To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
ESP, ASR off -
ESP, ASR off
Witam.
Jest mozliwosc calkowitego odlaczenia ESP/ASR w Stilo (1.9jtd 115 KM, jesli to ma jakies znaczenie) czy jedyne na co mozna liczyc to samoczynne odlaczenie? :)
Zauwazylem ze jak wyskakuje na stale kontrolka poslizgu na tablicy, samochod nie uzywa zadnego systemu w nawet najmniejszym stopniu, natomiast pod odlaczeniu przyciskiem "ASR" kolo skrzyni systemy dalej interweniuja, tyle ze w mniejszym stopniu.
Dodam ze ruszanie na lekko zaciagnietym recznym, jak to gdzies przeczytalem, czy dluzsze przytrzymanie przycisku ASR nic nie daje.
Z gory dziekuje za pomoc ;)
Pozdrawiam.
-
asr wyłączysz właśnie tym przyciskiem przy lewarku skrzyni biegów ( to że miałeś sygnalizację na tablicy to esp wspólna kontrolka z asr), natomiast esp nie można wyłączyć sobie samemu, możesz wyciągnąć ew bezpiecznik ale system zaraz będzie pluł błędy abs asr esp
-
No wlasnie chodzi mi o to zeby komputer wywalil blad ABS/ASR/ESP i zeby sie kontrolka pokazala na stale. Z bezpiecznikami nie bardzo chce sie bawic, mysle raczej o jakims sposobie bez wychodzenia z samochodu. W koncu po ulicach wypada jezdzic z wlaczonym przynajmniej ABS :)
Jakies inne sugestie? :)
-
skrzynka bezpieczników pod kierownicą bezpiecznik w gnieździe F42 (7,5A) inaczej chyba się nie da
-
Dzieki za info. Jak nic wiecej sie nie dowiem to pokombinuje.
W kazdym razie jakby ktos cos wiedzial wiecej to bardzo prosze o odpowiedz, zalezy mi. :)
-
Tak z czystej ciekawości:dlaczego chcesz wyłączyć te systemy :?: Skoro niektórzy dopłacają,żeby je mieć :?:
-
Sorry za pozna odpowiedz.
Zima, parking, snieg ;)
ESP strasznie przeszkadza, a wrecz jest nieprzewidywalne przy roznych zabawach.
No i generalnie 'na surowo' czuje cos wiecej, niz prowadzac samochod z milionem systemow.
Wiem, idea istnienia Stilo jest inna :)
-
odgrzebię temat. czy ASR i ESP przydają się w Stilo? po czym poznać, że auto wyposażono w te systemy? na otomoto widzę, że niektóre Stilony posiadają przy lewarku zmiany biegów przycisk ASR. czyli jeśli przycisku nie ma, czy oznacza to, że w aucie ASR, a co za tym idzie ESP nie ma?
-
ESP jest zawsze - to standard w stilo
ASR jest opcją - chodź w modelach przed liftem był prawie standardem
użyteczność? ASR przydaje sie gdy ruszasz i boksują koła, komp zmniejsza obroty i pozwala ruszyć. zależy jakie kto ma wyczucie w bucie ;)
ESP to must have! pozwala wyrównać tor, pomaga wyjść z poślizgu. przed paroma rowami w zimie mnie uratował
-
trochę dziwne. zawsze mi się wydawało, że ESP jest bardziej zaawansowanym rodzajem ASR łączącym w sobie funkcję ABS i ASR, więc posiadając ESP automatycznie powinniśmy posiadać ASR. natomiast posiadanie ASR nie musi oznaczać posiadania ESP. tak mi się wydaje... Fiat dawał ESP w standardzie nie dając ASR? hmm...
i ponowię pytanie, czy brak przycisku ASR w kokpicie oznacza brak systemu ASR w aucie?
-
Asr przydaje się i to bardzo bardzo. Przynajmniej ja jestem zachwycony że mam. Brakuje mi trochę esp. Esp ma szerszy zakres działania. Asr pomaga tylko przy przyspieszaniu i ruszaniu na śliskim podłożu, działa tylko na koła przednie i da się ten system wyłączyć. Esp w ogóle pomaga prowadzić auto w poślizgu i zachować stabilność toru jazdy. Działa na wszystkie koła i NIE DA się go rozłączyć. Kontrolka asr to koło z wypadającymi spod niego kamieniami. Jeśli włączysz asr i pojawi się ta kontrolka, to prawdopodobnie esp nie ma. Jeśli jest esp, to ma wspólną kontrolkę z asr i najczęściej jest nią żółty trójkąt ze strzałką zakręconą w kółko. Jeśli przy wyłączeniu asr pojawi się ta kontrolka, to prawdopodobnie na pokładzie obecne jest esp. Piszę słowa prawdopodobnie i najczęściej, bo nawet instrukcja wspomina o tym, ze te kontrolki mogą występować zamiennie.
Obecność esp zweryfikować można oglądając pompę abs. Jeśli z tyłu po stronie ściany grodziowej jest naklejka z napisem esp, to system jest :-)
Jeśli brak przycisku asr, to tego systemu nie ma. Jeśli jest, to jest asr, ale jak napisałem, nie gwarantuje to obecności esp. Jeśli brak asr, to prawdopodobnie esp też brak i masz do czynienia z golasem.
-
Cytat:
Napisał
bzykol
Jeśli brak asr, to prawdopodobnie esp też brak i masz do czynienia z golasem.
tak też mi się wydaje. dzwoniłem to wyjaśnić ale w słuchawce usłyszałem standardowe - nie wiem, ja tu tylko sprzątam.
chodzi dokładnie o tą ofertę
Fiat Stilo 13900.00 PLN. - otoMoto.pl
dodatkowo trochę odstaje prawy błotnik od reflektora w porównaniu z lewym (od strony kierowcy).
jest jeszcze druga ciekawa oferta. tym razem benzyna z rzadko spotykanym oplowskim motorem. ponoć nie bardzo pod gaz ten silnik... w tym przypadku sprzedający napisał że ASR jest co potwierdza włącznik na tunelu. o ESP sprzedający nie wspomina. uczciwy? prawie. czytajcie dalej ;)
http://otomoto.pl/fiat-stilo-1-6-C31568234.html
auto znika po zaptaszkowaniu "bezwypadkowe" "nieuszkodzone". dzwoniłem żeby to wyjaśnić, ale usłyszałem przez telefon - nie wiem, nie znam się. to komis mojej córki.
rzygać się chce na te komisy...
-
Sprawdź sobie na klubfiatstilo.pl w dziale kupujemy auto. Może te oferty już się tam pojawiły i może ktoś oglądał i ma jakieś spostrzeżenia. A jak nie, to sam zamieść i może ktoś Ci pomoże w oględzinach.
-
to się lekko sprostuje:
ESP faktycznie było standardem ale tylko do lifta. później dla diesla 1.9 tylko active mógł mieć dokupiony, a dynamic miał standardowo ESP: http://www.fiatstilo.com.pl/download...-katalog-oglny
wg tego katalugo ESP=ASR więc brak przycisku ASR świadczy o braku ESP
-
Z tym że np. ASR nie równa się ESP :)