Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 7 z 7
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 lipiec 2013
    Skąd
    Nowy Sącz
    Postów
    5
    Auto
    Doblo II 1.4 Benzyna+ Gaz
    Rocznik
    2011

    Problem z rozruchem silnika

    Witam

    Mam mały problem a nawet dwa z moim doblusiem 1.4. benz.+gaz

    Problem:

    1. Problem wystepuje tylko i wylacznie na zimnym silniku gdy postoi kilka godzin... musze go na 3 raz krecic by odpalil(zazwyczaj to jest rano)... Podczas pierwszego krecenia... nie lapie wogole... drugi raz krece... to zalapie ale przebiera na obrotach... dlawi sie, strzela, i strasznie szarpie silnikiem... jak zakrece 3 raz to odpala i pracuje jakby nigdy nic... Auto jest serwisowane w ASO fiata w N.Saczu i te patalachy nie wiedza co mu jest... kilka razy spuszczali paliwo...wymieniali swiece... wgrywali nowe oprogramowanie i nic... poprawa tylko chwilowa... Auto jak jest cieple to NIGDy nie zaprotestowalo podczas rozruchu... Ja obstawiam ze to jest problem z przepustnica... ale ASO stawia opor mowiac ze komputer nie pokazuje bledu.... Prosze o jakies podpowiedzi....

    2.Problem to wrzucanie biegu wstecznego... po wcisnieciu sprzegla i probie włożenia wstecznego biegu nastepuje zgrzyt i tak jest za kazdym razem... chyba ze wcisne sprzeglo i poczekam chwileczke jak sie w skrzyni walki zatrzymaja to wchodzi normalnie... Aso wymienilo sprzegło bo twierdzili ze to wina sprzegła i nic wymienili jakies kolo w skrzyni i dalej nic... nie wiedza co to moze byc... bo nie widza by na jakiejs zebatce byly wytarcia... Patologia nie ASO. Mam gwarancje do konca roku i musze u tych dziadów robic to...



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    07 wrzesień 2009
    Skąd
    Ząbki
    Wiek
    31
    Postów
    1,492
    Auto
    BRAK
    Co do problemów z odpalaniem to przed zakończeniem podróży ostatnie 200m przejedź autem na benzynie a nie LPG. Jeżeli problem zniknie to oznacza że reduktor przepuszcza i do silnika trafia PB i LPG co nie jest łatwopalna mieszanką. Co do drugiego problemu skoro skrzynia jest sprawna i masz nowe sprzęgło zostaje do podregulowania linka sprzęgła ( jeżeli nie jest z samo regulatorem) lub wymiana jej na nową.

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    15 luty 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    125
    Auto
    fiat doblo
    Ja miałem to samo ale w 1,4 8V i po wymianie czujnika temperatury (nie pamietam dokładnie, pisałem na forum ) problem znikł. Sprawdź jeszcze tak jak pisze Duduś

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    19 lipiec 2013
    Skąd
    f21881@rmqkr.net
    Wiek
    27
    Postów
    1
    Auto
    ferari
    Rocznik
    2004
    ok sprawdzimy to

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 lipiec 2013
    Skąd
    Nowy Sącz
    Postów
    5
    Auto
    Doblo II 1.4 Benzyna+ Gaz
    Rocznik
    2011
    Witam...

    Odnosnie palenia... zrobiłem tak jak pisał kolega dudu$ i bez zmian... Jest troche lepiej podczas palenie gdy auto stoi w garazu przez noc... bo jest ciepło w nim... a kilka razy sie udało ze odpalił normalnie gdy stał w garażu...

    Co do skrzyni... to linki tam nie ma.... hydrałlika jest...

  7. #6
    Master
    Dołączył
    07 wrzesień 2009
    Skąd
    Ząbki
    Wiek
    31
    Postów
    1,492
    Auto
    BRAK
    To tak jak pisał kolega powyżej sprawdź mierniki omówić czujnika temperatury i porównaj wartość z ta podana w książce sam naprawiam

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 lipiec 2013
    Skąd
    Nowy Sącz
    Postów
    5
    Auto
    Doblo II 1.4 Benzyna+ Gaz
    Rocznik
    2011
    Witam

    A wiec powiem tyle ze niewiele się zmieniło odnośnie rozruchu na zimno... problem nadal jest...

    Wymieniłem czujnik map sensor (cisnienie i temperatura powietrza) na nowy i nic nie pomogło
    Co ciekawe gdy samochód odpalam w trybie serwisowym... tzn z któryms odłączonym czujnikiem... to auto odpala na dotyk i pracuje normalnie

    [COLOR="#000000"]Moje pytanie.. Gdzie jest jeszcze czujnik temperatury Powietrza [/COLOR]poza tym który jest w układzie chłodzenia i daje sygnał na wskaźnik temper. (termostat)

    Bo jak go odłącze tzn termostat i ten drugi z map sensorem i podłącze kompa... to temperatura powietrza jest dalej pokazywana


 

Podobne tematy

  1. Kłopot z rozruchem
    Napisany przez slawek1488 na forum Panda
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 01-08-2012, 17:36
  2. problem z rozruchem
    Napisany przez maverick_ice na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 24-02-2012, 10:24
  3. Problemy z rozruchem silnia po nocy.
    Napisany przez duchy11 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 21-11-2010, 16:39
  4. Problemy z rozruchem marea 2.4 td
    Napisany przez jasiu_m na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 09-08-2009, 22:38
  5. [ukł. zapłonowy] Porblem z rozruchem
    Napisany przez gademajster na forum Uno
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 16-11-2008, 20:37

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

problem z rozruchem fiar

fiat doblo problem z rozruchem

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl