Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 92

Temat: Kręci i nie zapala  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM

    Kręci i nie zapala

    Witam.

    Moje Stilo od dziś już nie chce zapalać, wczoraj jeszcze zapalał, chociaż długo musiałem go kręcić. Co może być przyczyną?

    Dane:
    Stilo 1.4 16V 95KM
    Przebieg: 307 000km
    LPG - sprawne, bez problemu działa

    - akumulator sprawny, naładowany
    - pompa paliwa nowa (pół roczna, nowa z Boscha zakupiona byla)
    - świece mają około 25tys. - podejrzewałem je, wymieniłem je na inne (też już stare, lecz w lepszym stanie)
    - cewki sprawne
    - paliwo do wtryskiwaczy raczej dociera
    - czujnik generatora impulsow walka rozrzadu raczej dziala (po odlaczeniu sypie bledem na kompie)
    - komputer zadnych bledow nie wyswietla
    - rozrusznik kreci (mozna krecic az padnie aku i nie odpali)
    - iskra na swiecy jest
    - na gazie awaryjnie (mam taka opcje-STAG- tez nie zapala)

    Sily mi juz opadaja, a nie wiem co to moze byc. Z przyczyn logistycznych nie mam jak go odwiezc do mechanika.

    Pomocy..
    Ostatnio edytowane przez stilo.jozek ; 24-07-2016 o 19:38



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    14 kwiecień 2015
    Skąd
    Stalowa Wola
    Wiek
    23
    Postów
    440
    Auto
    Stilo 1.9 JTD 115
    Rocznik
    09.2005
    Cytat Napisał stilo.jozek Zobacz post
    - czujnik generatora impulsow walka rozrzadu raczej dziala (po odlaczeniu sypie bledem na kompie)
    To sprawdź jeszcze czujnik położenia wału.

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM
    Dziś sprawdzę go, naladowalem na maxa przez noc akumulator, swiece juz na mnie czekaja. A co by moglo to byc jeszcze? Dodam, ze auto od ok.2 miesiecy mialo czasem problem z zapaleniem rano!, czasem zapalal bez zastrzeżenie, a czasem dopiero za drugim razem. Czasem rowniez jak zapalil i nie pojechalem odrazu tylko zostawilem go do uspokojenia obrotow (az z "ssania" zejdzie) to zaczal lekko sie dlawic, musialem przegazowac i pracowal normalnie.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM
    Nowe swiece i nic

    - czujnik polozenia walu (obok cewek, od gory silnika) sprawdzilem, wypialem go i wywalilo blad na kompie
    - map sensor wypialem i wywalilo blad, wiec chyba tez dziala,
    - nawe czujnik oleju wypialem i blad wywalilo,
    - chcialem z zapasowego kluczyka odpalic, tez nic (myslalem ze immobiliser)
    - bezpieczniki wszystkie sa cale


    pomyslow juz mi brak...
    Ostatnio edytowane przez stilo.jozek ; 25-07-2016 o 17:06

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    19 wrzesień 2012
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    32
    Postów
    447
    Auto
    Stilo 1.9JTD 115
    Rocznik
    2002
    Po pierwsze sprawdź czy jest iskra. Zdejmij cewkę ze świecy. Załóż na cewkę starą świecę i dotknij do pokrywy zaworów (trzymaj za cewkę żeby cie prąd nie popieścił ). Tu musisz kogoś poprosić aby ci zakręcił rozrusznikiem.

    Jak będzie iskra to znaczy że paliwko nie dochodzi bądz uszkodzony jest któryś z czujników położenie Wału lub wałka rozrządu. Kiedy zmieniałeś rozrząd??
    Wole pchać swojego fiata...

    ...niż jeździć VW.

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM
    Sprawdzilem:
    - iskra na kazdej swiecy jest
    - cisnienie pompa daje odpowiednie
    - czujnik walu podaje obroty przy rozruchu (ok 250obr)
    - na "plaka" zapalil odrazu, pracowal az milo, po zgaszeniu kolejna próba bez plaka ledwo ledwo, a nastepna juz nie zapalil. Znowu plak i odpalil od kopa,
    - silnik pracuje rowno bez zadnych niepokojacych objawow,

    Podejrzewam czujnik temperatury wody. Jak silnik sie zagrzal to zgasilem auto, odpialem ten czujnik i zapalal mi normalnie (oczywiscie sypal bledem). Lecz silnik ostygl i chcialem jeszcze raz i znowu sie nie da ( czujnim odpiety). Jutro kupie nowy i zobaczymy..

    Rozrzad ma jyz 69tys. Wiem ze troche juz duzo, lecz dbam o auto, niezyluje go, 80% autostrady, stan jego po sprawdzeniu jest dobry.
    Ostatnio edytowane przez stilo.jozek ; 25-07-2016 o 21:44

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM
    Witam.

    Wczoraj wieczorem, z ciekawości jeszcze raz chciałem go zapalić jak silnik był zimny (pewnie miał temp. trochę wyższą niż otoczenie (myślę że ok.30stopni)). Niestety nie dało się, kręci rozrusznik i tyle. Lecz po ostatnim zapaleniu (na ciepłym silniku, z odpiętym czujnikiem temp. wody) nie usunąłem błędu z czujnika temperatury wody i na komputerze cały czas piszczał że jest błąd.

    Pytanko, może tak być że jest to ten czujnik właśnie walnięty i na ciepłym silniku z wypiętą wtyczką odpali, a na zimnym nie? A może jak wykasuje teraz ten błąd to na zimnym bez wtyczki też zapali? (sprawdzę to po powrocie z pracy)

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    19 wrzesień 2012
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    32
    Postów
    447
    Auto
    Stilo 1.9JTD 115
    Rocznik
    2002
    Mało prawdopodobne że to czujnik temperatury.

    Stawiam na czujnik położenia wałka rozrządu.

    Miałem podobną sytuację w jtd. U mnie padły oba czujniki położenia. Wymieniłem najpierw czujnik położenia wału - silnik odpalał na plaka. Po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu wsio wróciło do normy.
    Wole pchać swojego fiata...

    ...niż jeździć VW.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM
    - czujnik położenia wału korbowego (ten na dole silnika, pod rozrządem) pokazuje własciwe obroty na komputerze..
    - czujnik położenia wału rozrządu (od góry silnika, obok cewek) po odpięciu sypie błedem na komputerze




    Dodam jeszcze.. że po odpaleniu na plaka, kilka sekund pózniej, komputer pokazał temperature 50 kilka stopni, gdzie wskazowka od temp. ledwo drgnela.
    Ostatnio edytowane przez stilo.jozek ; 26-07-2016 o 10:43

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    19 wrzesień 2012
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    32
    Postów
    447
    Auto
    Stilo 1.9JTD 115
    Rocznik
    2002
    To nie ma znaczenie. U mnie też było podobnie. Też walił błędami.

    Sprawdź jaką ma oporność ten czujnik.
    Wole pchać swojego fiata...

    ...niż jeździć VW.

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM
    Czujnik kupie po pracy (15zl-nie ma zle), podepne go do testow (wypne wtyczke z zamontowanego i wlaze do tego) ,jak zapali to jestesmy w domu, jak nie to oddam go.

  13. #12
    Klubowicz
    Dołączył
    14 kwiecień 2015
    Skąd
    Stalowa Wola
    Wiek
    23
    Postów
    440
    Auto
    Stilo 1.9 JTD 115
    Rocznik
    09.2005
    Nawet jak czujnik temp odepniesz to auto i tak powinno odpalić bez najmniejszych problemów....na zimno nawet lepiej bo wtedy mieszanka jest większa na rozruch i dogrzanie silnika. Ale mam inny trop...
    Czujnik zderzeniowy po stronie pasażera...on podczas wypadku odcina paliwo, zdarzało się że przy większej dziurze potrafił się włączyć. Jeśli to nie to to już nie wiem co to może być....ale na pewno jakaś pierdoła.

  14. #13
    Klubowicz
    Dołączył
    19 wrzesień 2012
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    32
    Postów
    447
    Auto
    Stilo 1.9JTD 115
    Rocznik
    2002
    Cytat Napisał cenioormo Zobacz post
    Nawet jak czujnik temp odepniesz to auto i tak powinno odpalić bez najmniejszych problemów....na zimno nawet lepiej bo wtedy mieszanka jest większa na rozruch i dogrzanie silnika. Ale mam inny trop...
    Czujnik zderzeniowy po stronie pasażera...on podczas wypadku odcina paliwo, zdarzało się że przy większej dziurze potrafił się włączyć. Jeśli to nie to to już nie wiem co to może być....ale na pewno jakaś pierdoła.
    W takim przypadku nie odpalił by na plaka.

    Ja stawiam albo na Czujnik położenia wałka rozrządu albo coś z paliwem.
    Wole pchać swojego fiata...

    ...niż jeździć VW.

  15. #14
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2012
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    95
    Auto
    STILO 1.4 16V 95KM
    A jak ten czujnik zderzeniowy wylaczyc? To jest ten przycisk pod nogami pasażera po prawej? Jesli tak, to juz go naciskalem i nic..

    Czujnik polozenia walka rozrzadu zostaje mi kupic tylko nowy, a to jest 150zl i na zamowienie (za dwa dni).

  16. #15
    Klubowicz
    Dołączył
    19 wrzesień 2012
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    32
    Postów
    447
    Auto
    Stilo 1.9JTD 115
    Rocznik
    2002
    Jak masz miernik to wykręć ten czujnik i sprawdz oporność a następnie dotknij jakimś metalowym przedmiotem i sprawdź jeszcze raz.

    Wole pchać swojego fiata...

    ...niż jeździć VW.


 
Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Bravo nie zapala
    Napisany przez shaker1993 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 01-03-2016, 20:26
  2. Nie zapala na GAZIE
    Napisany przez stilo.jozek na forum Stilo
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 20-06-2015, 10:15
  3. Ciężko zapala :)
    Napisany przez piotr55122 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 30-04-2014, 20:51
  4. Kręci kręci aż zdechnie :(
    Napisany przez alogator na forum Punto II
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 28-02-2011, 21:14
  5. kontrolka zapłonu się zapala
    Napisany przez lehoo84 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 13-03-2009, 18:44

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl