Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 październik 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    2
    Auto
    narazie autobus

    Fiat Brava 1.9 JTD 2000 prośba o opinię

    To mój pierwszy post tutaj, zatem witam wszystkich.

    Mam gorącą prośbę. Marzy mi się Bravka, niestety jestem laikiem w tej kwestii. W oko wpadł mi ten oto egzemplarz:

    Fiat Brava 1.9 JTD SALON POLSKA WARSZAWA, 2001r., 1910cm3, 105 KM - otomoto.pl

    Ponieważ jestem jeszcze przed wizytą w komisie, a zdaję sobie sprawę, że na tym forum są ludzie naprawdę znający się na temacie, prosiłbym o poradę. Czy jest może coś, co na pierwszy rzut oka jest nie tak. Cena jest dosyć niska, i stąd moje obawy.

    Z góry dziękuje



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Zastanawiające jest co jest z tą klimatyzajcą, bo tak naprawdę może się okazać, że sprężarka padła, bądź przewód jest nieszczelny i czynnik ucieka. Wydaje mi się, ze maska była malowana, a jak nie ona to na pewno atrapa. Mogła to być po prostu mała renowacja, bądź poprawa lakiernicza.
    Moja rada, jak zawsze radzę, do serwisu ASO bądź na duża stację diagnostyczną i tam się wszystkiego dowiemy, ASO kosztuje jakieś 200-250 zł, ale zbadają wszystko, łącznie z diagnozą komputerową i miernikami lakieru, przez zawieszenie i kończąc na stanie ogólnym

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  4. #3
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Po zdjęciach - prezentacja ok. Jednak dużo jest zdjęć samej karoserii, a środka tylko jedno. Mógł się pokusić o zdjęcia silnika.
    Martwi mnie pewien mały szczegół. Każą zadzwonić, aby potwierdzić Taki mały wytrych, mogą w tym czasie iść odpalić autko tak chociaż na chwilkę. Ty przyjedziesz i już ciut rozgrzany silnik zdecydowanie ładniej odpali niż zimny. Silnik to 1.9 JTD o stałej geometrii łopatek (wskazuje na to 105CV).

    Klimatyzacja (przypisek - gaz do uzupełnienia) wskazuje, że o klimatyzacji nie masz już co marzyć Zapewne po napełnieniu gaz będzie gdzieś uciekać, albo inny problem trapi układ klimatyzacji (np. nieszczelna lub uszkodzona sprężarka).

    Daleko nie masz, gdyż jesteś z Warszawy, a auto też tam stoi. Najlepiej podjedź do komisu niezapowiedziany i wpierw samemu obejrzyj auto.
    Gdy już będziesz zwróć szczególną uwagę na silnik, czy nie ma gdzieś wycieków, sprawdź sprzęgło (puszczaj powoli sprzęgło i zobacz czy rusza płynnie czy szarpie), sprawdź jak pracują biegi, sprawdź elektrykę oraz przejedź się i posłuchaj czy coś stuka. Przyjrzyj się też kontrolkom na desce, czy gasną w odpowiednim czasie.

    Najważniejszy jest też pierwsze odpalenie (dlatego jedź niezapowiedziany), zobaczysz wtedy, chociaż tak z grubsza czy są problemy z porannym odpaleniem. Najlepiej jedź z samego rana, gdyż noce są już mroźne (dzisiaj o mało co w swoim aucie nie skrobałem szyby).
    Ostatnio edytowane przez miszko ; 14-10-2011 o 12:15
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  5. #4
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał miszko Zobacz post
    dzisiaj o mało co w swoim aucie nie skrobałem szyby
    Ja już dziś niestety musiałem i to w centrum!!! :/

    Zderzak w tej Bravie wg. mnie był malowany - odłazi z niego farba co świadczy o złym położeniu lakieru. Nie jestem też przekonany czy szczelina między przednim nadkolem a drzwiami nie jest za duża - w stosunku do szczelin między drzwiami oraz drzwiami a tylnym nadkolem jest po prostu większa. Na tylnej klapie coś widać - pewnie ubytki lakiernicze ale skąd.. Warto się przyjrzeć. Nie ma też zatyczki gniazda ucha holowniczego z tyłu. Na tym zdjęciu z ukosu tyłu widać tak jakby była klapa trochę ugięta koło zderzaka ale może takie zdjęcie po prostu. W środku nie ma zaślepek imbusów trzymających listwę z przełącznikami halogenów - ktoś coś kombinował?
    Klima jest automatyczna więc możesz zrobić auto-diagnostykę klimy i sprawdzić kod błędu.. Jak znajdziesz na forum. Mocno zniszczona wg. mnie rączka od zamykania drzwi..
    Pozdrawiam
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 październik 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    2
    Auto
    narazie autobus
    Już jestem po oględzinach. Kolega zajmujący się blacharką ocenił, że przód był mocno bity, tył z lewej strony też. Szyba przednia i boczna dużo młodsze od samochodu. Generalnie nawet nie odpalaliśmy.

    Dzięki serdeczne za cenne porady i pomoc


 

Podobne tematy

  1. Fiat Bravo 1.9 JTD 105 km, 2000 r, zgasł w czasie jazdy i nie odpala.
    Napisany przez kulcik87 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 16-10-2011, 14:48
  2. Fiat brava jtd
    Napisany przez resor na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 16-04-2010, 13:28
  3. sam naprawiam fiat punto ll 1.9 JTD - PROŚBA O POMOC
    Napisany przez slawoa4 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 05-07-2009, 18:16
  4. MAREA 1,6 16v..Różnice z lat 09.96-09.2000 i od 09.2000-2002
    Napisany przez BadSpider na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 25-09-2008, 15:40

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

fiat bravo 1.9 jtd opinie

fiat brava 1.9 jtd opinie

jtd opinie

fiat bravo 1.9 jtd spalanie

bravo jtd spalanie

fiat brava 1.9 jtd

fiat brava jtd opinie

bravo jtd opiniebravo 1.9 jtd opinieopinie fiat bravo 1.9 jtdfiat bravo 2 1.9 jtd opiniebrava 19 jtd gieldabrava 1 9 jtd opiniefiat brava 19 jtd opinieopinie o fiacie brawo dieselfiat bravo ii 1.9 jtd opiniefiat brava 1.9jtd opinieopinie o fiat bravo 1.9 jtdfiat bravo jtd opiniefiat brava jtd 2000 cenaopinie o fiat brava 1.9 jtdfiat brava 1 9jtd opinieopinie fiat bravo 1 9 jtd opinie fiat brava 1.9 jtdforum fiat bravo 1.9 jtd

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl