To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Kolo dwumasowe. -
Kolo dwumasowe.
Tak jak w temacie. Potrzebuje takie zdemontowane i niepotrzebne juz nikomu kolo dwumasowe - nie chce go oddawac do regeneracji itp, nie chodzi tez o jego sprzedaz. Chce je rozmontowac na kawaleczki zeby dobrze zrozumiec zasade dzialania i moze wymyslic pewien sposob na zastapienie tego dziadostwa (chodza mi po glowie nierealne pomysly ze sprzeglem hydrokinetycznym, albo zwykle kolo zamachowe plus tarcza z podwojnym tlumikiem drgan - chce zobaczyc jakie sa na to mozliwosci biorac pod uwage jeszcze czujnik polozenia walu)
Jesli komus zbywa, zalega piwnice/garaz, chetnie by sie pozbyl, przytule z mila checia, jeszcze jakies piwko czy dwa postawie.
;)
Wiem, juz widze glosy sceptykow i pukanie sie palcem po glowie - ale nudzi mi sie, a nuda jest najlepszym motorem do postepu.
-
Gdybym tak owe posiadał od razu bym wysłał, jeśli miałby to być tańszy sposób, oczywiście sprawdzony. Popytam wśród znajomych.
-
Poszukaj w katalogu valeo lub innego producenta. Czasami tacy producenci wypuszczają normalne koła w zastępstwie dwumasowego koła.
Skutki są takie - dwumas powoduje wytłumienie dużych przeciążeń - że skrzynia wtedy może szybciej Ci się posypać.
Do czegoś to stworzono ;)
-
Pany, pobierzna analiza danych katalogowych Valeo wykazala ze: TD i JTD maja DOKLADNIE TA SAMA SKRZYNIE BIEGOW (moce silnikow roznia sie raptem o 5KM, momenty prawie wcale). Natomiast tarcza TD ma 215mm i 20 wpustow, tarcza JTD ma 229mm (15mm wiecej) i 20 wpustow - jesli wpusty sa takie same (a patrzac na katalog wszystkich silnikow BBM mozna pokusic sie o stwierdzenie ze sa dokladnie takie same). Chcac znalesc tarcze o bliskich wymiarach sprawdzilem tarcze z innych modeli i okazuje sie ze 2.0 20V (hgt i marea benzynowe) maja tarcze sprzegla 230/20 (czyli o milimetr wieksza od naszego JTD). Idac tym tropem, sprawdzilem kolo zamachowe od tego silnika (no i tutaj rozwialy sie moje watpliwosci - po pierwsze inne wymiary, po drugie inny ciezar - wiec chcac cokolwiek robic trzeba dotaczac - aczkolwiek nikt nie mowi ze sie nie da.) Nalezy jeszcze nadmienic, ze skrzynia biegow w 2.0 to rownierz skrzynia C510. Wydaje mi sie zatem ze odpowiednie dobranie masy kola zamachowego jest kluczem do rozwiazania, ewentualnie mozna by sie pokusic o proby zakladania sprzegla z TD (tylko w dalszym ciagu nie wiem jak jest z czujnikiem polozenia walu). Problemem jest natomiast to, ze podejrzewam ze dwumasa jest ciezsza od kola zamachowego z benzyny, a przeciez "dospawac" masy sie nie da. Takich danych jak masy kol i ich srednice dokladne nie znalazlem:(