Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 7 z 7
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2015
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    3
    Auto
    Stilo 1,9 jtd
    Rocznik
    2004

    Stilo 1,9 JTD nie odpala

    Witam,
    Zacznę od tego, że przeglądam różne fora motoryzacyjne od kilku lat ale to jest dopiero mój 1 raz jako zalogowany.
    Wstęp jest po to, bo pewnie zaraz ktoś napisze, że temat już był itd. Do rzeczy :
    Jakiś tydzień temu przy temp ok. -5 C auto odpaliło na 2-3 sek zgasło i już go nie udało się odpalić, na drugi dzień naładowałem aku i ciągle nic, przyjechał kumpel aby mnie sholować, spróbowałem jeszcze raz zapalić i odpalił. Dojechałem do mech ledwo bo bez turbo. Na kompie wyszedł błąd PO 235, mechanik coś pogrzebał wpiął wakuomert i stwierdził, że to na bank turbina do regeneracji. Dodam, że strasznie kopcił. Po jakichś 30 min u mechanika auto odzyskało moc i parę dni był spokój. Niestety problem powrócił dziś ponownie. Rano przy - 10 autko znów nie odpala ( kręci normalnie ale nie chwyta).
    Ale czy diagnoza aby na pewno słuszna ? Brak mocy faktycznie wskazuje na turbinę ale przez to nie chce zapalić przy większym mrozie.
    Wcześniej (jakieś parę tygodni temu trochę przerywał ale myślałem, że to przez trefne paliwo, od tego czasu tankuję arktycznego diesla) Wszystkie filtry wymienione 3 mies temu.
    Proszę o jakąś diagnozę bo nie chcę na darmo wydać parę tysiaków



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    27 maj 2013
    Skąd
    Głogów
    Wiek
    31
    Postów
    97
    Auto
    1.9 jtd 16V 140km MW
    Rocznik
    2004
    Jak egr? zaglądałeś tam? czy nie jest zasyfiony? robisz trasy często, czy krótkie dystanse? Błąd PO235 dotyczy czujnika ciśnienia doładowania. Pewnie masz go zasyfionego. Poczytaj:

    Stilo 1.9 JTD brak mocy od 3-go biegu
    Ostatnio edytowane przez Padre7 ; 07-01-2015 o 21:02

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    29 luty 2012
    Skąd
    Radlin
    Wiek
    42
    Postów
    241
    Auto
    Bravo 1,4 TJet 150 Sport
    Rocznik
    2010
    Turbina nic nie ma do odpalania motoru.Albo egr lub czujnik ciśnienia doładowania.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2015
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    3
    Auto
    Stilo 1,9 jtd
    Rocznik
    2004
    Nie znam się aż tak dobrze ale też mi się wydaje, że turbina nie ma nic do odpalania.
    Post od PADRE7 czytałem wcześniej ale tam autko odpala a u mnie nie.
    Poczekam aż będzie cieplej może zapali i wezmę sie za EGR i ten czujnik.
    Zastanawiam się czemu nie chce zapalić, może dolać czegoś, tylko czy teraz to nie za póżno

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    27 maj 2013
    Skąd
    Głogów
    Wiek
    31
    Postów
    97
    Auto
    1.9 jtd 16V 140km MW
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał MaHeK Zobacz post
    Nie znam się aż tak dobrze ale też mi się wydaje, że turbina nie ma nic do odpalania.
    Post od PADRE7 czytałem wcześniej ale tam autko odpala a u mnie nie.
    Poczekam aż będzie cieplej może zapali i wezmę sie za EGR i ten czujnik.
    Zastanawiam się czemu nie chce zapalić, może dolać czegoś, tylko czy teraz to nie za póżno
    Miałem wręcz identycznie jak Ty i winowajcą był EGR. Nie zapali Ci jak EGR zawiesił się na pozycji otwartej.

    https://www.youtube.com/watch?v=1go_PUmx0WE

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2015
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    3
    Auto
    Stilo 1,9 jtd
    Rocznik
    2004
    PADRE7 miałeś rację to był EGR. Najwidoczniej się zawiesił tak jak pisałeś.
    Choć rozkręcenie go było prawdziwym wyzwaniem to udało się, w środku syf straszny.
    Dzięki za podpowiedź

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    27 sierpień 2013
    Skąd
    Małopolska
    Wiek
    34
    Postów
    3
    Auto
    Fiat Stilo 1.9 JTD
    Rocznik
    2002
    Ja zapytam tylko czy mimo tego egra zablokowanego auto zapalalo czy kompletnie nic? Zaprzestales na kilkukrotnym kręceniu? Na jaki kolor auto kopcilo po odpaleniu? Byla jakas reakcja na gaz jak juz odpaliles?


 

Podobne tematy

  1. stilo car security problem nie odpala
    Napisany przez ipod1234 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 03-08-2015, 08:15
  2. Stilo 1.8 nie odpala
    Napisany przez wisnix00 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 28-10-2014, 13:08
  3. Stilo 1,9 JTD 115 nie odpala
    Napisany przez kardud na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 14-02-2014, 14:54
  4. Stilo Abarth nie Odpala!
    Napisany przez bemowo122 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 22-09-2013, 14:11
  5. Stilo 1.8 16v odpala za 3-cim razem
    Napisany przez kapslito na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 09-11-2012, 21:00

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl