Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    24 październik 2014
    Skąd
    waw
    Wiek
    28
    Postów
    3
    Auto
    Siena 1.6 16v
    Rocznik
    1998

    Siena 1.6 16v - Nagły problem z uruchomieniem

    Dwa dni temu wyciągnąłem akumulator, żeby sprawdzić jego stan w domu, ma swoje lata i tylko 55Ah ale do tej pory Siena normalnie na nim odpalała i jeździła. Ogólnie wyszło, że aku jest oky, gotowy do zimy 12,3 V po podłączeniu do prostownika amperomierz pokazał prąd ~~1,5 A i po chwili przestał ładować, cele w porządku, elektrolit w normie (zawrzał po podłączeniu). Zaniosłem go do auta, przeczyściłem klemy papierem ściernym, zapinam. Dziś rano schodzę do auta, przekręcam kluczyk, wszystko normalnie startuje, po czym uruchamiam rozrusznik i słychać tylko pojedynczy żałosny jęk i całe auto gaśnie- dosłownie. Każde kolejne przełączenie stacyjki na zapłon (wszystko OKY) -> rozrusznik = d..a gasną wszystkie kontrolki i słychać głośne cyknięcie. Dodam, że alternator pracuje poprawnie, świece, cewki wszystko git. Stąd moje pytanie ... co to do ch...y może być ? W żadnym z moich poprzednich aut tak nie miałem, nawet jak akumulator był słaby, środek zimy, auto powoli bo powoli ale odpalało z którymś razem. Nie chciałbym poczynić niepotrzebnych wymian, stąd pytanie czego to może być przyczyna akumulator czy klemy ?

    Przed wyjęciem akumulatora (dwa dni temu) auto normalnie jeździło i normalnie startowało.
    Obecnie gdy włączę światła mijania/drogowe to palą się tak jak zwykle, problem nie do przeskoczenia stanowi uruchomienie auta.
    Ostatnio edytowane przez volfodzio ; 24-10-2014 o 15:31



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    31 marzec 2012
    Skąd
    Cieszyn
    Postów
    830
    Auto
    Renault Clio 1,2 8v
    Namieszałeś z akumulatorem. Powytrząsałeś go zapewne i mu sie pomyliło. Wielkiej filozofii niema nowy trzeba kupić. To przy okazji zabezpieczy cie na zimę. Ciesz się ze i tak zakręci rozrusznikiem w nowszych autach przekaźnik w ogólne nie dopuści cie do rozruchu przy niskim napięciu .

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    24 październik 2014
    Skąd
    waw
    Wiek
    28
    Postów
    3
    Auto
    Siena 1.6 16v
    Rocznik
    1998
    Już raz tak musiałem go reanimować po kupnie auta ;/ Też się tego spodziewałem ale miałem nadzieję, na jakiś tajemny chochlik Fiata.

  5. #4
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    31 marzec 2012
    Skąd
    Cieszyn
    Postów
    830
    Auto
    Renault Clio 1,2 8v
    Jeżeli na nowym akumulatorze prąd tez będzie uciekać bierzesz amperomierz i sprawdzasz ile prądu pobiera auto na spoczynku.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    24 październik 2014
    Skąd
    waw
    Wiek
    28
    Postów
    3
    Auto
    Siena 1.6 16v
    Rocznik
    1998
    Wsio działa, dziękuje za odpowiedzi.


 

Podobne tematy

  1. problem z uruchomieniem seicento 900
    Napisany przez mikee28 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 02-06-2013, 21:25
  2. silnik 3.0 jtd problem z uruchomieniem
    Napisany przez bida na forum Ducato III
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 26-03-2013, 22:22
  3. problem z uruchomieniem
    Napisany przez polo80 na forum Uno
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 24-02-2013, 10:23
  4. problem z uruchomieniem samochodu
    Napisany przez fiatpanda 007 na forum Panda
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 09-10-2010, 20:05
  5. Problem z uruchomieniem
    Napisany przez mw555 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 08-06-2010, 23:10

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl