Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 3 z 3
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 sierpień 2016
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    30
    Postów
    2
    Auto
    Panda 1.1 LPG
    Rocznik
    2006

    P0105 - nierówno pracuje na wolnych obrotach

    Witam wszystkich użytkowników Fiat Klub Polska.

    Mam mały problem z Fiatem Panda 1.1 2006r. Auto cały czas wyrzuca błąd P0105 - błąd czujnika MAP. Wymieniłem: Czujnik, świece, kable zapłonowe oraz sprawdziłem cewki (wszystko w porządku)

    Objawy: przez pierwsze 10 sek od odpalenia na zimnym silniku wszystko jest ok, Panda trzyma obroty. Po kilkunastu sekundach obroty skaczą z 750 do 950 silnikiem strasznie szarpie i trzęsie. Czasami wyskakuje też błąd P0340 - czujnik położenia wałka rozrządu, ale po skasowaniu nie wraca.

    Dodam jeszcze, że po ruszeniu auto pracuje już normalnie, ma moc i da się nim normalnie jeździć.

    Jakieś pomysły ? Co jeszcze można sprawdzić.

    PS. Auto ma LPG , ale instalacja jest w tej chwili kompletnie odłączona żeby ułatwić diagnostykę silnika.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2016
    Skąd
    wielkopolska
    Postów
    153
    Auto
    sc 0.9
    Rocznik
    06. 1999
    Ciągłość przewodów od czujnika MAP do sterownika jest? Jaką masz instalację LPG? Możliwe że pod czujnik wałka rozrządu masz podłączoną instalację (czujnik obrotów dla LPG) i było odizolowane i niedokładnie zaizolowane

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 sierpień 2016
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    30
    Postów
    2
    Auto
    Panda 1.1 LPG
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał sandamiano Zobacz post
    Ciągłość przewodów od czujnika MAP do sterownika jest? Jaką masz instalację LPG? Możliwe że pod czujnik wałka rozrządu masz podłączoną instalację (czujnik obrotów dla LPG) i było odizolowane i niedokładnie zaizolowane
    Bingo. Czujnik MAP nie miał ciągłości sygnału do sterownika, czujnik położenia wałka rozrządu również. Połatałem wiązkę, zabezpieczyłem i udało się skasować błędy. Tylko błąd P1300 zostawał, ale doczytałem w temacie adaptacji i zrobiłem całą procedurę - P1300 znikł sam.


 

Podobne tematy

  1. fiat ulysse 2,0 16 v nierówno pracuje, szarpie przy ruszaniu
    Napisany przez kwitek255 na forum Ulysse
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 27-07-2015, 11:06
  2. Nie chce zapalic, gaśnie lub nierówno chodzi na wolnych
    Napisany przez dymianek na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 24-06-2015, 11:23
  3. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 03-07-2014, 17:26
  4. Nierówno pracuje na benzynie, szarpie, nie ma mocy
    Napisany przez zloty na forum Punto II
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 17-04-2014, 06:48
  5. [Bravo 1.2] Na biegu jałowym czasami nierówno pracuje
    Napisany przez nike166 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post: 14-02-2014, 20:09

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl