To jest widok strony w wersji do druku
-
Zespoł wyłączników
Witam. Mam znowu problem. Tym razem z zespolem wyłączników ( włącznik halogenow, ogrzewania tylnej szyby, tylniego przeciwmgielnego) Otoż raz działaja a raz nie Przypadkow mam trzy:
1. Wyłączniki sa podswietlone, ale gdy nacisne ktorys, wszystkie gasna i nie dzialaja.
2. Wyłączniki nie swieca i nie dzialaja.
3. Wylaczniki sa podswietlone i dzialaja.
Sytuacje takie zdarzaja sie losowo.
W tym samym czasie przycisk swiatel awaryjnych normalnie dziala. Rozbieralem wylaczniki ale tam wyglada ze wszystko jest dobrze.
-
Wina leży po stronie prądu, znaczy raz jest raz go nie ma. Wyciągałeś wszystkie doginałeś blaszki czyściłeś styki? Spr miernikiem czy dochodzi do nich prąd?
-
Znany przypadek w Palio/Sienach: Przeczyścić połączenia na kostkach w zespole wyłączników i będzie ok :mrgreen:
-
gregory_26 temat ten był poruszany już parę razy na forum. Jest to spowodowane zimnymi Lutami na płytce drukowanej . Musisz ja wyjąc i przylutować wszystkie luty. Daje sobie rękę uciąć że to pomoże bo w swoim byłym aucie (Sienka :) ) robiłem to co najmniej raz na pół roku ( zimne luty powstają od drgań) A u mojego szwagra w sience to nawet wszystkie przyciski i podświetlanie do nich przestało działać. Wszystko przylutowałem i jak na razie 6 miesięcy jeździ bez problemu. pozdrawiam
-
dudu$ ma rację :prayer: ...zupełnie zapomniałem o zimnych lutach :crazy:
-
Mam to samo ;) raz działa raz nie ;) ale szybciutko znalazłem odpowiedź na nurtujące pytanie dlaczego raz działa raz nie;) Nie wiem czy sam sobie z tym poradzę :P bo jednak potrzeba do tego spokojnej ręki ;)
-
Cytat:
Napisał
dudu$
zimne luty powstają od drgań
Jestem elektronikiem i pierwszy raz słyszę żeby zimne luty powstawały podczas eksploatacji jakiegokolwiek urządzenia. Zimny lut powstaje, gdy użyta została zbyt duża ilość kalafonii i cyna nie zdążyła utworzyć mocnego połączenia z płytką drukowaną lub innym elementem. Co do działania przełącznika ... Tak jak pisali koledzy - czyszczenie styków powinno pomóc.
-
Cytat:
Napisał
turek86
Jestem elektronikiem i pierwszy raz słyszę żeby zimne luty powstawały podczas eksploatacji jakiegokolwiek urządzenia. Zimny lut powstaje, gdy użyta została zbyt duża ilość kalafonii i cyna nie zdążyła utworzyć mocnego połączenia z płytką drukowaną lub innym elementem..
Owszem ale takie połączenie latami może być wzorowe a pod wpływem ciepła, rozszerzalności cieplnej, wibracji, napreżeń połączenie się osłabia, Tworzy rezystancję, wydziela się ciepło i powstaje książkowy brzydki zimny lut który czasem potrafi tworzyć niemal 100% izolacje..