Witam wszystkich serdecznie:)
Jestem nowym forumowiczem i mam pytanko wie ktoś może jak podłączyć głośniki tylnie w Fiacie Bravo 1996 R.?
chcę podłączyć ale nie chcę nic zje***** :))
pozdrawiam i szerokości życzę:)
To jest widok strony w wersji do druku
Witam wszystkich serdecznie:)
Jestem nowym forumowiczem i mam pytanko wie ktoś może jak podłączyć głośniki tylnie w Fiacie Bravo 1996 R.?
chcę podłączyć ale nie chcę nic zje***** :))
pozdrawiam i szerokości życzę:)
Witam
W radiu z tyłu masz wyjście na 4 głośniki - 8 pinów - jedna kostka ISO, środkowa. Schemat powinien być na radiu. Jeśli nie ma, zobacz w manual-u do auta (jak coś na forum znajdziesz). Jeśli masz pociągnięte kable to tylko musisz podłączyć do głośników. + do + oraz - do -. Musisz wyciągnąć radio (specjalne kluczyki bardzo się przydadzą, choć niektórzy potrafią i bez;-]) i zobaczyć jakie kable idą na tył (po kolorach rozkminisz) . Dla pewności proponuję sprawdzić miernikiem lub za pomocą żarówki i baterii. Jeśli nie masz podłączonych robisz tak samo z tą różnicą, że musisz wpiąć kable do kostki (za pomocą takich wtyków, które zaciskasz na przewodzie i wkładasz w kostkę ISO). Jeśli nie masz pociągniętych przewodów - robisz tak samo z tą różnicą że musisz zakupić i przeciągnąć przewody do tylnych głośników.
Jeśli podłączysz + radia do - na głośnikach, będą grały ale nie tak jak powinny. Jeśli na głośnikach nie masz oznaczeń lub są nieczytelne bardo prosto sprawdzisz to podłączając pod głośnik baterię (np. 1.2V "paluszka"). Przy podaniu napięcia, jeśli biegunowość jest prawidłowa - membrana będzie wypychana na zewnątrz. I wtedy tam gdzie był + z baterii jest + głośnika.
Powodzenia ;-)
kolego z tyłu za obiciem przy miejscach na głośniki sprawdź czy nie masz kabli do głośników, powinny być z żółtymi końcówkami [złączkami] wystarczy je podpiąć do głośników, jeśli są podłączone do radia kable. [w moim przypadku jak posiadałem bravolota z 97 to tak było.]
zależy też jakie radio było na wyposażeniu fabrycznym..poza tym bawiąc się CA to szkoda pieniedzy na tylne głośniki :)
Podpinam się. Mam tak samo, z prawej strony tylko i działa, a z lewej tak jak na fotoZałącznik 16915