Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 sierpień 2011
    Skąd
    Wielkopolskie
    Wiek
    40
    Postów
    11
    Auto
    IDEA 1.4 16V + LPG BRC Sq 24.11 / Nissi QQ+2 1.6b utwrdzone gniazda + LPG + Lubra
    Rocznik
    2005

    Unhappy Nie działa prędkościomierz, świeci kontrolka od wspomagania (bład P0500)

    Witam serdecznie

    W moim GP 1.4 8V z ABS r.2007r mam bardzo tajemniczą awarie i proszę o pomoc:

    Jechałem po wyboistej drodze i w pewnej chwili na skręconych kołach, podczas lekkiego hamowania, samochód szarpnął mi i zgasł (to moja wina - za wysokie bieg, nie słyszałem silnika - zwolniłem za bardzo).

    Po uruchomieniu:

    - totalnie martwy prędkościomierz (kod błedu FES: P0500 - Vehicle Speed Sensor Malfunction)
    - po uruchomieniu silnika zapala się kontrolka kierownicy
    - po otwarciu drzwi nie zapala się lampka sufitowa (trzeba sobie wdusić ręcznie)
    - wspomaganie układu kierowniczego działa b.dziwnie - przy szybkim kręceniu w prawo/lewo auto zaczyna drżeć i spadają obroty (jakby dochodziło do przeciążenia alernatora

    Po włączeniu CITY nie widać różnicy w pracy wspomagania.

    Przeszukałem pobieżnie bezpieczniki w komorze silnika i w kabinie (koło body comp'a) i nic. Żadnych spalonych, śladów itp.
    Mam darmowego FES'a i kabel ale na razie dobrałem się tylko do danych z błedami od silnika - nic nie ma poza sygnalizacją awarii prędkościomierza (co też widać po tym że nie podnosi się on przy ruszeniu).

    Przeczytałem mnóstwo wątków o problemach ze wspomaganiem ale jedyny podobny do mojego przypadek rozwiązał się samoistnie a post nie zawiera żadnych wskazówek.

    Proszę o sugestie co sprawdzać i gdzie szukać.

    ps. w GP 1.4 nie ma impulsatora w skrzyni biegów

    Pozdrawiam
    Rafał



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Szukałeś jakiś wtyczek luźnych rozłączonych?
    Wydaje mi się, że gdzieś przy ecu poszukaj

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 luty 2010
    Skąd
    Oświęcim
    Postów
    3
    Auto
    Grande Punto 1,4 8V

    awaria

    Cytat Napisał raaf Zobacz post
    Witam serdecznie

    W moim GP 1.4 8V z ABS r.2007r mam bardzo tajemniczą awarie i proszę o pomoc

    Miałem podobne jaja. Po skasowaniu błędów kompem przez mechanika wróciło do normy. Przedtem przebadał również złącza.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 sierpień 2011
    Skąd
    Wielkopolskie
    Wiek
    40
    Postów
    11
    Auto
    IDEA 1.4 16V + LPG BRC Sq 24.11 / Nissi QQ+2 1.6b utwrdzone gniazda + LPG + Lubra
    Rocznik
    2005
    Udało się rozwiązać problem.

    Otóż z niewyjaśnionych dotąd przyczyn (mechanika czujników / specyfika softu poszczególnych modułów: ECU / BodyComp) zarówno BODY KOMP jak i ECU miały zarejestrowany ten sam błąd P0500 - Vehicle Speed Sensor Malfunction.

    Oznacza on brak wskazania prędkości pojazdu ale tej wyliczeniowej (w pojazdach z ABS jest ona obliczana na podstawie danych z wszystkich 4 kół). Przy szczegółowej diagnostyce wyszło że prędkości z poszczególnych kół były poprawne ale błąd w systemie miał chyba charakter blokujący.

    Kroki do rozwiązania:
    - odłączenie i ponowne połączenie wszystkich złącz ECU oraz złącz pomiędzy BODY KOMP a ECU
    - skasowanie błędów po stronie ECU i BODY KOMPa

    Jak na razie po tygodniu pracy brak oznak awarii.

    Dzięki za uwagi.

    Pozdrawiam
    Rafał

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    09 styczeń 2013
    Skąd
    Łódzkie
    Wiek
    39
    Postów
    22
    Auto
    Grande 1,4 8V
    Rocznik
    2007
    Prawdopodobnie albo jest problem ze złączkami (jak wyżej) albo pada czujnik prędkościomierza wszystko jest ze sobą powiązane, ECU bierze sygnał z czujnika prędkościomierza między innymi do tego żeby wiedzieć kiedy odłączyć wspomaganie, czyli powyżej 40 Km/h. powodem może być wilgoć która dostała się do czujnika i jego korozje wewnątrz. Miałem podobny problem w GP2. Mógł być to także spadek napięcia co spowodowało głupawkę ECU.


 

Podobne tematy

  1. Brava 1.4. Nie działa prędkościomierz
    Napisany przez karool.k na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 30-07-2012, 22:44
  2. Nie odpala. Fiat code świeci. Kontrolka wtrysku nie świeci.
    Napisany przez tomboy81 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 13-06-2010, 20:00
  3. prędkościomierz bravo 96 1.4 12V
    Napisany przez interjac na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 11-11-2009, 14:05
  4. Prędkościomierz niedziała brava 1.6
    Napisany przez babe16 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 05-06-2009, 21:32
  5. Prędkościomierz w Bravo - ratunku...
    Napisany przez Dyzio151 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 15-03-2009, 19:56

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

p0500 fiat

fiat p0500

grande punto nie dziala predkosciomierz

punto p0500

fiat punto p0500

marea p0500

p0500 punto

fiat punto blad p0500

fiat grande punto pala sie wszystkie kontrolki

p0500 fiat punto

kontrolka wspomagania grande punto

kontrolka peed fiat

p0500 bravo

fiat grande punto nie dziala predkosciomierz i wspomaganie

p0500 error code punto

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl