Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Posty od 61 do 65 z 65
Like Tree2lubi to!

Temat: Fiat Stilo 1.6 16V (odcina zapłon podczas jazdy / postoju)  

  1. #61
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    31 lipiec 2015
    Skąd
    Rzeszów
    Wiek
    33
    Postów
    42
    Auto
    Stilo MW 1.6 16V 103KM, IDEA 1.4 16V
    Rocznik
    2003, 2004
    Cytat Napisał katrine Zobacz post
    moje stilo coś gryzie od lipca. Gdy pojechałam na wakacje na początku lipca, z Katowic na Mazury, pod Warszawą zaczęło nim telepać. Najpierw myślałam, że to przez silny wiatr, który "ciągnie" w drugą stronę moje rowery zaczepione na tylnim haku. NIE. Pojawiło się "CHECK" i na wolnych obrotach już nie panikował. Na miejscu oczywiście okazało się, że trzeba wymienić rzekomo świece i cewkę zapłonową. Wyżygałam 700 zł, ale tym sposobem wróciłam do domu. Na śląsku jednak gdy już go zgasiłam nie chciał odpalić. Uruchamiał się "dżin" i akumulator i echo. Zaczęłam szukać elektryka, wyjęłam akumulator, męczyłam się z tym autem, aż w końcu gdy znalazłam osobę, która się na tym zna, JEMU JUŻ NIC NIE BYŁO. MAGIA. Jest listopad i ma mnie ochotę wyrywać z butów. Że niby chłodnica. Zapalił się "check", pojechałam do mojego mechanika, wymienił mi chłodnice, bo płyn uciekał i żyłam w nadzieji, że CHECK zniknie. DUPA ! Stoję na światłach z tym checkiem, nagle dżin, akumulator i gaśnie. I TAK CIĄGLE. Aż go nie wrzucę na wysokie obroty to gaśnie. Potem naturalnie 5 dni spokoju, aż w końcu zamęczył się w korku na autostradzie. Tu już mnie laweta czekała. Żeby było śmieszniej, pod domem już był tylko check i jeździł umówiłam się z elektrykiem na poniedziałek, ale jestem JUŻ załamana gdy przeczytałam te wszystkie wątki. Krew mnie zalewa przy takich rzeczach, ale obstawiam, że to właśnie komputer? Teraz stoi, ale gdy go odpalam jest tylko CHECK. Liczę, że do poniedziałku dalej tam będzie bo jak znowu zniknie to chyba harakiri popełnię. A tak serrio. Ten palący się dżin i akumulator i gaśnięcie? Komputer?
    różne przyczyny mogą być, począwszy od lipnego akumulatora, poprzez brak masy, przez zaśniedziałe przekaźniki oraz zaśniedziałe złącza pod akumulatorem, po komputer.
    Blad CAN i przeróżnych czujników może świadczyć o usterce komputera. bo przecież wszystkie czujniki jednocześnie nie padają. (u mnie gasł: check + loose connection + hight coolant temperature + akumulator a potem doszedł Car Security i alternator fail, po wyciągnięciu sterownika było ewidentnie widać zapadnięte piny)
    Może być uwalony czujnik temperatury, może być walnięty MAP sensor.

    Dobry elektryk, powinien ogarnąć temat. 1 rada - podłączenie do kompa i sprawdzenie błędów

    rok temu przed wakacjami zaczęło się niewinnie od przerywania i gaśniecia "tak o" - głównie w korkach, potem pojawiły się błędy aż w końcu na trasie stanał i nie dało rady odpalić dopóki się dobrze nie ostudził.
    Zaopatrzony profilaktycznie w zestaw narzędzi, zapasowe przekażniki i spray "kontakt" - na szybko zlałem wszystkie złącza preparatem pod akumulatorem, wszystkie wtyczki od czujników itp. zrobiłem z żoną i córką godzinny piknik "na krawężniku", po czym elegancko odpalił i ruszyliśmy dalej
    Jakoś dotarłem do celu gdzie od razu wydarłem komputer z pod maski i wysłałem do magika od tych rzeczy.
    Sterownik dostarczył kurier do osrodka wypoczynkowego. Test na górkach w Bieszczadach w mega temperaturze i spokój
    Do domu dotarłem cały i zdrowy. potem przeniosłem sterownik żeby nie smażył się na silniku i od roku czasu jest ok. (ODPUKAC)

    W tym roku już mam wykupiony Assistance z holowaniem, noclegiem, opieka nad zwierzetami, naprawa na miejscu itp. Mam nadzieję ze będzie dobrze



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #62
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 marzec 2016
    Skąd
    Pabianice
    Wiek
    24
    Postów
    2
    Auto
    Stilo 1.6
    Rocznik
    2003
    U mnie na 90% to wina sterownika silnika, w poniedziałek znowu oddaję auto do mechanika i zobaczymy.

  4. #63
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 październik 2014
    Skąd
    Opole
    Postów
    4
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V 3D
    Rocznik
    2002
    Z góry przepraszam, że odświeżam stary temat, ale pewnie nie jednej osobie może się to okazać pomocne.
    No więc przechodząc do sedna sprawy to mój Stilo 1.6 16V 3D zachowywał się podobnie jak opisujesz w trzech przypadkach.
    Pierwszy polegał na tym, że na przedniej osi opony były łyse od wewnątrz, także czujnik wyłapywał to, komputer wywalał choinkę kontrolek i silnik gasł. Czujnik znajduje się przy przedniej osi. Jak nie masz dobrych opon na przodzie, a na tyle są w lepszym stanie to możesz na jakiś czas zamienić przednie koła z tylnymi i sprawdzić czy to podziałało. Drugi podobny przypadek miałem, silnik gasł i wywalał choinkę kontrolek na desce, ale w dodatku falowały obroty podczas pracy silnika. Powodem była zanieczyszczona przepustnica. Rozebrałem, przeczyściłem odpowiednim preparatem i szmatką, poskładałem i śmigał jak nowy. Trzeci przypadek to już wielu forumowiczom dobrze znany kłopot z komputerem, który przez jakiegoś inteligentnego konstruktora został umieszczony na silniku, gdzie jest narażony na wysoką temperaturę i drgania podczas pracy silnika. Problem jednak nie okazał się poważny, bo wystarczyło docisnąć te dwa złącza, które wchodzą w komputerek, choć natknąłem się na jakimś forum w internecie, że powodem były zimne luty w komputerku. Mam nadzieję, że choć trochę komuś to pomoże. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez fezzy ; 05-04-2016 o 02:05 Powód: Dodatkowe informacje

  5. #64
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 marzec 2016
    Skąd
    Tomaszow Maz
    Wiek
    36
    Postów
    2
    Auto
    Fiat Stilo
    Rocznik
    2002
    Witam prawie miesiąc temu zakupiłem Stilo 1.6 benzyna 2002. Po 4 dniach zaczęły się problemy z gasnącym silnikiem podczas jazdy (choinka na desce rozdzielczej to standard: ASR, Loos Connection, Low Level oil ect..), raz zdażyło się podczas wyprzedziania przy prędkości 100km/h nie spanikowałem, ale nie jedna osoba mogła by tracąc np. wspomaganie.
    Po zapoznaniu się z wpisami mój plan działania był taki
    1.Czyszczenie styków
    2.Spradzenie zimnych lutów i kondycji EKU
    3.Przeniesienie EKU a w razie gdyby nie pomnogło to co założyłem myślałbym aby zakupić nowy EKU..

    No więc Zakupiłem wpsomniane spraye typu kontakt S, kontakt U, ale zanim ich użyłem sprawdziłem akumulator w sklapie gdzie sprzedawca miał miernik do tego przeznaczony. Napięcie akumulatora (12V) i napięcie ładowania (14V) okazłay się prawidłowe ale prąd rozruchu wypadł poniżej norm i z 540 wyszło tylko 390!! I nie wiem czy ten drugi paramater ma aż takie znaczenie, ale w moim przypadku pomógła wymianie akumulatora na nowy. Co prawda jeżdzę na razie parę dni, ale od wymiany ani razu nie miałem wspomnianego problemu - odpukać w niemalowane!! Będę obserwowował co się będzie działo dalej.. Pozdrawiam

  6. #65
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 marzec 2016
    Skąd
    Tomaszow Maz
    Wiek
    36
    Postów
    2
    Auto
    Fiat Stilo
    Rocznik
    2002
    Niestety po 5 dniach wyswietlil mi sie blad podczas jazdy ''check engine'' ale silnik nie zglasl i po chwili błąd ustąpił.. jutro jade w trase i postanowilem zaryzykować, odkr eciłem ECU otowrzyłem i sprawdziłem czy płytka z elektroniką wygląda ok.. nie zauważyłem nic niepokojącego, ale profilaktycznie spryskałem wszystko "kontaktem s"
    a po paru inutach "kontaktem u" to samoz robiłem z gnizdami i wtyczkami ECU... Nie przykręciłem sposobem fabrycznym tylko "złapałem" skrajnymi śrobami tak, że ECU jest przesunięte w strone akumulatora. Pomyślałem o temperaturze silnika jeśli ma ona takie znaczenie to mój "zabieg" powinien przynieść choćby maly efekt. Jeśli to co zrobiłem dzisiaj nie pomoże to kolejnym krokiem będzie przeniesienie ECU na obudowę akumulatora. Jutro jadę w podróż 400-500km zobaczymy co się zadzieje.


 
Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Podobne tematy

  1. Fiat Brava 1.4, 1997, gwizdy podczas jazdy
    Napisany przez drzasiek90 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 04-03-2012, 22:07
  2. Fiat Stilo gaśnie podczas jazdy
    Napisany przez Despero na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 11-02-2012, 21:34
  3. Odpowiedzi: 24
    Ostatni post: 16-01-2012, 21:06
  4. Siena zgasła podczas jazdy i nie odpala? 1.6 16V 97r
    Napisany przez Damiano9 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 05-06-2011, 13:02
  5. [silnik] W trakcie jazdy odcina zasilanie
    Napisany przez elrom na forum Scudo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 30-08-2010, 04:23

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

sterownik silnika fiat stilo 1.6

stilo forum

sterownik silnika fiat stilo 1.6 16v

fiat stilo 1.6 16v

komputer fiat stilo 1.6 16v

pompa paliwa fiat stilo 1.6

car security stilofiat stilo 1.6 16v opiniefiat stilo gasnie w czasie jazdyfiat stilo car security failuregasnacy silnik w czasie jazdy fiat stilofiat stilo 2003 1.6 gasnie podczas jazdystilo gasnie podczas jazdy loose connectionfiat stilo gasniefiat stilo swieci sie kontrolka blokadyallegro.pl fiat stilo 1`9 woda w filtrz obiawy i skutkiallegro.pl fiat stilo 1`9 woda w filtrze obiawy i skutki

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl