To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
traci moc -
traci moc
witam, posiadam bravo z 99r, od dwóch tygodni autko "bardziej chamuje silnikiem" niż do tej pory. Wymieniłem filtr powietrza i mam zamiar wymienic filtr paliwa ale takowego nigdzie nie mogę znalźc. Podejżewam że jest wmontowany w razem z pompą paliwową? czy ktoś może mnie uświadomic czy tak właśnie jest? no i druga sprawa, braku mocy towarzyszy "dzwonienie" z okolic katalizatora. :roll: moje zadanie drugie to czy uszkodzony katalizator może zamulac silnik? aa no i wydaje mi się że spalanie wzrosło o jakieś 30 % :sciana:
-
Re: traci moc
Cytat:
Napisał niebieski42
no i druga sprawa, braku mocy towarzyszy "dzwonienie" z okolic katalizatora. :roll: moje zadanie drugie to czy uszkodzony katalizator może zamulac silnik? aa no i wydaje mi się że spalanie wzrosło o jakieś 30 % :sciana:
katalizator jak najbardziej ma wplyw na osiagi silnika, a co do filtra paliwa to szukaj w prawym tylnym nadkolu...
-
Cytat:
Napisał niebieski42
moje zadanie drugie to czy uszkodzony katalizator może zamulac silnik? aa no i wydaje mi się że spalanie wzrosło o jakieś 30 %
spr termostat
jeśli chodzi o katalizator, czy ciągle dochodzi taki dźwięk, bo myślę, że może osłona od kata się poluzowała i dotyka go co powoduje dźwięk metaliczny
-
Kupiłem Suzuki Grand Gitarę :P Jeździła spoko, dobre przyspieszenie, ogólnie git, mijają 2 tygodnie, a z rury czarnym dymem kopci jak traktor i samochód jedzie max 50km/h z górki, a pod górkę na 2 podjeżdżałem, bo totalnie 0 siły, ludzie za mną się oglądali czy przypadkiem samochód się nie pali. I wtedy była wina katalizatora. U Ciebie też może być tak, że katalizator jest zabity.
-
lukq, myślę że jednak osłonka jest ok, byłem na kanale i wokoło wydechu jest wporządku. Tylko co dziwne, w tym wydechu w miejscu kata są po obu stronach "wloty powietrza" tanie niby naciecia widac że orginalnie profilowane i z tamtąt właśnie czyli z wewnątrz dochodzi takie dzwonienie. Gdybym miał pewnośc że to nie kat mi zamula autko to bym to chwilowo zaspawał. Termostat wydaje się byc oki, ładnie trzyma temperaturkę, silnik dogrzany, chyba działa poprawnie.
-
ja stawiam na kata a filtr paliwa jest pod autem z prawej strony przed tylnym kołem
-
jaski82, już tyle rozkręciłem szukając filtra paliwowego że więcej się bałem. Jesteś pewien że on tam właśnie jest a jeśli tak to poradź jak się do niego dobrac. Chcę go wymienic bo już nowy czeka na montaż. też mi się wydaje że to katalizator.
-
podnieś siedzenie z tyłu i tam powinno być dojście o ile dobrze pamiętam, a jak nie to z bagażnika
-
w okolicy tylnego prawego koła jest plastikowa osłona i pod nią jest filtr paliwa
[size=2][ Dodano: 2010-07-22, 19:58 ][/size]
http://fiatforum.com.pl/uploads/IMG_0487.JPG http://fiatforum.com.pl/uploads/IMG_489.JPG
[size=2][ Dodano: 2010-07-22, 20:05 ][/size]
tam szukaj
-
dzieki za poświecony mi czas i rady, w weekend coś zadziałam a bravką podzielę się z wami moimi "sukcesami".
-
niebieski42 ma auto po lifcie i pod osłoną przy lewym tylnym kole filtra może nie znaleźć. Jeśli go nie będzie to jest on zintegrowany razem z pompą paliwa.
-
zobaczymy w wekend w sumie mam 96r :)
[size=2][ Dodano: 2010-07-23, 21:23 ][/size]
niebieski masz podobny plastik jak u mnie
-
ano włoaśnie, bo tam gdzie mówił jaski82 go nie ma, a jeśli jest w filtrze to dam sobie chyba z nim spokój narazie, zresztą pewnie ten który kupiłem i tak nie pasuje do pompy. Zacznę od wspawania strumienicy, może się polepszy, a jak nie to będę dalej się radził. a może jeszcze ktoś ma jakieś spostrzeżenia to zapraszam :) dodam że to model 1,6 16V HSX
[size=2][ Dodano: 2010-07-23, 21:28 ][/size]
mam taki plastik, ale pod tą osłonką nic nie ma oprócz przewodów, i kupy piachu i brudu, zdemontowałem ją bo szukałem filtra, hmm niestety nie znalazłem :sciana:
-
jesli będziesz spawał sam zwróć uwagę na kierunek jeśli się pomylisz uszkodzisz silnik
-
waho, przy lewym czy prawym tylnym kole?
[size=2][ Dodano: 2010-07-23, 21:32 ][/size]
na strumienicy są jakieś kierunki? pierwszy raz słyszę a już kilka razy miałem do czynienia. ale teraz zwrócę szczególną uwage