To jest widok strony w wersji do druku
-
Test opon zimowych tygodnika MOTOR
-
Dzięki. Fajny artykuł. Na dniach kupiłem Fuldę i widzę, że to dobry wybór ;)
-
nie zrozumcie mnie żle proszę...
testy made in motor czy auto-świat to ostatni argument jaki bym wzioł przy wyborze opon do auta...
owszem czytam to ale tylko jako rozrywkę bo z rzetelnością to ma tyle wspólnego co i totalnie nic...
-
Trzeba się czymś pocieszać skoro się tyle na nowe opony wydało ;)
BTW każda opona zimowa jest lepsza niż najlepsza letnia.
-
Cytat:
Napisał miszko
każda opona zimowa jest lepsza niż najlepsza letnia.
to naprawdziwsza z prawd o oponach!
-
dlaczego wzięli tylko niszowe marki?? a gdzie Michelin, Good Year, Bridgestone?
Gdzie pierwsza trójka? heh, beznadzieja
-
marki premium były 2 tygodnie wcześniej :)
-
Dopiero dziś przeczytałem artykuł z testem opon i znalazłem w nim Klebery Krisalp HP2, które użytkuje po raz pierwszy zimą i zmartwiło mnie, że krytykują je jako kiepskie na morym, a jak widze mają rację, bo bardzo żle mi sie prowadzi auto na tych oponach. Czy wy również macie zastrzeżenia do Kleberów. Kupiłem sugerując niską ceną ale po miesiącu zimy zaczynam obawiać o dalszą jazdą w zimowych warunkach. Może jednak test jest rzeczywiście oparty na dokładnych badaniach a Klebery nie są dobrymi oponami?
Będe wdzięczny za opinie jeśli ktoś ma te opony. Jeszcze dodam, że na drugim samochodzie mam stare Dębice 10 letnie i o wiele lepiej trzymają drogi.
-
artykul jest wklejony jako ciekawostka, kazda opona moze inaczej spisywac sie w roznych samochodach czy w roznych rozmiarach, oraz kazdy kierowca inaczej bedzie sie czul, jeden lepiej drugi gorzej, ja bym se nie przejmowal, a jesli juz tak sobie wziales do serca ten test to 4 z 8 miejsc nie jest takie zle biorac pod uwage ze debica znalazla sie duzo nizej, a gorzej wypadly tez barumy.
-
Być może to nie wina opon a zawieszenia samochodu, bo też o tym myśle, tymbardziej, że poprzedniej zimy jeżdziłem na Pirelli i było też kiepsko zimą, dlatego być może pochopnie zwalam winę na markę Kleber a teraz myślę, chyba jednak to nie guma?
Co do testu, rzeczywiście kwalifikuje Klebery jako średnie opony, w sumie w wielu kategoriach przeciętne i chyba test jest trafiony z oceną.
-
powiem tak. mam Fuldy i nie ma rewelacji ale biorąc pod uwagę że autko to punto (mała masa) i oponki to 13" to myślę że spisują się świetnie z poślizgu (nieplanowany) wyprowadziły mnie po 150 m ale mieściłem się na drodze i to bez problemu co przy takich warunkach i mojej prędkości było zadziwiające.
więc tak jak mówili moi przedmówcy wszystko zależy od samochodu i kierowcy każdy ma swoją technikę i będzie mu się lepiej współpracowała z inna opona.
-
no i jak pokazał test (dobry lub zły)ale nie ma opon wszechstronnych te co dobre na śniegu na mokrym tragedia i na odwrót .
trzeba dostosować prędkość do warunków albo mieć komplety kół na każdą pogodę no i szybki sprzęt do zmiany 8)