To jest widok strony w wersji do druku
-
Z ciekawości sprawdziłem dane katalogowe dotyczące prześwitu i wychodzi na to, że SW jest fabrycznie niższy od sedna o 2cm. Teoretycznie powinienem otrzymać wynik o 0.5cm niższy stosując nawet wcześniej wspomniane Eibachy -25mm.
Dałbyś może radę zmierzyć odległość osi kół od krawędzi błotników? Pomogłoby mi to w dokonaniu wyboru :-)
-
Cytat:
Napisał
fil400 Z ciekawości sprawdziłem dane katalogowe dotyczące prześwitu i wychodzi na to, że SW jest fabrycznie niższy od sedna o 2cm. Teoretycznie powinienem otrzymać wynik o 0.5cm niższy stosując nawet wcześniej wspomniane Eibachy -25mm.
Dałbyś może radę zmierzyć odległość osi kół od krawędzi błotników? Pomogłoby mi to w dokonaniu wyboru :-)
Powiem tak-jak będę przy samochodzie to sprawdzę, ale patrząc na Twoje dylematy raczej odpuść sobie obniżanie bo nie bedziesz zadowolony 😉
-
Ok.
Czekam na wynik :-).
Co do zadowolenia, to mimo wszystko chcę spróbować zrobić coś z tymi sprężynami, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić. Stąd tyle pytań do osoby, która jako jedyna obniżyła swojego tipka, a przynajmniej jako jedyna się tym pochwaliła.
Bardzo dużo jeżdżę i często czuję na własnej skórze jak auto się zachowuje w zakrętach, czy na łukach, dlatego chcę to w miare możliwości i rozsądku poprawić. Mam świadomość, co to za samochód chcę jedynie zachować ten złoty środek ;-)
-
Byłem wczoraj w aso bo w lewym tylnym kole co ~ 3 tygodnie wywalało mi niskie ciśnienie . Na początku myślałem że może coś się wbiło albo wentyl uszkodzony. Po czasie doszedłem z żoną 😉 że dzieje się tak od przekładki opon zima > lato. Okazało się że magik za słabo rant uszczelnił 🤣🤦 Dobrze że sami powiedzieli że za friko bo i tak nie zamierzałem płacić.
Dobrze że już po gwarancji i nie muszę tam jezdzic.
Te czujniki ciśnienia słabo reagują, opona nabita na 2.5 a sygnalizowały przy 1.9 a ktoś pisał tu że już przy spadku 0.2 bar komunikat się pojawial. Po każdym dmuchaniu kół resetuje przyciskiem.
-
W Tipo nie ma czujników ciśnienia. Auto na podstawie czujnikow ABS i obrotów kół wylicza sobie czy w oponie spadło ciśnienie czy nie.
-
Ja tam nie narzekam na ten system, nie ma czujników więc do kolejnego kompletu kół nie musiałem inwestować pare $$. U mnie system działa jak ciśnienie spadnie w kole poniżej 0,2-0,3Bar w stosunku do reszty kół. To i tak lepiej, opony nie uszkodzisz jeżdżąc dłużej w ten sposób. Ostatnio znajoma jeździła z ciśnieniem w kole 0,5Bar z tydzień na osi napędowej, jeździła tak z tydzień fakt że może zrobiła 20km. Auto bez systemu, a jak tej osobie powiedziałem że ma kapcia to tylko stwierdziła "jakoś tak właśnie dziwnie się jeździło":tongue
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight W Tipo nie ma czujników ciśnienia. Auto na podstawie czujnikow ABS i obrotów kół wylicza sobie czy w oponie spadło ciśnienie czy nie.
Wiem Artur ale napisanie czujnik ciśnienia jest szybsze niż auto na podstawie czujnikow ABS i obrotów kół wyliczyło sobie...
👍😏😉
A wg wikipedii są dwa rodzaje TPMS pośredni i bezpośredni .
-
Jaxon
Jak chcesz mogę dać Ci namiary na firmę w Szczecinie co robią to od wielu wielu lat. Koszt około 350pln i czas jakieś 2h-pełna profeska. Fajnie jest to że nie wyciągają boczków drzwi tylko jakimś patentem wyciągają samą szybę. Ja mam Max. przyciemniona i bardzo sobie chwalę i dzieci z tylu także. Jak masz ochotę możemy spotkać się koło mojego garażu i sobie obejrzysz
-
Cytat:
Napisał
fil400 Ok.
Czekam na wynik :-).
Co do zadowolenia, to mimo wszystko chcę spróbować zrobić coś z tymi sprężynami, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić. Stąd tyle pytań do osoby, która jako jedyna obniżyła swojego tipka, a przynajmniej jako jedyna się tym pochwaliła.
Bardzo dużo jeżdżę i często czuję na własnej skórze jak auto się zachowuje w zakrętach, czy na łukach, dlatego chcę to w miare możliwości i rozsądku poprawić. Mam świadomość, co to za samochód chcę jedynie zachować ten złoty środek ;-)
43cm od środka znaczka na feldze do początku nadkola.
-
Cytat:
Napisał
bibi 43cm
Porównań u siebie, jak tylko będę miał okazję. Jakoś zapomniałem zabrać ze sobą miarki na wyjazd ;-)
-
1 załącznik(i)
Jak co roku przed zimą zapodałem Tipaczowi woskowanie nadwozia. Dwa dni zeszło (dokładne mycie, glinka, deironizacja, twardy wosk) ale wiem że do następnego lata lakier będzie zabezpieczony od syfu z dróg.
Jak na złość, dzisiaj u mnie ulewa i nie nacieszyłem się czystym autem...ale ważne że gotowe na zimę.
Jedna dostępna nocna fotka z wczoraj...pojechałem do sklepu po piwko, bo po robocie się należy.
Załącznik 36629
-
Odkurzyłem ładnie cały środek, bagażnik i co się tylko dało. potem elegancko za kilka zetów dokładnie auto umyłem i nabłyszczyłem. Nawet miałem ochotę wypastować ręcznie bolid, ale przez upały weekendowe ochota zmalała. No i dobrze, bo dziś od samego rana leje niemiłosiernie.... wkurw by mnie ogarnął za zmarnowaną ciężką pracę. A tak dziś się trzeba będzie przy barowej pogodzie lekko zrelaksować po południu czymś mocniejszym......
-
Cytat:
Napisał
jacek2 No i dobrze, bo dziś od samego rana leje niemiłosiernie.... wkurw by mnie ogarnął za zmarnowaną ciężką pracę.
Mi się to przydarzyło, wkurw był, ale prawdę mówiąc woda spływa jak po kaczce i auto dalej czyste.
Co do odkurzania/czyszczenia środka to u mnie ciężki temat. Wysprzątasz, wchodzi dzieciarnia i tak w koło...życie.
-
Dwa dni zeszło (dokładne mycie, glinka, deironizacja, twardy wosk) ale wiem że do następnego lata lakier będzie zabezpieczony od syfu z dróg.
nacieszyłem się czystym autem...ale ważne że gotowe na zimę.
A jaki wosk użyłeś?
-
Cytat:
Napisał
PUNTO1.4 A jaki wosk użyłeś?
I jaki cleaner? Bo skoro ten wosk ma wytrzymać do następnego lata to musi być to perfekcyjne połączenie, chodź i tak mało realne.