Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    19 maj 2016
    Skąd
    Łóź
    Postów
    3
    Auto
    Fiat Uno 1.0 FIRE
    Rocznik
    1999

    Uno zgłupiało po zgraniu pamięci z CPU - Nie odpala

    Witajcie

    Ostatnio przeskoczył mi rozrząd w moim Fiacie Uno 1.0 FIRE na wtrysku. Podczas jego wymiany postanowiłem zgrać sobie zawartość EEPROMu...

    I teraz sprawa wygląda następująco:
    Zaraz po przeskoczeniu paska, silnik odpalał i jak wiadomo - szybko gasł.
    Po założeniu paska i grzebaniu w CPU, nie chce odpalić. Iskra jest, napięcie na pompie paliwa też, a świece są suche.
    Obstawiałem padnięty wtryskiwacz i uszkodzony komputer, jednak to najprawdopodobniej nie to. A Dlaczego? W książce typu "Sam naprawiam Fiata Uno" pojawił się błąd. Opisane są styki wtryskiwacza jako 2 i 3 z 4-pinowej wtyczki. Sprawdzając tam sygnał, było napięcie stałe. Mierząc rezystancję cewki - przerwa. Więc pomyślałem, że komp podał napięcie stałe na cewkę wtryskiwacza, a ta się spaliła.
    Podjechałem na szrot, kupiłem identyczny komputer i wtryskiwacz w obudowie. I jakie było moje zdziwienie, gdy ten ten pokazał przerwę w cewce. Po zdjęciu plastikowej osłonki stało się jasne, że wtryskiwacz wcale nie jest na 2 i 3 pinie gniazda, a na 1 i 2(bądź 3 i 4).

    Dzisiaj zszedłem z nowymi gratami do auta, podpinam drugi komputer i dalej jest to samo. Mierzę stary wtryskiwacz na prawidłowych pinach - sprawny, więc go nie ruszałem. Po próbie odpalenia, gdy już siadł akumulator z centralki Mono Jetronic zaczęło dochodzić intensywne cykanie, jakby przekaźnika, a w baku było słychać przelewające się paliwo.
    Już powoli tracę pomysły, co może być nie tak.
    Aha, i ważna sprawa - z ciekawości wcisnąłem wyłącznik wstrząsowy, ale nie potrafię go teraz odblokować Dlatego te próby wykonuję na zmostkowanej wtyczce do niego.

    Gdy naładuje się akumulator, jeszcze sprawdzę czy pojawia się paliwo w przewodzie powrotnym, chociaż pewnie nie będzie to mile widziane przez sąsiadów

    Pozdrawiam i liczę na jakieś nakierowanie mnie na przyczynę tego zachowania.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Czekaj to teraz po twoich modyfikacjach nadal masz iksrę, pompa chodzi, ale świece suche?
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    19 maj 2016
    Skąd
    Łóź
    Postów
    3
    Auto
    Fiat Uno 1.0 FIRE
    Rocznik
    1999
    Dokładnie tak było. Teraz jak zszedłem na dół z podładowanym akumulatorem i poprawiłem zmostkowanie wyłącznika wstrząsowego, pojawiła się benzyna w przepustnicy!
    Mimo to, auto nie chciało odpalić. Gdy chciałem sprawdzić obecność iskry na świecach, akurat padł akumulator i ledwo silnik się przekręcił, bez iskry...

    Na spokojnie w weekend zejdę z dużym akumulatorem 72Ah i będę próbował zdiagnozować o co temu unu chodzi, teraz już za późno, za ciemno.
    Dziękuję za odzew

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    09 grudzień 2012
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    361
    Auto
    Tipo 1.4
    A rozrząd masz dobrze ustawiony? Ustawiales jak? Na znaki, przyrządem?

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    19 maj 2016
    Skąd
    Łóź
    Postów
    3
    Auto
    Fiat Uno 1.0 FIRE
    Rocznik
    1999
    Ustawiłem go tak samo, jak jakiś czas temu przy okazji zmiany wałka rozrządu. Tzn. tak, żeby znacznik na kole rozrządu pokrywał się ze znacznikiem na głowicy, a to pasowało do nacięcia na kole zamachowym pod największym 'zębem'

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    09 grudzień 2012
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    361
    Auto
    Tipo 1.4
    Wykręć wtrysk, zakręć rozrusznikiem i zobacz czy wtrsyk coś puszcza.


 

Podobne tematy

  1. Blue&Me - nie czyta pamięci USB
    Napisany przez szylolek na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 08-07-2015, 15:22
  2. Brava 01' Problem z pamięcią ustawień po odpalaniu
    Napisany przez KrzychuB na forum Car Audio
    Odpowiedzi: 41
    Ostatni post: 29-01-2013, 21:08
  3. [radio] Brak podtrzymania pamięci stacji
    Napisany przez Segreto126 na forum Car Audio
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 09-03-2011, 20:21
  4. [ukł. zapłonowy] Jakie świece? zgłupiałem...
    Napisany przez qra69 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 30-05-2010, 11:46
  5. Tylne hamulce .... zgłupiałem
    Napisany przez waho. na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 11-03-2009, 11:34

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl