Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5

Temat: Preheat fault  

  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    09 wrzesień 2014
    Skąd
    Dzierżoniów
    Wiek
    31
    Postów
    177
    Auto
    Stilo 1.9jtd 115km
    Rocznik
    2001

    Preheat fault

    witam koledzy mam pytanie co może być przyczyna tego komunikatu od świec żarowych,na komputerze jeszcze nie byłem, dodam że świece żarowe nowe, akumulator nowy,komunikat zapala sie raz na jakiś czas co rozruch po chwili gaśnie i tak jest np przez jeden dzień a póżniej przez 2 tgodnie nic sie nie dzieje,dodam że auto odpala normalnie od strzału, w zime również nie było wiekszych problemów z odpalaniem,jednakże w zime po wymianie akumulatora komunikat znikł na kilka miesięcy,i tak sie zastanawiam co może być jeszcze przyczyna slyszałem o jakimś sterowniku świec żarowych generalnie oczekuje podpowiedzi co jeszcze może odpowiadać za taki stan rzeczy.pozdrawiam i oczekuje jakiś sensownych podpowiedzi



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    19 grudzień 2012
    Skąd
    Brzeg
    Wiek
    27
    Postów
    169
    Auto
    126pe/Stilo 1.2 16v
    Rocznik
    1988/2002
    tak to jest jak sie jeździ po mieście i często gasi silnik. Aku naładuj.

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    09 wrzesień 2014
    Skąd
    Dzierżoniów
    Wiek
    31
    Postów
    177
    Auto
    Stilo 1.9jtd 115km
    Rocznik
    2001
    no możliwe że to przez to ponieważ ostatnio faktycznie dużo jeżdze po mieście,niż w trasie,zobacze jak bedzie sie zachowywał dalej.dzieki za podpowiedz i pozdrawiam.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    12 czerwiec 2015
    Skąd
    warszawa
    Postów
    7
    Auto
    stilo 1,9 jtd 80km
    Rocznik
    2002
    Witam
    Opiszę swoją przygodę z tym komunikatem.
    Info pojawiło się 2 miesiące temu było ciepło palił od dotknięcia szkoda czasu.
    Zakupiłem komplet świec wiedząc że w ostatnich 10 m-cach dwie były wymienione.
    Pojechałem do mechanika miesiąc temu trzy świece wykręcił lekko 4 niestety wyszła ale z gwintem.
    Z ciekawości pomierzyłem omomierzem wartości rezystancji każdej nowej świecy miały 1,1 ohm.
    Pomierzyłem stare miały 1,2 i 1,3 ohm.
    Były więc dobre!
    Na jednej gdzie nakłada się nasadkę było lekko zaśniedziałe na co zwróciłem uwagę mechanikowi.
    On nie zareagował ja o świecy zapomniałem.
    Niestety komunikat Preheat fault zaczął pojawiać się znowu.
    Błąd w FESie 0380 .PRZEKAŹNIK!!
    Dla pewności zdjąłem wtyczkę z przekaźnika i omomierzem sprawdziłem przejścia między kablami zasilającymi świece a masą.
    Błąd wyszedł szybko!
    Przejście na jednym kablu 76 ohm poprawiłem styk na świecy i po problemie.

    Moja rada omomierz i sprawdzamy przejścia miedzy 4 x kablami wtyczki przekaźnika a masą.
    Wymiana świec nie była potrzebna.
    To wiem po wydaniu 300zł ale jak się nie chciało pomyśleć.
    przepraszam za długi tekst ale może komuś pomoże.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 wrzesień 2015
    Skąd
    Podkarpacie
    Postów
    12
    Auto
    Stilo 1.9 JTD
    Rocznik
    2002
    U mnie również była ciekawa sytuacja z tym komunikatem. Akumulator wymieniony na nowy ok miesiąc wcześniej, jeżdzone na długich trasach, komputer nie pokazywał nic, świece sprawdzone i wszystkie sprawne. Nie znalazłem rozwiązania. Miesiąc później zająłem się kontrolką poduszki powietrznej (świece nadal mrugały). Pierwszym krokiem było wyczyszczenie kostek poduszek i potraktowanie ich kontaktem. Ku mojemu zdziwieniu zamiast zniknąć kontrolka poduszki znikła kontrolka świec xD Nie wiem jak to możliwe ale zdecydowanie polecam to co kolega wyżej - sprawdzenie okablowania.


 

Podobne tematy

  1. Engine fault
    Napisany przez Piter89 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 24-09-2014, 22:01
  2. Engine Fault
    Napisany przez mabiel86 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post: 16-09-2013, 17:05
  3. Preheat Fault raz na dwa starty
    Napisany przez gld na forum Stilo
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 05-02-2011, 10:48
  4. Engine Fault
    Napisany przez mmproxy na forum Stilo
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 29-10-2010, 19:26
  5. Nie grzeją świece żarowe, komunikat "Preheat Fault"
    Napisany przez fenix na forum Stilo
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 16-01-2009, 15:37

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl