Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 88
  1. #1
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,246
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004

    Kącik bimbrownika :D

    w związku iż ostatnimi czasy sporo słychać o samodzielnych eksperymentach w kwestii produkcji alkoholu będzie można się tu pochwalić jakim dobrym przepisem. zobaczymy czy się przyjmie.
    to do dna

    to ja zacznę

    NALEWKA BRZOSKWINIOWA

    Składniki:
    2 kg dojrzałych brzoskwiń,
    1 kg cukru,
    0,25 litra spirytusu 96 %,
    1 litr wódki 40 %.

    Wykonanie:
    Owoce umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Pestki odłożyć. Owoce wrzucić do gąsiorka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
    Następnego dnia dodać kilka pestek brzoskwiniowych, zalać wszystką wódką i spirytusem. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, często nim potrząsając.
    Po tym okresie zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
    Pozostałe brzoskwinie można użyć jako dodatek do różnych deserów.

    Ja robiłem to i jest super a brzoskwinie dobre są w serniku na zimno serio



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 kwiecień 2010
    Skąd
    Lidzbark Warmiński
    Wiek
    38
    Postów
    472
    Auto
    Bravo I 1.6 16V
    Anyżówka - prosta, szybka
    Składniki
    0,5 litra spirytusu
    anyż (najlepiej gwiazdki, ale mogą być ziarenka)
    cukier do skarmelizowania 3 łyżki, można więcej lub mniej w zależności
    czy wolimy słodką nalewkę, czy anyżkową wódkę

    Anyż zalewamy spirytusem. Jeśli chcemy tylko nutkę anyżową dajemy go mało, ja daję zazwyczaj 4 gwiazdki, rozkruszone oczywiście. Odstawiamy na 1 dzień, ale nie do lodówki. Cukier wysypujemy na patelnię i przepalamy mieszając, aż stanie się złoty jak miód, uważać, żeby się nie spalił. Dodajemy szklankę
    wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Po ochłodzeniu łączymy ze spirytusem anyżowym. Możemy rozcieńczyć 2-3 szklankami przegotowanej wody, w zależności jaką "moc" chcemy uzyskać. Odstawiamy do "przegryzienia". Do przygotowania wystarczy jeden dzień, ale najlepiej smakuje po min. tygodniu.
    [size=4][color=green]Kiepskiej baletnicy przeszkadza nawet sztylet w tętnicy.[/color][/size]

    Była Tempra 1.6 92r.
    Jest Bravo I 1.6 16V 97r.

  4. #3
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,246
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    wino z ryżu - sprawdzony przepis

    produkty:
    7 litrów przygotowanej wody
    3 kg cukru
    1 kg ryżu ("surowego")
    10 dkg rodzynek
    1/2 drożdży winiarskich lub zwykłych. drożdże winiarskie nie śmierdzą ale potem to niema aż takiego znaczenia
    20 szt. goździków
    16 ziarenek ziela angielskiego
    2 torebki cukru waniliowego
    1/2 dużej łyżki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2dużej łyżki tymianku
    1/2 dużej łyżki imbiru
    sok z 1 cytryny.

    przygotowanie:
    wszystko wrzucamy/wlewamy do gąsiora
    odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni (ja to zawsze robię zimą gdyż mieszkam w bloku i mogę sobie w kuchni zrobić ciepło przez 24 h odkręcając grzejniki)
    po 6 tygodniach można je pić aczkolwiek ja odstawiam do ciemnej chłodnej piwnicy na trochę około 1/2 miesięcy. najlepiej smakuje odnaleziona butelka po roku wtedy jest rewaluacja po prostu nic tak nie smakuje jak to winko

  5. #4
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,055
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Pigwówka

    Składniki
    Pigwa
    0.5 Litra spirytusu
    Woda niegazowana

    Więc pigwe trzemy na bardzo drobne kawałki, wrzucamy do słoika dużego [lub innego szklanego pojemnika zamykanego], dolewamy 0.5 litra spirytusu pozostawiając na tydzień do przegryzienia. PO upływie tygodnia, przelewamy roztwór przez gazę, bądź pieluchę, by nie było dużo faflów po pigwie, dolewamy wody w zależności jaki ustawowo mocny trunek chcemy uzyskać. Pozostawiamy do przegryzienia na tydzień bądź więcej.

    teraz pozostaje się cieszyć wspaniałym trunkiem, nie polecam picia całej butelki na raz bo na drugi dzień mogą występować bóle głowy

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  6. #5
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,246
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    ma ktoś sprawdzony przepis z landrynek bo ponoć dobre a wole mieć sprawdzony przepis bo mój się zgubił

  7. #6
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,055
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    [OT]
    widzę, że tu sami alkoholicy

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  8. #7
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,246
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał lukq
    widzę, że tu sami alkoholicy
    nie alkoholicy tylko DEGUSTATORZY

  9. #8
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 kwiecień 2010
    Skąd
    Lidzbark Warmiński
    Wiek
    38
    Postów
    472
    Auto
    Bravo I 1.6 16V
    seth67, Ja kiedyś robiłem z miętówek, ale z landrynek podejrzewam robi się tak samo.

    Rozpuszczasz cukierki w wodzie. Ja to robiłem tak, że do szklanki wrzątku wrzucałem kilka landrynek miętowych, zależy jak słodka ma być wódka, zabełtałem. Nie rozpuszczą się tak łatwo, o nie... ale że mikrofala świetnym i przydatnym wynalazkiem jest, ową szklankę z cukierkami wstawiasz na minutkę, wyjmujesz, mieszasz i tak aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
    Przygotowujesz ze spirytusu wódkę o mocy jakieś 45-47%, mieszasz z zawartością w/w szklanki, odstawiasz na kilka dni.
    Można, dla poprawy kolorytu i smaku, cukierki zalać herbatą miętową.

    I jeszcze jeden patent na uzyskanie fajnych kolorów wódki.
    Do lejka wkładamy torebeczkę herbaty tylko jakiejś smakowej, bo ze zwykłej to może nie być smaczne, ale co kto woli, świeżą, suchą prosto z opakowania. Przelewamy przez to wódzię i cieszymy oko fajnym kolorkiem zawartości butelki no i oczywiście później to spożywamy, żeby nie było

    [size=2][ Dodano: 2010-10-26, 12:21 ][/size]
    Żołądkowa Gorzka z mlekiem, w postaci drinka można się doszukiwać smaku Malibu, można też mleko jako zapojkę do tej wódzi... wiem, że nie trzeba zapijać, ale fajny smaczek się robi.

    P.S Mina pani ekspedientki słyszącej 0,7 żołądkowej gorzkiej i litr mleka...
    [size=4][color=green]Kiepskiej baletnicy przeszkadza nawet sztylet w tętnicy.[/color][/size]

    Była Tempra 1.6 92r.
    Jest Bravo I 1.6 16V 97r.

  10. #9
    Master
    Dołączył
    05 styczeń 2010
    Skąd
    Nowy Sącz
    Wiek
    33
    Postów
    1,496
    Auto
    Renault Scenic 1.6
    Rocznik
    1997
    się rozpijacie
    https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/

  11. #10
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,246
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał KamyK
    P.S Mina pani ekspedientki słyszącej 0,7 żołądkowej gorzkiej i litr mleka.
    BEZCENNE

  12. #11
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 kwiecień 2010
    Skąd
    Lidzbark Warmiński
    Wiek
    38
    Postów
    472
    Auto
    Bravo I 1.6 16V
    No to porterówka. Bardzo prosty przepis, pełno tego w necie, ale napiszę jak ja robię

    Potrzebujemy:
    0,5l spirytusu
    2 butelki piwa porter, najlepszy jest Żywca
    1 szklanka cukru
    2 cukry wanilinowe, lub jeden... jest taki 2x mocniejszy

    Piwo wlewamy do garnka, uważając żeby się nie spieniło.
    Podgrzewamy, nie zagotować! wystarczy, że będzie mocno gorące.
    Wsypujemy cukier jeden i drugi, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Jak już ostygnie wlewamy spirytus, mieszamy, rozlewamy do butelek.
    Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce, może być lodówka.
    Można pić już po dwóch dniach, ale najlepsze jest po miesiącu...
    ... wątpię, że tyle wytrzymacie, bo napitek jest za isty.
    [size=4][color=green]Kiepskiej baletnicy przeszkadza nawet sztylet w tętnicy.[/color][/size]

    Była Tempra 1.6 92r.
    Jest Bravo I 1.6 16V 97r.

  13. #12
    Moderator
    Dołączył
    09 styczeń 2008
    Skąd
    Heilbronn
    Wiek
    33
    Postów
    1,381
    Auto
    Alfa Romeo 159
    Rocznik
    2009
    ile to ma koni?
    K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy

    Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku



    www.tomekmichalik.pl

  14. #13
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,055
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    tak na moje oko to z 80 %

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  15. #14
    QBA
    QBA jest nieaktywny
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 wrzesień 2010
    Skąd
    Wieluń
    Postów
    52
    Auto
    Stilo
    To Ja kiedyś robiłem troszkę zubożałą tego wersję, a mianowicie 0,5l. spirytusu tyle samo piwa z 2-3 porcjami soku, wszystko zmieszać i czekać, jeśli ktoś ma słabą silną wolę to można już kosztować po godz. ale jest jeszcze trochę słabo "przegryzione". z autopsji powiem że kopie...

  16. #15
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 kwiecień 2010
    Skąd
    Lidzbark Warmiński
    Wiek
    38
    Postów
    472
    Auto
    Bravo I 1.6 16V
    lukq, ubek, norma jakieś 40%+ można wyliczyć, spiryt 96%, piwo 10.5%, spirytu 0,5 litra, piwa 1litr, z matmy jestem noga... więc zapijać nie trzeba = +/-40%... z przewagą + czyli 40%<porterówka, tak...?
    [size=4][color=green]Kiepskiej baletnicy przeszkadza nawet sztylet w tętnicy.[/color][/size]

    Była Tempra 1.6 92r.
    Jest Bravo I 1.6 16V 97r.


 
Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

klub bimbrownika

Pijane misie alkohol wsiaka w zelke

pijane misie proporcje

http://www.iparts.pl