Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 8 z 8
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    17 maj 2014
    Skąd
    Dobroszyce
    Postów
    2
    Auto
    Stilo 1.9 JTD 115km
    Rocznik
    2005

    Problem z klimatyzacja automatyczna nie zalancza sprezarki

    Witam

    Mam problem z moim fiacikiem Stilo 1.9JTD 115km rok 2005,
    Mianowicie nie włancza sie sprezarka od klimy, samochód był na nabiciu gazu isprawdzeniu szczelnosci i wszystko bylo ok, potem samochod trafił na warsztat w celu sprawdzenia instalcji, mechanik powiedzial mi ze instalacjia jest dobra jak równierz wszystkie bezpieczniki i przekaźnik, stwierdzil że może być uszkodzony sterownik komputera. A zapomniałem dodać że sprezarka podłaczona na krotko działa prawidłowo. Prosze o jakies porady co moze byc przyczyna ze sprezarka nie wlancza sie normalnie???



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Presostat. Sprawdźcie go. To on decyduje o włączeniu sprężarki. Gdy ciśnienie w układzie jest zbyt małe lub duże to nie pozwoli włączyć. Może tez po prostu się uszkodził.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 maj 2014
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    3
    Auto
    Fiat Stilo
    Rocznik
    04.2004
    Mialem to samo. Czujnik cisnienia klimatyzacji byl całkowicie zgniły (widoczne dopiero po odkreceniu). Komp widzial nieprawidlowe cisnienie wiec odlaczal klime. Specyficznym objawem bylo to ze przy wlaczonej klimie, sprezarka zalaczala sie na 1 sek przy podlaczaniu i rozłączaniu kostki, potem nic.
    Dodam, ze podlaczalem stilona do kompa i mialem blad P1531. Po wymianie czujnika wszystko wrocilo do normy, blad zniknal.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004
    Panowie (i Panie oczywiście - żeby nie było), problem u mnie taki: klima jakby słabo chłodzi - żeby nie powiedzieć wcale. Podłączyłem pod komputer, błędów żadnych, ale... czy to co na prtsc o czymś mówi? Spierdzielił cały czynnik? Czy jakiś czujnik szlag trafił? Przechwytywanie.JPG

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    17 maj 2014
    Skąd
    Dobroszyce
    Postów
    2
    Auto
    Stilo 1.9 JTD 115km
    Rocznik
    2005
    Wymieniłem czujnik ciśnienia na nowy i śmiga bez zastrzeżeń teraz.

  7. #6
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Cytat Napisał Rodżer Zobacz post
    Czy jakiś czujnik szlag trafił?
    Jeżeli to nie błąd FES/MES (spróbuj na innej wersji) to możliwe, że siadł presostat. Stąd takie dziwne wartości.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  8. #7
    Administrator
    Dołączył
    11 styczeń 2008
    Skąd
    Pleszew
    Wiek
    35
    Postów
    3,713
    Auto
    Lancia Lybra 1,9JTD 115KM CF3
    Rocznik
    2002
    Oczywiście, możliwe tez, ze czynnika za mało jest, ja tak miałem u mnie, wystarczyło osunąć wyciek i napełnić, tyle
    VW Polo 9N 1,2 12V - żony
    LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM

    Fiat Brava
    Lancia Lybra


    Jeśli uważasz, ze ktoś Ci pomógł, kliknij "gwiazdkę" reputacji przy jego poście

    Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004
    No nic, w takim razie pierwsze co to na serwis klimatyzacji i niech sprawdzą czy tam czynnik w ogóle jest, a jak nie to szukamy nieszczelności... Dzięki za odzew


 

Podobne tematy

  1. Klimatyzacja automatyczna
    Napisany przez jakubfermat na forum Stilo
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 01-04-2017, 22:26
  2. problem z klimatyzacja
    Napisany przez kardud na forum Stilo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 02-09-2013, 09:55
  3. Klimatyzacja , problem z wentylatorem.
    Napisany przez bob96 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 09-06-2013, 22:41
  4. Klimatyzacja automatyczna
    Napisany przez kasprzak na forum Panda
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 22-07-2012, 22:18
  5. Problem z klimatyzacja w korku
    Napisany przez mynie1981 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 11-08-2009, 08:34

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

stili nie zalancza klimy

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl