Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Posty od 31 do 45 z 62
  1. #31
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 grudzień 2013
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    34
    Auto
    Fiat stilo 1.9 JTD
    Rocznik
    2002
    Jak odpali to nie kopci na czarno wlasnie. wiec mysle ze to moze byc wina oleju. Jak go kupilem to byl wlany 10W ale mechanik powiedzial ze juz jest za wysoki przebieg (wtedy około 177 000 km) i powiedzial ze teraz bedzie lepszy 15W i takim mi zalali. Wiec pada teraz pytanie czy jak zmienie teraz olej z 15W na 10W to czego moge sie spodziewac?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #32
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    982
    Auto
    croma 1.9 16vMJTD 150 km
    Rocznik
    2006
    pewnie niczego - tak jak pisałem "stary doświadczony mechanik" wychowany na traktorach tylko może takich rad udzielać- następnym razem unikaj go jak ognia
    zmieniaj ten olej w każdym oleju są środki myjące (bynajmniej w tych markowych) także nie masz czego się obawiać
    ps moje byłe stilo było zalewane olejem 5w40 na liczniku ponad 200tyś , mercedes 190 z 89 2.0d zalewany olejem 10w40 przebieg prawie 400tyś jak sprzedawałem (auto kupione od prywatnej osoby z zachodniej granicy, i tam też jeździło na 10w 40 co też mnie w pierwszej chwili zdziwiło - od wymiany do wymiany normalne zużycie ok 0,5l na 15 tyś km)
    Ostatnio edytowane przez jaro190 ; 28-01-2014 o 23:13

  4. #33
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 grudzień 2013
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    34
    Auto
    Fiat stilo 1.9 JTD
    Rocznik
    2002
    ja uzywam castrol'a wiec spokojnie moge zmienic na 10W?

  5. #34
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    982
    Auto
    croma 1.9 16vMJTD 150 km
    Rocznik
    2006
    a miałem nadzieję że tym g...m nie zalewałeś silnika tym bardziej przy zmianie dodaj środek myjący

  6. #35
    Klubowicz
    Dołączył
    29 luty 2012
    Skąd
    Radlin
    Wiek
    42
    Postów
    241
    Auto
    Bravo 1,4 TJet 150 Sport
    Rocznik
    2010
    Ja jeżdże na Mobilu 5W wymiana co 10 tys i dolewam około 0,3 litra a przebieg 237 tys.Zmieniaj bez problemu a bedziesz miał lepszy rozruch w zime

  7. #36
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2012
    Skąd
    Limanowa/Kraków
    Wiek
    29
    Postów
    830
    Auto
    Fiat Stilo 1.9 JTD 115
    Zmieniaj i to szybko! Mineralny olej ma bardzo słabe parametry na zimnym. nic złego się nie stanie, a tylko poprawisz sytuację. A! I mechanika zmień :-)

  8. #37
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    ełk
    Wiek
    45
    Postów
    5
    Auto
    stilo
    Rocznik
    2001
    witam wszystki
    mój pierwszy post ponieważ niedawno nabyłem stilo 1.9 jtd 115 km
    no i problemy główny problem to odpalanie przy -5 - -10 pada mi nowy aku i nie odpala ale po pryśnięciu plakiem na strzała , na ciepło 0 problemów pali na dotyk
    1.problem z odpaleniem na zimno oczywiście podejrzenie na świece i migającą spiralkę na tablicy, świece wymieniłem na nowe wszystkie
    2.filtr paliwa wymieniłem
    3.Blad P0380 Przekaznik płytki grzejnej,termorozrusznika skasowałem ale się pojawia nadal
    fia.jpg
    nie wiem co możne być przyczyna załączam test z ecuscan
    pomocy panowie ręce mi opadają mechanicy jak zwykle starają się strzelać może wtryski może pompa a może caly silnik do wymiany
    Dołączone zdjęcia Dołączone zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez pepe1234 ; 01-02-2014 o 18:46

  9. #38
    Master
    Dołączył
    05 listopad 2009
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    18
    Postów
    1,121
    Auto
    Fiat Marea Weekend 1.9JTD
    Rocznik
    1999
    Cytat Napisał pepe1234 Zobacz post
    3.Blad P0380 Przekaznik płytki grzejnej,termorozrusznika skasowałem ale się pojawia nadal
    nadal nie grzeją Ci świece. Ale nawet jeśli żadna się nie włączy, to przy -5 powinien odpalić po chwili.
    Jaki jest ten nowy akumulator i czy jesteś pewny, że jest dobry? Jakie masz napięcie przed rozruchem, czy spada po przekręceniu zapłonu i jakie jest ładowanie jak silnik odpali?
    They see me trollin', they hatin'
    Marea Weekend 1.9 JTD CF2 oraz: Focus MK2 1.6TDCi, Thalia 1.4 i Nuova Bravo 1.4 T-Jet
    Nie pomagam przez PW

  10. #39
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    ełk
    Wiek
    45
    Postów
    5
    Auto
    stilo
    Rocznik
    2001
    ponownie witam
    świece grzeją na 100 % dzis sprawdzałem po kolei wszystkie czyli kabel z modułu świec do świecy a świecę do obudowy silnika
    aku Maxis 74 ah ma zaledwie kilka dni
    wymieniłem dziś 4rty wtrysk bo było podejrzenie ze gubi na nim ciśnienie
    jutro dam znać jak odpali rano (ale już po wymianie poczułem różnice)ps....stary był strasznie zakopcony i cały mokry
    a to że za 5tym razem niestety nie działało u mnie bo kręciłem przedwczoraj aż padł aku(40-50 minut) i nic

  11. #40
    Master
    Dołączył
    05 listopad 2009
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    18
    Postów
    1,121
    Auto
    Fiat Marea Weekend 1.9JTD
    Rocznik
    1999
    Cytat Napisał pepe1234 Zobacz post
    świece grzeją na 100 %
    wiesz tylko, że świece nie są spalone. Skoro jest błąd, to coś w układzie nie działa. Centralkę sprawdzałeś?
    They see me trollin', they hatin'
    Marea Weekend 1.9 JTD CF2 oraz: Focus MK2 1.6TDCi, Thalia 1.4 i Nuova Bravo 1.4 T-Jet
    Nie pomagam przez PW

  12. #41
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    ełk
    Wiek
    45
    Postów
    5
    Auto
    stilo
    Rocznik
    2001
    Cytat Napisał pepe1234 Zobacz post
    świece wymieniłem na nowe wszystkie
    2.filtr paliwa wymieniłem
    świece jak pisałem zostały wymienione ale juz problem z odpalaniem z głowy
    wczoraj udało mi się kupić używany wtrysk i już odpala normalnie
    pozostało usunąć problem "płytki grzewczej" nie wiem co to chyba chodzi o moduł sterowania świecami ale skoro przekaźnik załącza grzanie świec !!! i one się nagrzewają jak pisałem sprawdziłem każdy pin w kostce podłączenia do modułu
    chyba że chodzi o całą elektronikę która jest w środku

  13. #42
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    982
    Auto
    croma 1.9 16vMJTD 150 km
    Rocznik
    2006
    a może chodzi o podgrzewacz w podstawie filtra paliwa?

  14. #43
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    ełk
    Wiek
    45
    Postów
    5
    Auto
    stilo
    Rocznik
    2001
    Cytat Napisał jaro190 Zobacz post
    a może chodzi o podgrzewacz w podstawie filtra paliwa?
    noo właśnie i o to chodzi ze do końca nie wiadomo czego szukać a wymieniać na chybił trafił to trzeba mieć drugi cały na podstawianie części

    jutro będe w posiadaniu miernika wiec spróbuje coś pomierzyć napięcia itp.

  15. #44
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    15 listopad 2014
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    9
    Auto
    Stilo 1,9 MultiJet
    Rocznik
    2006
    Witam wszystkich, podepnę się pod temat, mam nadzieję że ktoś pomoże.
    Posiadam Stilo 1,9MJ 120KM, od kilku dni bardzo ciężko odpala jak silnik jest zimny (chociaż + na zewnątrz)czyli np. po nocy, rozrusznik musi trochę pokręcić zanim zaskoczy i później jest już OK, wystarczy że go zgaszę i pali od strzała i tak jest póki się nie wystudzi. Jak już odpalę i jadę i np. dam na luz to zatrzęsie silnikiem ale jak jest ciepły to tego nie ma. Wymieniłem ostatnio świece żarowe (mrugała kontrolka) oraz sterownik świec, kontrolka zgasła sama ale problem pozostał i odpalanie się nie zmieniło. Akumulator jest nowy, filtr paliwa wymieniony na wiosnę, zalewam tylko Vervę, na wiosnę wymieniony też EGR na nowy i przepływomierz. Przez ostatnie dwie zimy wszystko było oki, więc dlatego jak zrobiło się trochę chłodniej od razu zauważyłem różnicę. Przeczytałem już chyba wszystko i dalej nie wiem co może być.

    Proszę o jakieś podpowiedzi co sprawdzić bo już ręce mi opadają

  16. #45
    Klubowicz
    Dołączył
    26 czerwiec 2013
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    179
    Auto
    Stilo 1.9JTD
    Rocznik
    2002
    Sprawdź akumulator czy na pewno ma dobre parametry Nie raz słyszałem, że po tygodniu akumulator miał awarie


 

Podobne tematy

  1. Kiepsko Odpala na zimnym silniku
    Napisany przez maverick_ice na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 08-04-2015, 00:37
  2. Stilo 1.9 JTD nie odpala na ciepłym silniku.
    Napisany przez Jaca89 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 30-07-2013, 13:21
  3. Stilo JTD ciezko odpala na zimnym silniku
    Napisany przez zajac1990 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 30-11-2012, 19:18
  4. Ciężko odpala na zimnym silniku
    Napisany przez jujo7 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 03-09-2010, 08:26
  5. [silnik] Strasznie ciezko i długo odpala na zimnym silniku
    Napisany przez lukaszmacher na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 26-01-2010, 21:58

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

jtd 16v ciezko pali zimny

fiat stilo 1.9 jtd ciezko odpala

stilo 1.9 jdd ciezko kreci na mrozie

stilo problem z odpalaniem na zimnym

jtd zimny nie odpala

fiat stilo 1 9jtd ciezko pali

stilo 1.9 zimny nie odpala

nie pali od strzala fiat jtd

ciezkie palenie na zimnym silniku 1.9 jtdm

fiat stilo 19jtd zimny nie odpala

stilo nie odpala przy minus 5 stopniach

72ah stilo jtd

stilo 140 jtd swiece zarowe

fiat stilo 1.9JTD P0404

stilo jtd nie pali na strzala

stilo jtd blas p-0380

akumulator wskazany dla fiat stilo jtd

ciezke palenie za zimno jtd

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl