[color=black]witam
wiek ktoś gdzie mogę zakupić osłonę na pasek klinowy wielorowkowy do fiata marey 1.9jtd????
szukałem na allegro i w sklepach internetowych..ale nigdzie nie maja. a do aso raczej się nie udam...bo tam kosmiczne ceny.
:?[/color][/b]
To jest widok strony w wersji do druku
[color=black]witam
wiek ktoś gdzie mogę zakupić osłonę na pasek klinowy wielorowkowy do fiata marey 1.9jtd????
szukałem na allegro i w sklepach internetowych..ale nigdzie nie maja. a do aso raczej się nie udam...bo tam kosmiczne ceny.
:?[/color][/b]
proponuje rozejrzeć się po szrotach, na allegro skontaktować się ze sprzedawcami którzy mają cześci z rozbitków, gdyż tej części mogą nie wystawiać bo nie jest popularna.
p.s
nie pisz pogrubionym bo to nie ładnie.
Skąd masz silnik 1.9 JTD w samochodzie z 97r
dodam że do punta osłona rozrządu ( nie wiem jak teraz) też nie występuje w podróbach więc zostaje ASO ale akurat nie jest droga. zobacz w ASO może i ta twoja jest tania.
..sorki ale może za skąpo opisałem.. ponieważ mi chodzi o osłonę paska klinowego napędzającego pompę wody i alternator itd...a nie o pasek rozrządu. niestety podczas tej zimy zostawiłem osłonę silnika na jednej z zasp.. no a teraz podczas odwilży cały brud "wali" mi się na rolki i pasek klinowy.... pomijając to ze wszystko zapewne się przez to niszczy w zaskakującym tempie..to jeszcze piszczy niemiłosiernie :sciana:
a silnik mam taki jaki mam ponieważ moja maryśka miała swapa z 1.9 td na 1.9 jtd
ps. sorki za pogrubione literki w poprzednim poście..ale jakoś mi się tak napisało . teraz będę się pilnował
Chodzi Ci o osłonę silnika spodnią. Na allegro jest ich sporo, jest sporo podróbek, ale i zdarzają się oryginalne.
wiem o co ci chodziło to był przykład że nie zawsze w ASO jest drogo. a co do osłonki to chyba takowej nie znajdziesz o ile mi się wydaje chyba żaden producent takiego czegoś nie stosował. więc lepiej kup osłonę silnika i będziesz miał spokój.Cytat:
Napisał cichociemny
Chyba nie ma oslony na sam pasek klinowy w naszych autach. Ja tez ciagle mysle o oslonie pod silnik, ale ciagle gdzies czytam, ze te podroby z allegro opadaja do ziemi pod wlasnym ciezarem i o byle kamien mozna je urwac...ktos juz moze takie stosowal?
fuse, potwierdzasz to co mi wiadomo czyli o braku osłon na sam pasek alternatora. przez parę lat robiłem w tym i nigdy się z czymś takim nie spotkałem. a co do osłon z allegro to trzeba je specyficznie montować :D czyli opaski opaski i jeszcze raz opaski. niestety tak to już jest z podróbami.
zatem napisze tak....
nie wiem czy istnieja oryginalne osłony na pasek klinowy alternatora czy tez nie..ale znalazlem oto takie cos...
http://allegro.pl/show_item.php?item=1373271055
...wiec chyba istnieją..
a odnośnie osłon dolnych pod sam silnik..to nie polecam żadnych zamienników które wyprodukowane są z jakichś odpadów plastikowych, co do mocowania maja trzy wkręty i...
.....ja taka zakupiłem na jesieni..i cieszyłem się tylko przez jesień.Cytat:
Napisał seth67
ponieważ jak tylko spadł większy śnieg..to niestety ale cala osłona została na pierwszej lepszej większej zaspie.... zal i rozpacz.
do takiego dużego samochodu jakim w sumie jest marea powinni stosować bardzo mocne osłony na spód.. dla przykładu podam iż mój kolega ma bmw 530d..i tam jest taka osłona silnika ze z powodzeniem mogłaby służyć za tarcze dla jakiegoś średniowiecznego rycerza.
Oslone z tej fotki z allegro tez mam pod maska, ale w sumie nie wiem co ona oslania...do paska jest dostep z kazdej strony, a to raczej sluzy za dystans sam nie wiem do czego.
a to nie jest kawałek osłony idącej od spodu?? mocowanej na nadkole i służącej do osłony alternatora żeby na niego tak nie chlapało??
popieramCytat:
Napisał seth67
Seth ma racje. Pomyslec ze szukalem tej piep**** oslony od prawie 2 lat;P W takim razie ja skozystam:) Jak nie ma tej oslony w prawym nadkolu, to cala woda ktora wychodzi z pod kola leci idealnie na pasek (w ciagu pol roku 2x wymienilem rolke prowadzaca paska napedowego, 2x skf... i 2x rozczarowanie bo po 2-3 tygodniach efekt taki sam - piszczy i final:P ) Kupuje ta oslone. Teraz ciezko mi okreslic, czy chodzi autorowi o ta oslone, czy o ta duza "tarcze" pod silnik. Widzialem tutaj w IT ma przyklad magnezowo-aluminiowe oslony pod nasze silnik z czym w polsce sie nie spotkalem - moze dlatego ze u nas metale lekkie staja sie bardzo szybko lupem nowych niekoniecznie legalnych wlascicieli. Taka oslona kosztuje 150 euro. A plastikowa 20. I gwarantuje ci ze jej nie polamiesz/nie zostawisz na zaspie - predzej urwiesz kolyske.
Sm0kus, myślę że warto zainwestować 150 ojro nikt jej na parkingu nie odkręci a po wizycie u mechanika łatwo można zobaczyć czy se nie zamienił. cena spora ale jak wziąć pod uwagę ciągłe wymiany rolek i napinaczy oraz paska to chyba warto jeśli oczywiście ma się zamiar trzymać auto.
więc proponuje oprócz tej małej zakupić całą osłonę silnika bo z tego co pamiętam one są ze sobą łączone na taki śmieszny sztyft/ wkręt?? jakieś śmieszne coś
....niedawno sobie wymajstrowałem własna osłonę z .....uwaga!!! -> lateksowej tacy pod talerz :D ..aż jestem z siebie dumny :) niestety musiałem ja przymocować za pomocą opasek/spinek plastikowych , ale najważniejsze ze spełnia swoja role. umocowałem ja starannie do wahacza i do filtra oleju także dolega wręcz bardzo dokładnie :) pasek suchy i wszyscy da zadowoleni :)