Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Posty od 16 do 21 z 21
Like Tree1lubi to!

Temat: Stilo 1.6 16v 2003 MW falujące obroty, pedał gazu sie wiesza  

  1. #16
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    15 sierpień 2016
    Skąd
    Poznan
    Wiek
    30
    Postów
    14
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16 MW
    Rocznik
    2003
    Siema. Przepustnica i bezpieczniki czyste. Problem pozostał.
    Po kilku dniach błędy ASR ESP Itd się nasiliły. Komputer oddaję na gwarancję i chyba kupię używkę od chłopaków z Ciechanowa. Dają 8 miesięcy gwarancji, widzę pozytywne opinie..
    Warto za tysiaka kupić używkę? 2k mi szkoda na nowy



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    15 sierpień 2016
    Skąd
    Poznan
    Wiek
    30
    Postów
    14
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16 MW
    Rocznik
    2003
    Witajcie po raz kolejny.
    Sprawa wygląda następująco: kupiłem nowy ECU 1900zł mnie to kosztowało.
    No i co? Odpaliłem, poczekałem aż się nagrzeje, przegazowałem 3 razy, engine fault zniknął i wszystko ok. Check ok. Zgasiłem i odpaliłem na nowo i też check ok. Szczęśliwy pojechałem w miasto. ASR ESP i reszta błędów poszła w niepamięć
    Po kilku kilometrach zaczęły falować obroty i engine fault. No i co jakiś czas na wolnych obrotach sobie faluje. Podczas jazdy jest ok.
    Acha, jak pierwszy raz zafalowały obroty, to znowu mi pedał gazu nie działał!!!
    Masakra z tym autem jakaś. Co dalej z tym fantem zrobić? Myślałem, że już wszystko będzie ok, a tu jeszcze go coś boli...

    - Czy nowy ECU może nie pasować? ( jest taki sam nr T9), ale te numery w prawy dolnym rogu są inne. Sprzedawca zapewniał mnie, że na bank bd pasował.

    Jutro jadę na kompa i zobaczę co to za błąd, ale chciałbym poznać Wasze zdanie.
    Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam

  4. #18
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    15 sierpień 2016
    Skąd
    Poznan
    Wiek
    30
    Postów
    14
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16 MW
    Rocznik
    2003
    Widzę ogromne zainteresowanie tematem
    Komputer pokazał błąd MAP i przepływomierza. Dziwne, bo mam stożkowy filtr bez przepływki, nawet kabla ni ma. Dziwne??
    MAP zamieniłem spowrotem na ten stary, oryginalny. Wyczyściłem go w benzynie bo był zawalony czarnym nalotem i.... Auto już nie faluje na obrotach i nie odcina pedału gazu od 2 dni jestem szczęśliwy jak cholera.

    Mam nadzieję, że już nic nie napiszę w tym temacie
    Pozdro mordy

  5. #19
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 lipiec 2010
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    8
    Auto
    Fiat Stilo 1,6 16V
    Chcialem dopytac czy masz lpg na pokladzie??mysle ze musisz jeszcze trszke pojezdzic zeby byc pewnym ze usterka zniknela.

  6. #20
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    15 sierpień 2016
    Skąd
    Poznan
    Wiek
    30
    Postów
    14
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16 MW
    Rocznik
    2003
    Kolego nie ma gazu, tylko benzyna i to ta lepsza zawsze jest lana.
    Co do problemu to dzisiaj jezdziłem całe popołudnie i podczas ruszania lekko go zadusiłem i wyskoczył błąd. Przed czyszczeniem MAP błąd silnika, falowanie i odcinka pedału gazu przytrafiało się nagminnie co 1-2 km. Mam podejrzenie, że umycie czujnika pomogło, ale sam czujnik już chyba po woli nadaje się do wymiany... kupiłem na necie podróbkę, ale okazał się szajsem (!!!!) Ten 'pręcik' plastikowy jakby się stopił czy coś. Wyebaem go bez namysłu

    W moim stilonie jakieś Janusze zamontowały filtr stożkowy, jest ta skrzyneczka na rurze, ale nie ma żadnego kabla, nie ma przepływki!! To normalne? Dlatego wywala błąd przepływomierza(???)
    Tak pomyślałem, że błąd przepływki jest powiązany właśnie z błędem czujnika MAP. Ma to sens?

    Po wymianie ECU zniknął błąd spalania stukowego.

  7. #21
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    15 sierpień 2016
    Skąd
    Poznan
    Wiek
    30
    Postów
    14
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16 MW
    Rocznik
    2003
    Jakby kogoś interesowało, to u mnie przyczyną błędów ASR ESP CAR SERVICE LOOSE CONNECTION...był zmęczony ECU, a falowanie obrotów i brak reakcji pedału gazu powodował u mnie zabrudzony czujnik MAP. W moim przypadku wystarczyło go wyczyścić. Podmieniałem jeszcze na inne z ciekawości, ale o innych numerach i każdy sypał błędami. Stąd znam przyczynę.
    Odpukać stilon ma się dobrze i niebawem zawita w stajni na wymianę rozrządu
    Anyway dzięki za podpowiedzi i pozdro


 
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. skrzynia z bravo 96r do stilo 2003
    Napisany przez dudit6 na forum Modyfikacje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 18-05-2016, 13:37
  2. Stilo 1.9JTD 2003 kopci łyka olej
    Napisany przez cultura1227 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post: 06-07-2015, 13:45
  3. Stilo (2003) benzyna 1.6 16v + gaz ?
    Napisany przez Patryk95 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 30-05-2015, 15:21
  4. Stilo 5D, 1,6, 2003, Kraków
    Napisany przez bulaa90 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 26-07-2014, 21:14
  5. Problem ze skrzynią SELESPEED w STILO 2,4 2003
    Napisany przez Darek 70 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 07-08-2012, 22:10

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu