchyla się). Kolejny segment ani drgnie, a nie chcę używać siły żeby czegoś dodatkowo nie zepsuć - nigdy nie miałem do czynienia z takim wynalazkiem...
Czytałem, że należy przeprowadzić inicjalizację dachu, o ile ten da się otworzyć imbusem. Jednak się nie daje.
Byłbym naprawdę wdzięczny za każdą sugestię, tym bardziej że robi się coraz cieplej na zewnątrz...
Roleta (zasłona) także nie działa. Nie słychać niczego. A szkoda, bo jednak zimę mamy i straszny ziąb bije od tych przeszkleń. Ciepło na postoju ucieka momentalnie...
Może ktoś z was, już miał podobny problem i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami?
Każda wskazówka jest cenna.