Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 18
  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002

    Choinka błędów, dziwne zachowanie instalacji

    Witam Państwa. Mam nie mały problem w swoim stilonie 1.6. Wczoraj myłem samochód, traf chciał że godzinę po myciu zaczęły świecić światła drogowe. Wydało mi się to dziwne bo zapłon był wyłączony. Z niewiadomych przyczyn włączyła się opcja "follow me home" na 30 sekund. Ale światła nie zgasły. Odpaliłem samochód by przejechać wyskoczyło na wyświetlaczu coś w stylu odcięcia paliwa. Już nie pamiętam tego komunikatu. Odlączyłem akumulator na noc. Dziś chcąc odpalić samochód znów choineczka, gdy włączam światła pozycyjne otwiera mi się bagażnik, zapalenie światełka w samochodzie powoduje włączenie lewego kierunkowskazu i ogrzewania tylnej szyby, światła przeciwmgłowe przednie zapalają się na pozycyjnych a otwarcie klapy bagażnika włącza mi lewą stronę świateł pozycyjnych. Koledzy co to może być? Świateł drogowych nie ma, wyłączając przeciwmgłowe nie daje nic bo świecą dalej. Do ecu silnika nie mogę się połączyć. Czyżby coś się zalało? Czyściłem i suszyłem skrzynkę przekaźników oraz kostki pod nią bo wydawało mi się to mokre.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    04 grudzień 2010
    Skąd
    Waw
    Postów
    1,000
    Auto
    Accord VIII
    Rocznik
    2012
    Kiedys czytalem o takim zachowaniu po myciu auta - winna byla skrzynka bezpiecznikow ktora zostala zalana przez brak pokrywy akumulatora. Skonczylo sie na wymianie skrzynki bezpiecznikow i kupieniu pokrywy obudowy

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    26 czerwiec 2013
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    179
    Auto
    Stilo 1.9JTD
    Rocznik
    2002
    Na 99% wilgoć w skrzynce bezpieczników. Można spróbować suszareczką stać nad skrzynką. Jak nie pomoże trzeba wyciągnąć całą skrzynkę bezpieczników, rozebrać na części pierwsze, przeczyścić, wysuszyć, złożyć i zamontować. Będzie działało Na pewno nie trzeba kupować całej skrzynki. Warto jednak pomyśleć nad jakimś zabezpieczeniem jej przed powtórką

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002
    Cytat Napisał Tosterkovsky Zobacz post
    Na 99% wilgoć w skrzynce bezpieczników. Można spróbować suszareczką stać nad skrzynką. Jak nie pomoże trzeba wyciągnąć całą skrzynkę bezpieczników, rozebrać na części pierwsze, przeczyścić, wysuszyć, złożyć i zamontować. Będzie działało Na pewno nie trzeba kupować całej skrzynki. Warto jednak pomyśleć nad jakimś zabezpieczeniem jej przed powtórką
    Niby rozebrałem to i wyczyściłem, myjąc to w rozpuszczalniku, czyszcząc dodatkowo pędzelkiem, potem suszenie suszarką. Zobaczę jeszcze po południu. Może jeszcze coś się wysuszy.
    Czyli został też jeden procent że uszkodzony został komputer pokładowy :/

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    26 czerwiec 2013
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    179
    Auto
    Stilo 1.9JTD
    Rocznik
    2002
    a masz pokrywę od bezpieczników? Rozkręciłeś to na części pierwsze, na wiele tych płytek przewodzących?

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002
    rozkręciłem tą całą skrzynkę, były 4 płytki ponumerowane. Wyczyściłem ścieżki, przetarłem je szmatką potem. Wysuszone zostały i złożone z powrotem. Objawy dalej te same. Może być też problem z wiązką gdzieś? Bo także połączyć się nie mogę z ECU silnika

  8. #7
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002
    Dziś połączyłem się z silnikiem poprzez ELM327. VAG KKL nie działa. Wyjąłem body ecu sprawdziłem czy jest przejście linii k z OBD na kostkę za body. Wszystko jakby się zgadzało. Niby sieć can wykrywa moduły zainstalowane w aucie. Robienie testów w FES powoduje to samo. Co normalnie czyli światła mijania otwierają klapę, kierunki odryglowują drzwi. Więc chyba zostaje mi sprawdzać wiązki ;/

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    26 czerwiec 2013
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    179
    Auto
    Stilo 1.9JTD
    Rocznik
    2002
    To bardzo ciekawy przypadek. Jak dojdziesz co jest nie tak, to daj znać!

  10. #9
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002
    dam znać, szkoda ze nie ma kogoś tu z Łodzi zawsze było by łatwiej

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    12 czerwiec 2013
    Skąd
    Wadowice
    Wiek
    38
    Postów
    133
    Auto
    Stilo 1.6 16v
    Rocznik
    2002
    sprawdź też przewody przy sterowniku czy tamnie ma wilgoci

  12. #11
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002
    Cytat Napisał Wiktor Zobacz post
    sprawdź też przewody przy sterowniku czy tamnie ma wilgoci
    sterowniku czego? Silnika?

  13. #12
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002
    Forumowicze, dalej walczę. Coś mnie tknęło by odłączyć lampkę. Wykręciłem i odczepiłem, dziwnym trafem zaczęło coś się dziać w kierunku normalności. Kierunki co prawda dalej od ryglowywują drzwi ale nie pali się trójkącik i nie wyświetla komunikat "fuel cut off" także klapa bagażnika się nie otwiera przy włączaniu świateł mijania i jeszcze światła przeciwmgłowe przednie nie włączają się same. Wtyczki pod skrzynką przekaźników zostały sprawdzone. Masa na silniku i karoserii tak samo, nawet tą od reflektorów sprawdzałem. Wtyczki przy body Ecu. Wszystko suche i ładne. Zostaje mi chyba sprawdzenie wiązek czy izolacja ma dobrą oporność i czy nie ma zwarcia do masy bądź plusa gdzieś. Czy ktoś wie jak idą tam pod ABSem wiązki z tej skrzyneczki przekaźników? Tam jest jakaś kostka? Bo nie widze z góry zbytnio

  14. #13
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    04 grudzień 2010
    Skąd
    Waw
    Postów
    1,000
    Auto
    Accord VIII
    Rocznik
    2012
    najlepiej ściągnij sobie schematy i podpatrz: [DTE] Fiat Stilo - Downloads - Fiat Klub Polska

  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    12 czerwiec 2013
    Skąd
    Wadowice
    Wiek
    38
    Postów
    133
    Auto
    Stilo 1.6 16v
    Rocznik
    2002
    kolego
    rozkręć ecu i popatrz na piny... tam gdzie się lut wyłamał widać gołym okiem

  16. #15
    Klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2014
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    25
    Postów
    325
    Auto
    Stilo 1.6 16V
    Rocznik
    2002
    Koledzy. Diagnoza taka. Padło Body Ecu. Podmiana tego sterownika pomogła. Światła działają w porządku. Jedyny problem to IMMO. Bo jaky nie patrzeć inny to już komp. Także kolejne pytanka. Co z Tym zrobić. Da się wgrać tu jakieś kluczyki? Bo mam kartę z kodem do kluczyka


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Dziwne zachowanie na drodze
    Napisany przez biolyyyy1992 na forum Punto
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 02-06-2013, 10:43
  2. Brak mocy, dziwne kody błędów
    Napisany przez lysy na forum Doblo
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 16-07-2012, 15:31
  3. 1.4 12v + lpg dziwne zachowanie
    Napisany przez hajle na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 23-09-2009, 16:41
  4. Dziwne zachowanie turbiny 1,9 JTD
    Napisany przez convi na forum Punto II
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post: 07-07-2009, 17:56
  5. dziwne zachowanie marchewki.
    Napisany przez wojo985 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 06-07-2009, 22:06

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl