Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 wrzesień 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    5
    Auto
    Punto Evo 1.3 Mjet
    Rocznik
    2010

    [1.3 Mjet] Problem z wentylatorem po serwisie klimatyzacji

    Witam, byłem dziś na serwisie klimatyzacji: spr. szczelnosci, wymiana oleju, odgrzybiane i uzupelnianie czynnika.
    Klimatyzacja dziala natomiast w momencie wcisniecia przycisku (klimatyzacja manualna) uruchamia sie wentylator na maksymalnych obrotach, chlodzi osprzet i zatrzymuje sie zeby uruchomic sie za chwile znowu.

    Wyniki z urzadzenia TEXA:

    Faza odzysku
    R134a
    g. 373 ref.

    Faza próżni
    min. 5
    mB. 1

    Faza podawania oleju
    g. 10

    Faza podawania UV
    g. 5

    Faza napelniania
    R134a
    g. 550 ref.

    Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki, czy te wyniki maja sens? jutro postaram sie do nich podjechac. Przed serwisiem klima dzialala i nie bylo takich problemow.

    Pozdrawiam

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    Byłem wczoraj w serwisie, który zajmował się serwisem klimatyzacji i powiedzieli mi, że dzieje się tak ponieważ miałem 373 ref i robotę zostało do 550. Ich zdaniem więcej czynnika wymaga częstszego załączania wentylatora, ale czy na pewno tak to powinno działać ? Nagrałem dziś rano filmik po całej nocy w garażu i pierwszym odpaleniu.
    https://youtu.be/BApu2BK7BbM



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    17 marzec 2017
    Skąd
    Okolice Żywca
    Postów
    14
    Auto
    Bravo 1.9 Multijet
    Rocznik
    2010
    Nie działa pierwszy bieg wentylatora. Działa tylko ten najszybszy. Prawdopodobnie przez spalony rezystor. Powinien się on znajdować w obudowie chłodnicy.

    Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 wrzesień 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    5
    Auto
    Punto Evo 1.3 Mjet
    Rocznik
    2010
    Podłączyłem właśnie ELM327 i multiecuscan. Nie wiem dlaczego, ale nie pozwala mi zrobić testu wentylatora (uruchamiać każdy poziom) podaje informacje "żądanie spoza zakresu". W zakładce parametry po uruchomieniu silnika mamy "obroty wentylatora" i opcja wył, stopień i stopień 2.

    Wyłączona klima: stan wentylatora wył
    Włączona klima: stan wentylatora wył -> ciśnienie klimatyzacji wskakuje na ok 20bar, włącza się stopień 1 (wentylatora nie słychać), włącza się stopień drugi (wichura aż do wychłodzenia) -> ciśnienie klimy spada do ok 17bar i takie zamknięte koło.

    Pytanie czy mogę jakoś przetestować wentylator poza multiecuscan i fiatecuscan, które nie wiem czemu nie działają z testem wentylatora. Poza tym testem wszystkie inne działają. Z góry dziękuję za podpowiedź.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    08 sierpień 2008
    Skąd
    Ruda Śląska
    Postów
    10
    Auto
    Punto Evo 1.4MA Turbo
    Rocznik
    2010
    Cytat Napisał kraju500 Zobacz post
    włącza się stopień 1 (wentylatora nie słychać)
    Nie słychać, bo cicho pracuje czy nie słychać, bo stoi. Jak to drugie to na 95% rezystor do wymiany.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 wrzesień 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    5
    Auto
    Punto Evo 1.3 Mjet
    Rocznik
    2010
    Nie słychać bo stoi. Jadę dziś po rezystor i zobaczymy

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 wrzesień 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    5
    Auto
    Punto Evo 1.3 Mjet
    Rocznik
    2010
    rezystor wymieniony, wszystko działa. Dzięki za pomoc!


 

Podobne tematy

  1. Problem z wentylatorem kabinowym
    Napisany przez PiotrD na forum Croma
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 23-05-2017, 08:41
  2. Problem z wentylatorem chłodnicy
    Napisany przez daber84 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post: 13-10-2016, 21:26
  3. problem z wentylatorem/klimatyzacją
    Napisany przez oomaster na forum Stilo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 20-04-2016, 12:30
  4. Problem z wentylatorem chłodnicy
    Napisany przez gopspeedy na forum Croma
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 10-06-2015, 13:19
  5. Problem z wentylatorem?
    Napisany przez vanilijna na forum Punto
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 08-09-2014, 16:00

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl