Witam... Dziś zauważyłem,że moje Brava (1.4 12v) pali 13 litrów lpg... Czy to jest norma czy też tyle palą???
To jest widok strony w wersji do druku
Witam... Dziś zauważyłem,że moje Brava (1.4 12v) pali 13 litrów lpg... Czy to jest norma czy też tyle palą???
jeśli krótkie odcinki tylko w mieście, do tego zima, spalanie w granicach normy. Jeśli to trasa to za wysokie.
Mam go zaledwie 2 tygodnie i na razie nie było długiej trasy.Na razie wkoło komina tak więc krótkie odcinki.Tak też myślałem,że to w granicach normy. Dzięki za odpowiedz już nie będę główkował , że za dużo pali ...
spr po trasie jeśli nie spadnie poniżej 10 wtedy będzie trzeba główkować.
Dzięki na pewno sprawdzę. Jak na razie to muszę go trochę doprowadzić do porządku bo poprzedni właściciel trochę go zapuścił(dobrze , że zboże w nim nie rosło) :lol:
colakcynia, loozik 13/100 to jeszcze mało, mnie na początku jak kupiłem 1.4 to łykał i 17/100 po mieście, ale nie żałowałem ;] W sumie nadal nie żałuję i spalanie w obecnej chwili jest na poziomie 11-13l/100km
Jeden normalny co się przyznaje ile mu samochód pali, a nie pisze, że w mieście 6, a na trasie 3,5, a przy eko jeździe na trasie to produkuje paliwo :mrgreen:Cytat:
Napisał waho.
Nie rozumiem dlaczego ludzie mają jakieś kompleksy i wypisują, że im auta na powietrzu jeżdżą... :roll: Tym bardziej okejka dla Ciebie kolego waho :supz:
najlepiej to poczekaj z tym do wiosny i wtedy zobacz ile będzie Tobie palić. Teraz jest zima , chłodno, autko może jeździć na małych dystansach i wtedy będzie niedogrzane co również powoduje zwiększeniem spalania. A jeżeli już chcesz zainwestować w jakieś części to wymień sobie świece i jedź do gazownika na regulacje i wymianę filtra gazu. Wtedy spalanie spadnie może o litr ewentualnie półtora litra ale tak jak piszę może . Z tego co Pamiętam moja była sienka rok temu w zimę paliła ok. 10,5-11l LPG w mieście a miała Tylko silnik 1.2 8v. Poza tym auto to nie kaktus pic musi :)
jak na 1.4 to ciut dużo ... wiem że to nie jest "boski" silnik ale moje 1.8 w mieście przy "pałowaniu" 12 weźnie lpg ... popatrz najpierw na wskaźnik temperatury , czy silnik normalnie się nagrzewa , bo termostat i nie dogrzany silnik jest pierwszą przyczyną dużego zużycia paliwa /czy to lpg czy pb/ ...
maniek75 wierz mi spalanie ma bardzo dobre. Jak na krótkie odcinki i "zimowy" gaz jest wręcz rewelacyjnie.
Zobaczymy jakie będzie spalanie gdy temp zewnętrzna osiągnie +15*C, powinno spaść o co najmniej 2l/100.
waho., również uważam, że spalanie ma na bardzo dobrym poziomie tak jak pisałem wyżej i kolejni przed mówcy
Dzięki bardzo za wypowiedzi ... Pozdrawiam
Kurde a moje 1.8 pali przy normalnej jeżdżę (czasem but, czasem emerycko - generalnie dość dynamicznie ale bez zarzynania) jakies ok 9 listrow etyliny.. W trybie mieszanym to fakt no ale to jest 1.8 ;)
etyliny przy normalnej jeździe średnio wychodziło mi 7.5 l .. przy pałowaniu doszedł do 12 :D ..ale obrotomierz do bólu :)
Moja 1,6 16V, Pali rożnie. jeśli jeżdżę sam, to w mieście ok 10 litrów, w trasie do 8 zejdzie. Natomiast jeśli już w 3-4 osoby to w trasie 10 a w mieście 12. Gaz na sekwencji STAG 4