Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 czerwiec 2012
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    29
    Postów
    5
    Auto
    Stilo JTD 115

    Klimatyzacja - nie załącza sprężarka

    Witam wszystkich,

    mam mały problem z klimatyzacją ale może od początku. W tym roku postanowiłem, że wkońcu naprawię klikę w moim Stilo (1,9 JTD 115KM). Wiedziałem wcześniej, że do wymiany mam parownik i jakiś przewód. Zatem od razu mechanik zabrał się za wymianę chłodnicy i napełnił klimę czynnikiem z barwnikiem, aby zbadać który przewód jest do wymiany. Od razu po tym klima zaczęła działać no ale niestety trzeba było wymienić jeszcze ten jeden przewód. Okazało się, że do wymiany był ten najdłuższy w całym układzie, w który wpięty jest presostat. Po wymianie przewodu gaz już nie ucieka lecz teraz sprężarka klimy nie chce się załączyć. Podpiąłem Stilo pod kompa i mam takie to odczyty (FES 3.6):

    Żądanie uruchomienia sprężarki: Aktywny
    Uruchomienie sprężarki: Aktywny
    Presostat I: Nieaktywny
    Presostat II: Nieaktywny
    Ciśnienie klimatyzacji: 0.039 bar

    (możliwe, że trochę przekręciłem nazwy zmiennych - piszę z pamięci)

    Na pierwszy rzut oka wina leży po stronie czujnika - lecz wcześniej był sprawny bo przecież klima załączyła przed wymianą przewodu. Poza tym zastanawia fakt, iż jeśli komputer odczytał za niskie ciśnienie to sprężarka powinna być w stanie 'Nieaktywny'...

    Mimo wszystko postanowiłem wymienić czujnik ciśnienia. Po założeniu niestety niemiło się zaskoczyłem gdyż FES ciągle pokazuje ciśnienie 0,039 bar. Sprawdziłem podłączając zewnętrzne ciśnienie i wygląda na to że moje Stilo odczytuje ciśnienie zero-jedynkowo - albo zero albo 0,039 bar. I teraz pytanie do Was koledzy. Jak jest u was? Bo jeśli tak samo to znaczy, że przyczyną może być sama sprężarka - w końcu według FESa Uruchomienie sprężarki jest w statusie Aktywny. A może jednak coś jest nie tak z komputerem skoro nie potrafi odczytać innego ciśnienia niż 0,039bar? Nie wiem zupełnie od czego zacząć. Przydałaby się jakaś pomoc.

    Pozdrawiam



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Czynnik nie uciekł gdzieś? Trochę dziwne. Jak favet od klimy podłączy Ci wężem powinieneś widzieć jakie jest ciśnienie.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 czerwiec 2012
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    29
    Postów
    5
    Auto
    Stilo JTD 115
    No właśnie problem w tym, że czynnik na pewno jest. Poza tym, podałem na czujnik ciśnienie zewnętrzne około 2 barów, a FES i tak widział 0,039bar. Kwestia czy w tym jest problem bo zarówno FES pokazuje, że sprężarka jest aktywna i nawet po obrotach słychać, że Stilo próbuje uruchomić sprężarkę. Kurde, może gdzieś przerwali kabel od sprężarki przy wymianie przewodu klimatyzacji...

  5. #4
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Jak odłączysz czujnik czy coś się dzieje? Jak fes na to reaguje. Do sprawdzenia czujnik, czujnik temperatury zewnętrznej czy dobrze pokazuje i przewody zasilajace

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 czerwiec 2012
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    29
    Postów
    5
    Auto
    Stilo JTD 115
    jak odłączam czujnik:
    Żądanie uruchomienia sprężarki: Aktywny
    Uruchomienie sprężarki: Nieaktywny
    Presostat I: Nieaktywny
    Presostat II: Nieaktywny
    Ciśnienie klimatyzacji: 0.0 bar
    przy tym obniżenie obrotów silnika.

    Dokładnie identyczna sytuacja jak czujnik jest podłączony, ale wykręcony. Ja osobiście nie podejrzewam samego czujnika - w końcu wymieniłem na nowy a sytuacja dokładnie identyczna.

    Czujnik temperatury wydaje się być ok - pokazywał dziś około 27C. Za to coś takiego jak "temperatura parownika" jest bardzo podejrzana bo pokazuje ponad 6500C.


 

Podobne tematy

  1. Sprężarka klimatyzacji - która to?
    Napisany przez karsto1982 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 05-06-2013, 21:07
  2. Sprężarka klimatyzacji
    Napisany przez wandzel na forum Punto II
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 27-06-2012, 18:43
  3. Sprężarka klimatyzacji
    Napisany przez wandzel na forum Punto II
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 03-06-2012, 12:06
  4. Problem Sprężarka-klimatyzacja
    Napisany przez Kuba_D na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 29-05-2012, 21:14
  5. Sprężarka klimy
    Napisany przez yoyo na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 01-07-2011, 23:12

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

stilo nie wlacza sie sprezarka

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl