Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 luty 2011
    Skąd
    Zabrze
    Postów
    5
    Auto
    Grande Punto 1.4 8v 77KM

    Odpalanie na mrozie problemy

    Witam,

    Kolejne mrozy nastały i pojawiły się kolejne problemy z odpalaniem.

    W moim GP 1.4 v8 rocznik 2007 przy temperaturze niższej niż -7 st C występują problemy z uruchomieniem silnika. Akumulator sprawny, rozrusznik kręci, a silnik nie chce odpalić.

    Czasami uda się że zaskoczy na jakieś 2-3 sekundy po czy gaśnie. Jeśli wystąpi taka sytuacja to po któreś z kolei próbie rozruchu jakoś udaje się uruchomić silnik. Zazwyczaj po takim uruchomieniu jak dodam gazu to od razu gaśnie. Ponowny rozruch i odczekanie około minuty, aż się rozgrzeje na biegu jałowym już pomaga.

    Jeśli natomiast tylko rozrusznik się kręci a silnik w ogóle nie zaskakuje to nie ma szans na jego odpalenie. Dopiero gdy temperatura wzrośnie powyżej - 7 st C. Wtedy to odpala bez najmniejszych problemów i to już za pierwszym razem.

    Co może być przyczyną takiej usterki.

    Sytuację obserwuję już od grudniowych mrozów. Wlewałem do baku przy różnych tankowaniach zarówno denaturatu, jak i innych środków na wytrącanie wody z paliwa jak widać niewiele to chyba daje.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    15 luty 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    125
    Auto
    fiat doblo
    Witaj w klubie!!! ja ma dokładnie to samo w swoim doblo 1,4 b+g 8v tylko ,że mój nie pali poniżej -15C. Zabiegi robiłem dokładnie takie jak piszesz i du**a dziś nie odpaliłem i szukam namiętnie przyczyny tego stanu.Serwisy regularnie. Dzwoniłem po serwisach i dowiedziałem się tylko,że może być to problem z elektroniką,ale to chyba nie to. Jak coś się dowiem to napiszę,a jak odpale to jade na kompa i zobaczymy.

    [size=2][ Dodano: 2011-02-16, 19:22 ][/size]
    Zaraza u Fiata Mojego odpaliłem awaryjnie na gazie. Podjechałem do znajomego na kompa i wyszedł błąd: czujnik temperatury cieczy(tylko który i gdzie on jest i czy to ma jakiś związek z odpaleniem w dużych mrozach).Podczas odczytu temperatury silnik był nagrzany do 75C,a temperatura powietrza 90C wskazywało- doszliśmy do wniosku,że może być walnięty czujnik temperatury powietrza,ale musze to sprawdzić gdzieś na profesjonalnym oprogramowaniu. Z tym czujnikiem cieczy coś może być, bo po odpalaniu awaryjnie temperatura była na 2-giej kresce wskaźnika,a mróz był spory. Czy te czujniki mają jakiś związek z uruchamianiem? Odpowiedzi piszę w kilku podobnych wątkach, może ktoś coś nam podpowie.

  4. #3
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    ma bo normuje dawkę paliwa, czyli takie jakby ssanie.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    15 luty 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    125
    Auto
    fiat doblo
    A więc czujnik boscha nr 0261 230 030 lub 07-11-09 2FB1 nie wiem który nr spisałem wszystkie; na opakowaniu po nowym: 6101076479762 NADAJNIK. Po włożeniu samochód gasł,chodził strasznie. Po kilku km wszystko się unormowało. Narazie odpalam, zobaczymy rano. Do tego wyczyścili w środku kolektor z ,,szlamu". Koszt 700zł/kpl,jeszcze gaz musze wyregulować . Nadajnik znajduje się po lewej stornie z boku kolektora

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 luty 2011
    Skąd
    Zabrze
    Postów
    5
    Auto
    Grande Punto 1.4 8v 77KM
    Witam ponownie,

    Poczytałem trochę w internecie i zabrałem się za wymianę czujnika ciśnienia powietrza w kolektorze ssącym.

    Zakupiłem za 250 zł oryginalny czujnik Boscha nr katalogowy 0261 230 030.

    Następnie dokonałem wymiany czujnika we własnym zakresie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na angielskim Fiat forum.

    Wymiana polega na:
    1. Odłączeniu klemy minusowej od akumulatora
    2. Odłączeniu od czujnika MAP (Manifold Air Pressure) wiązki przewodów
    3. Odkręceniu za pomocą narzędzia Torx 25 śruby mocującej czujnik do kolektora
    4. Wyjęcie czujnika MAP z kolektora
    5. Odczekaniu minimum 1 godziny w celu zresetowania ustawień komputera
    6. Zamontowanie czujnika MAP w kolektorze i przykręceniu za pomocą śruby Torx 25
    7. Ponownemu podłączeniu wiązki przewodów.
    8. Podłączeniu klemy minusowej do akumulatora.
    9. Uruchomieniu samochodu.


    Po wyjęciu czujnika zaobserwowałem że jest on strasznie zabrudzony. Element odpowiadający za pomiar ciśnienia był tłusty od oleju silnikowego, znajdowały się również na nim 2 plamy przepalonego oleju.


    Po wymianie zaobserwowałem płynniejszą pracę silnika i mniejsze wskazania spalania chwilowego.

    Na nowym czujniku jeżdżę już drugi tydzień, niestety na chwilę obecną nie mogłem przetestować odpalania silnika na mrozie przy temperaturze -7 st C i niższej czyli temperaturze granicznej przy której mój samochód miał problemy z uruchomieniem silnika. Dotychczas minimalna temperatura przy której testowałem nowy czujnik to -6 st C i nie było przy niej żadnych problemów. Nie wiem czy tej zimy będą jeszcze w moim regionie takie duże mrozy, jeśli tak to dam znać o wynikach testów. Jak narazie auto sprawuje się całkiem przyzwoicie i wszystko wydaje się działać prawidłowo.


 

Podobne tematy

  1. [siena] - nie odpala na mrozie
    Napisany przez sebfam na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 04-04-2009, 09:10
  2. [ukł. hamulcowy] Problemy z hamowaniem :(
    Napisany przez waho na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post: 19-03-2009, 12:42
  3. [alarm] Problemy z alarmem w unie (1.0 rok prod 97)
    Napisany przez sulus na forum Uno
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 01-03-2009, 10:02
  4. [ogrzewanie] Problemy z ogrzewaniem i kontrolką temp. silnik
    Napisany przez Dortmund2000 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 04-12-2008, 20:37
  5. Problemy z silnikiem 1,6 16v
    Napisany przez krzysiekfk na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 30-04-2008, 23:20

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

punto nie odpala na mrozie

grande punto nie odpala na mrozie

grande punto problem z odpalaniem

fiat grande punto nie odpala na mrozie

punto ii nie odpala na mrozie

bosch 0261 230 030 fiat grande punto

czujnik ssania grande punto

susan sarandon czarownice

fiat grande punto problem z odpalaniem

problemy z uruchomieniem fiat grande punto

0261 230 030

fiat grande punto 1.4 8v czujnik

fiat grande punto nie odpala

czy po wymianie czujnika cisnienia ssania trzeba zresetowac komputer

grande punto nie odpala rano

grande punto zim ga

bosch 0261230030

grande punto gasnie po uruchomieniupunto grande nie odpala na zimniefiat grande punto 1.4 8v czujnik temperatury powietrzaczujnik grande punto powietrza
http://www.iparts.pl