Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 11 z 11
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004

    Fabryczne webasto - wyłącza się

    Witam,
    w moim Stilo jest fabryczne Webasto, do tej pory działało bez problemów, zarówno podgrzewanie silnika jak i odpalane z pilota grzanie wnętrza. W chwili obecnej wygląda na to, że silnik podgrzewa dobrze, chociaż nie mam 100% pewności, natomiast przy starcie z pilota jest tak, że odpala, chwilę pracuje i nie załączając wentylatora ogrzewania kabiny wygasza się. Możliwe przyczyny takiego stanu jakie wykopałem w necie to zbyt mała ilość płynu chłodzącego (ale u mnie jest ok), słaby akumulator (jest prawie nówka mocna centra - napięcie ponad 13V) lub słabe napięcie przez zanieczyszczone styki. Teraz pytanie gdzie szukać bezpieczników od całego systemu i reszty wiązki? Piecyk jest w prawym nadkolu, obok skrzynki bezpiecznikowej jest małe czarne pudełeczko przykręcone do masy, ale wczoraj wieczorową pora nie udało mi się zajrzeć co tam jest bo spięte zipem i nie miałem czym przeciąć - czy to mogą być bezpieczniki od Webasta czy szukać gdzie indziej? Wg instrukcji wyjęcie bezpiecznika powoduje "reset" sterownika piecyka i może pomóc przy pewnych dolegliwościach Wg rozpiski bezpieczników F73 50A Midi-fuse na plusie aku to "dodatkowa nagrzewnica JTD/MJet" ale to chyba nie to? Jest również coś takiego jak F39 pod kierownicą opisane "nagrzewnica dodatkowa/klimatyzacja" (wisi na tym również radio, navi i coś jeszcze). Przy okazji zaczął mocno wariować wskaźnik temperatury płynu. Wskazówka nie opada całkiem i w związku z tym jak silnik się nagrzeje to wyłazi poza skalę aż opiera się o ramkę od obrotomierza. MES pokazuje temperaturę w normie. I teraz kwestia czy to może mieć związek z dodatkowym ogrzewaniem? Czy Webasto korzysta z któregoś z czujników temperatury cieczy czy ma własny? Bo może czujnik walnięty i dostaje sygnał, że już ciepło i dlatego się wygasza? Który czujnik odpowiada za wskazania na desce? W paru tematach na forum pokazywał się temat świrującego wskaźnika, ale nie spotkałem się z rozwiązaniem problemu...
    Ale się rozpisałem z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał Rodżer Zobacz post
    obok skrzynki bezpiecznikowej jest małe czarne pudełeczko przykręcone do masy, ale wczoraj wieczorową pora nie udało mi się zajrzeć co tam jest bo spięte zipem i nie miałem czym przeciąć - czy to mogą być bezpieczniki od Webasta czy szukać gdzie indziej?
    to właśnie to cholerstwo (wciąż nie udało mi się otworzyć, trzeba odkręcić tą nakrętkę, ale się stawia):
    20141009_200752.jpg
    I co to jest?

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 wrzesień 2014
    Skąd
    wieluń
    Wiek
    29
    Postów
    8
    Auto
    bravo 1.6 jtd
    Rocznik
    12.2012
    najpierw przydałaby sie informacja jaki to model pieca, skoro pracuje tak jak piszesz podczas pracy silnika a samodzielnie po rozpaleniu sie wygasza to obstawiałbym brak obiegu cieczy i wygaszanie z powodu przegrzania

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004
    Jeśli dobrze szukam to powinno być Thermo Top C lub E
    Po weekendzie nowe obserwacje - z pilota w ogóle się nie uruchamia, ale było stosunkowo ciepło, więc może dlatego? Dioda na pilocie miga jak przy sygnalizacji pracy ale nic nie rusza. Poczekam jeszcze może na niższe temperatury, a w między czasie szukam dalej bezpieczników
    Ostatnio edytowane przez Rodżer ; 13-10-2014 o 07:19

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 wrzesień 2014
    Skąd
    wieluń
    Wiek
    29
    Postów
    8
    Auto
    bravo 1.6 jtd
    Rocznik
    12.2012
    C i E mam obcykane w miare zacząłbym od uruchomienia pieca ręcznie na krótko i sprawdził czy coś zagada, jak nie to coś uwalone i sprawdzanie dalej pompka cieczy świeca dmuchawa i pompka paliwa,jeśli te elementy są ok a piec dalej nie rusza to sterownik kaput co nie jest rzadkością

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    06 październik 2012
    Skąd
    Radom
    Postów
    396
    Auto
    Brava 1.6 16v Stilo 1.9 16v Punto 1.2 16v ELX Speedgear
    Rocznik
    1996 2005 2001
    a to nie lepiej się podłączyć kablem diagnostycznym? Wystarczy zwykły VAG KKL + program ze strony webasta

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004
    No pewnie i lepiej Program ściągnąłem, kable mam. Ale czy należy się podłączyć pod gniazdo OBD w samochodzie czy ogrzewanie ma gdzieś swoje osobne?
    Cytat Napisał inferno Zobacz post
    C i E mam obcykane w miare
    to gdzie mogą być bezpieczniki od tego wynalazku? Skąd bierze informację o temperaturze cieczy - ma własny osobny czujnik czy bierze dane z czujnika np przy termostacie?

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    06 październik 2012
    Skąd
    Radom
    Postów
    396
    Auto
    Brava 1.6 16v Stilo 1.9 16v Punto 1.2 16v ELX Speedgear
    Rocznik
    1996 2005 2001
    Czujnik temp. cieczy jest w urządzeniu. Najlepiej pobierz sobie e-learn i będziesz miał schemat. Jeżeli webasto jest zamontowane fabrycznie to linia diagnostyczna musi być wyprowadzona w złączu OBD.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 wrzesień 2014
    Skąd
    wieluń
    Wiek
    29
    Postów
    8
    Auto
    bravo 1.6 jtd
    Rocznik
    12.2012
    linia diagnostyczna może być wyprowadzona do złącza obd ale przez złącze sie nie połączysz musisz połączyć k-line(pin 7) z kabla z 2 pinem w 6ciopinowej kostce w piecu,bezpiecznik od pieca zazwyczaj jest tylko 1 jeśli jest fabrycznie zamontowany,ale poco szukać bezpiecznika wystarczy sprawdzić czy jest napięcie w 2pinowej kostce wpiętej w piec, ale ja bym sie nie czepiał bezpieczników jeśli piec coś tam rozpala,tak czytam ten pierwszy post to mi wychodzi albo problem ze sterownikiem albo problem z pompą wody raczej nic innego

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004
    Dzięki Panowie. W wolnej chwili będę dalej grzebał i zobaczymy co z tego wyjdzie 

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 kwiecień 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    38
    Postów
    69
    Auto
    Stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2004
    No i wreszcie skończyło się serwisem. Okazało się że została nieco zalana płytka sterująca i skorodowała ścieżka. Panowie rozłożyli ręce i kazali poszukać czegoś na podmiankę. Ceny tego układu są chyba z kosmosu brane - za rozbiórkowy 500-700 pln a nowy ponad 1200!!! Na szczęście znajomy elektronik ogarnął temat i za cenę flaszki rozwiązał problem za pomocą kilku centymetrów drucika.... I teraz gra i buczy


 

Podobne tematy

  1. Nagrzewnica dodatkowa a'la webasto
    Napisany przez Nikość na forum Croma
    Odpowiedzi: 144
    Ostatni post: 08-12-2016, 13:24
  2. Webasto
    Napisany przez piotrek74 na forum Ulysse
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 23-01-2015, 19:50
  3. fabryczne radio
    Napisany przez morales na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 15-06-2014, 08:59
  4. Silniczek szyberdachu Webasto
    Napisany przez vandaL93 na forum Sprzedam
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 24-04-2013, 09:04
  5. Fabryczne radio CD
    Napisany przez jmisiecki na forum Sedici
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 27-09-2012, 19:14

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

webasto stilo sterownik

webasto stilo

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl