Mam pytanie czy po przełożeniu licznika z bravo z 2000r. (z elektronicznym wyświetlaczem przebiegu) do bravo z 97r. z manualnym licznikiem, będzie działał normalnie i wyświetlał ten sam przebieg co poprzedni ? (kostki podłączenia są te same)
To jest widok strony w wersji do druku
Mam pytanie czy po przełożeniu licznika z bravo z 2000r. (z elektronicznym wyświetlaczem przebiegu) do bravo z 97r. z manualnym licznikiem, będzie działał normalnie i wyświetlał ten sam przebieg co poprzedni ? (kostki podłączenia są te same)
-misiek-88, czy będzie działał tego nie wiem, ale jeśli jakimś cudem zadziała, to na pewno będzie miał inny przebieg ;)
działać raczej nie będzie, jeśli chodzi o przebieg kolego to będzie miał taki jaki jest na liczniku zakupionym.
A czy to są rady potwierdzone jakimś doświadczeniem czy tylko przypuszczenia ?
jeśli chodzi o przebieg to na pewno, jeśli chodzi o działanie to na 95%. przebieg możesz przestawić za opłatą do takiego jak miałeś.
-misiek-88, przebieg zapisywany jest w układzie z tyłu na płytce licznika,więc za każdym razem jak zmienisz licznik to będziesz miał inny przebieg,w zależności ile ktoś nabił w innym autku.
Można to oczywiście zmienić u fachowców ale wiadomo trzeba zapłacić.
Cytat:
Napisał -misiek-88
A co ma Ci podać sygnał do licznika od skrzyni ? w starym masz linke a nowy wszystko ma na kabelki. Trzeba dodać impulsator na skrzynie zamiast linki, ponadto prawdopodobnie trzebabędzie uzupełnic instalacje.
Oj nie Panowie! Sygnał km na licznik mechaniczny jest podawany w formie impulsu elektrycznego, a bębenek mimo iż jest obracany to obraca go silniczek elektryczny :)
Montaż liczników z wyświetlaczem polega tylko na rozgryzieniu wtyczek i gniazd bo są inne.
A przebieg tak jak Zielony już napisał - jest zapisywany w liczniku.
w takim razie zwracam honor, poozostaje kwestia elektrycznej zgodnosci.