Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 21
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 kwiecień 2010
    Skąd
    rawa mazowiecka
    Postów
    23
    Auto
    fiat stilo 1.6 16v

    [silnik] pojawia sie lampka CHECK ENGINE

    chodzi o stilo 1,6 z sekwencyjnym gazem (przebieg na gazie ok 80 tyś) ogólnie ok 160 tyś.
    od jakiegos czasu pojawia mi sie lampka check engine. wtedy silnik zaczyna szrpać (czasami bardzo, a czasami tylko troszkę). na jednym testerze wykazuje błąd wtrysku 1, 3, na drugim testerze błąd - sporadyczne wypadanie zapłonu równiez cylindry 1,3.
    byłem juz u gazownika i wygląda na to, chociaż pewnosci nie ma, ze to nie jest sprawa gazowa, dzisiaj jadę na sprawdzenie kompresji, bo powiedziano mi, ze może gniazda zaworowe sie wypaliły. dodam, że cewki sa ok. nie wiem czy to ma znaczenie, czy wszystkie stilo tak mają, ale mój strasznie wpiernicza olej. nie ma nigdzie "majonezu" więc to raczej nie uszczelka pod głowicą. świece były wymienione, filtry również i nic to nie pomogło. sonda lambda chodzi, chociaż troszkę "leniwie"
    owy błąd niekiedy, niewiadomo skąd znika.
    może to śmiesznie zabrzmi, ale niekiedy przy skręcie w lewą stronę ten błąd się pojawia. nie ma to znaczenia czy silnik jest gorący czy zimny
    pomóżcie, bo wymiekam już z tym samochodem
    a może ktoś chce kupić ten wspaniały samochód



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    10,527
    Auto
    Marea weekend 1.9 110 ELX CF3 186A6.000
    Rocznik
    2001
    Kompresja to pierwsze co bym zrobił, później cylindry, bo coś mi się wydaję, że to ich wina.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 kwiecień 2010
    Skąd
    rawa mazowiecka
    Postów
    23
    Auto
    fiat stilo 1.6 16v
    sprawdziłem kompresję. jest ok.1 i 3 cylinder ok 14 atmosfer, 2 i 4 cylinder ok 14,5 atmosfer. ładowanie tez jest ok
    zapomniałem jeszcze dodać, że jak autko stoi, to pływaja obroty i zdarza się, ze potrafi zgasnąć również jak jadę i wyrzucę na luz.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    19 sierpień 2010
    Skąd
    Sosnowiec
    Postów
    17
    Auto
    Stilo 1.9 JTD
    miałem podobne objawy w maździe 626 z gazem. Problemem okazał się ubytek czynnika chłodzącego. Gdy dolałem (brakowało prawie litr do max) jak ręką odjął. Gdy wymieniłem (u mnie to chłodnica ciekła) problem się skończył.

  6. #5
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    10,527
    Auto
    Marea weekend 1.9 110 ELX CF3 186A6.000
    Rocznik
    2001
    Jak wygląda u Ciebie sprawa z czujnikiem położenia wału.
    Cytat Napisał saint100
    ze potrafi zgasnąć również jak jadę i wyrzucę na luz.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 kwiecień 2010
    Skąd
    rawa mazowiecka
    Postów
    23
    Auto
    fiat stilo 1.6 16v
    kurcze nie wiem. akurat tego nie sprawdzałem i szczerze mówiąc nikt wcześniej nie zasugerował nawet że może to być ten czujnik. zastanawiam sie jednak, czy wtedy pokazywałby akurat błąd 1 i 3 cylindra, atryskiwacza, czy sporadycznego wypadania zapłonu (jak zwał tak zwał)

  8. #7
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    10,527
    Auto
    Marea weekend 1.9 110 ELX CF3 186A6.000
    Rocznik
    2001
    chodzi o to, że gaśnie na luzie a czasem to się zdarza z powodu czujnika.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 kwiecień 2010
    Skąd
    rawa mazowiecka
    Postów
    23
    Auto
    fiat stilo 1.6 16v
    wiesz, to nie jest aż taki wielki problem
    najbardziej zależałoby mi na tym, żeby ten cholerny błąd w końcu zniknął...... i to na dobre
    bez tego to moge zapomnieć, ze ktoś mi go kupi za rozsądne pieniądze

  10. #9
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    31
    Postów
    4,178
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Jeżeli Ci wypada zapłon to sprawdź w pierwszej kolejności elektrykę. Zamień kolejnością cewki. Jak je sprawdziłeś, że są ok? Zobaczysz czy błąd pozostanie czy zmienią się cylindry na których wypada zapłon. Kompresję masz raczej w normie. A próbę olejową robiliście? Czyli wstrzyknięcie troszkę oleju i sprawdzenie jak kompresja się zmieniła?

    Czy ten błąd pojawia się na jeździe na LPG, a na PB?
    Generalnie gdy poruszasz się na LPG wtryski benzyny są wyłączane. Nie od tego przypadkiem masz problem? Może coś nie tak z instalacją gazową?

    Pojeździj trochę na benzynie i zobacz czy powiela się błąd.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 420 tys. km przebiegu, od nowości w rodzinie
    Audi A6 2.8l 30V V6, mulitronic (CVT)
    Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 kwiecień 2010
    Skąd
    rawa mazowiecka
    Postów
    23
    Auto
    fiat stilo 1.6 16v
    no właśnie zamieniałem cewki kolejnością i błąd był taki sam - 1,3 cylinder.
    nie robiliśmy próby olejowej, a co to w ogóle jet?
    błąd pojawia się bez względu na jakim paliwie jadę i czy silnik jest ciepły czy zimny.
    dzisiaj na przykład zniknął - sam nie wiem dlaczego, co się zmieniło?
    zastanawiam się, czy przypadkiem coś mi się nie spitoliło z centralką?
    instalacja gazowa była spradzana dość gruntownie i raczej to chyba nie to, ale jak juz wczesniej pisałem - pewnosci nie ma :-(

  12. #11
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    03 kwiecień 2009
    Skąd
    Bieruń St.
    Postów
    330
    Auto
    BYŁO STILO 1,9 JTD JEST N.BRAVO 1,9 Multijet
    Pisałeś,że świece wymienione,a przewody wysokiego napięcia Zastanawiające jest to,że jeden sprzet podaje wypadające zapłony,a drugi wtryski.Może znasz nr błędu?
    Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
    Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
    Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

  13. #12
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 kwiecień 2010
    Skąd
    rawa mazowiecka
    Postów
    23
    Auto
    fiat stilo 1.6 16v
    problem w tym ,ze tam nie ma przewodów wysokiego napięcia
    gdzieś mam taki wydruk z tego pierwszego testera, musze poszukać

  14. #13
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    03 kwiecień 2009
    Skąd
    Bieruń St.
    Postów
    330
    Auto
    BYŁO STILO 1,9 JTD JEST N.BRAVO 1,9 Multijet
    Cytat Napisał saint100
    problem w tym ,ze tam nie ma przewodów wysokiego napięcia
    Chodziło mi o to,że ta osłona gumowa i rdzeń plastikowy,który jest zakładany na świecę też lubi mieć przebicie Często się to zdarza.Szukaj śladów na bloku,czy nie widać takiego czarnego punktu od przeskoku iskry,i obejrzyj dokładnie trzpień,czy nie ma małej dziurki,przez którą może być przebicie.
    Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
    Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
    Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

  15. #14
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 luty 2011
    Skąd
    Nowa Sól
    Postów
    12
    Auto
    Stilo JTD
    lukq - Czujnik położenia wału raczej niee bo kiedyś mnie w JTD 115 dopadł i wywala na komputerze jak byk że czujnik położenia jest wadliwy. objawiało się to umnie tym że wywalał loose connection i dyskoteko na desce. Kilka minut odpoczynku i jedziemy dalej.

  16. #15
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    10,527
    Auto
    Marea weekend 1.9 110 ELX CF3 186A6.000
    Rocznik
    2001
    Cytat Napisał morcmarc
    objawiało się to umnie tym że wywalał loose connection i dyskoteko na desce. Kilka minut odpoczynku i jedziemy dalej.
    taki objaw też może być za przyczyną niedoładowanego/słabego akumulatora.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Check engine - zapala sie codzień
    Napisany przez hepos na forum Scudo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 30-10-2009, 17:08
  2. check engine i blad 1172
    Napisany przez myrek na forum Stilo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 14-10-2009, 16:54
  3. Check engine - o co chodzi?
    Napisany przez luki79 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 12-09-2009, 21:29
  4. [elektronika, code] Pojawia się code i nie znika z tablicy
    Napisany przez kiuba_k na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 13-08-2009, 14:19
  5. miga lampka od wtrysku
    Napisany przez maverick_ice na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 31-01-2009, 21:42

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

stilo check engine

fiat stilo check engine

fiat stilo świeci check

check engine stilo

wypadanie zapłonów stilo

check w stilo

fiat stilo. pali się kontrolka od silnika

stilo kontrolka silnika

check engine stilo 1.4

check engine stilo jtdstilo 1.6 check enginecheck engine stilo 1.6kontrolka check fiat ducatofiat stilo 1 2 pali sie kontrolka z silnikiemfiat scudo pali sie kontrolka silnikakasowanie check engine stilo jtdfiat stilo check sie zapalafiat stilo 1.6 check enginefiat stilo kontrolka checkkontrolka check engine fiat stilozapalił sie check w fiacie stilowypadanie zapłonu stilofiat stilo 1.6 16v zapalona kontrolka silnikapali sie lampka silnika stiloFiat Stilo 1.6 pali sie kotrolka silnika