Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 9 z 9
  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    15 luty 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    125
    Auto
    fiat doblo

    Opinie użytkowników fiat doblo

    Zakładam wątek po to aby pomóc innym chętnym w wyborze fiata doblo.
    Proszę o wpisy użytkowników, model, silnik, rok...

    Fiat doblo rok 2008, 1,4 benzyna + lpg IV generacji elpigaz, 5 osobowy I właściciel
    SILNIK: mało dynamiczny, nie jest demonem prędkości, na autostrady nie nadaje się . Prędkość max 160km/h, najlepsza jazda 80-100km/h Na dzień dzisiejszy przebieg 150tys. Silnik uważam za bezawaryjny, obsługa okresowa co 20tys (świece, olej 5W/40,filtry, serwis gazu). Należy pamiętać o ustawianiu co 40tys luzów zaworowych w przypadku silników z instalacją gazową.Koszt przeglądu okresowego z instalacją lpg 500-550zł
    ZAWIESZENIE : twarde, tył skacze bez obciążenia. Z przodu dość dobry komfort jazdy, z tyłu masakra. Po przebiegu 150tys km do wymiany : amortyzatory tył, łączniki gumowe przód. W zakrętach samochód trzyma się bardzo dobrze. Nieraz zdarza mi się wieźć towar około 600kg i wtedy komfort jest o wiele lepszy.
    SPALANIE podaję spalanie gazu: trasa 7,5-8L ; miasto max 11L; mieszane 9L
    ELEKTRYKA: jak to w fiacie, ale tragedii nie ma, myślałem że będzie gorzej
    To tyle co mi przyszło do głowy. Jak coś sobie przypomną to dopisze.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 styczeń 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    20
    Auto
    Fiat Doblo Cargo 1.6 Moultijet
    Ja posiadam Fiat Doblo Cargo, rok prod grudzien 2010, pierwsza rejestracja marzec 2011, silnik 1.6 Multijet 6-biegowy. Poki co, trudno cokolwiek powiedziec o awaryjnosci, bo samochod ma przejechane 25tys km, wiec moze o refleksjach z jazdy. Samochod prowadzi sie dobrze, na dluzsze trasy bardzo przyzwoicie, szczegolnie z przodu, z tylu napewno jest mniejszy komfort. Jest to diesel wiec jest stosunkowo glosny, ale bez przesady. Przyciemnilem szyby, zamontowalem owiewki, oraz dokupilem podlokietnik miedzy fotelami, tymbardziej komfort jazdy dzieki temu wzrasta. Spalanie w trasach waha sie miedzy 5.5-6 l., w miescie okolo 7l, wiec mysle, ze to bardzo dobre spalanie. Polecam samochod do uzytku zarowno w malym biznesie jak i prywatnym uzytkowaniu.

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    15 luty 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    125
    Auto
    fiat doblo
    200 tys jeździ aż miło, drobne naprawy,ale cały czas zarabia na siebie

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    11 czerwiec 2013
    Skąd
    Tbg
    Wiek
    35
    Postów
    16
    Auto
    doblo 1,6 16V
    Rocznik
    2002
    Doblo 2002 Malibu 1,6 16v pb i lpg (5osob. wersja chyba najbogatsza i najmocniejsza rocznikowo). Na pakę po złożeniu foteli paleta wchodzi na wysokość i długość.
    SILNIK: Uwaga na ustawienie rozrządu! Potrzebne najlepiej oryginalne blokady (prawie nie osiągalne!). Tanie porażka - miesiąc zmarnowany, nie wspomnę o końcowym rozrachunku czasu i pieniędzy 2.000pln (sondy, cewki i inne szukania dziury w całym)...
    Dbamy o olej i kupujemy minimum zalecaną selenę, inaczej hydropopychacze odrazu dzwonią.
    Dynamiczny jak na 1400kg masy własnej zwłaszcza między 40-120km/h. Do 180km/h poleci (fabr.172km/h). Nie jeden zdziwił się.
    Stosunkowo cichy jak na gabaryty przy wyższych prędkościach.
    SPALANIE: 8-18l lpg (z 600-700kg przyczepką, ale prawie jej nie czuć). Jeżdzę dynamicznie, miasto 80%. Trasy do 100km. Komputer pokazuje często 7,5-10km/l
    ZAWIESZENIE: potwierdzam tył nie komfortowe, ale to wkońcu VAN. Stosunkowo tanie markowe części.
    Na dziś dzień po pół roku 10.000km od tygodnia problemy chyba z elektryką (odpalanie, błędy ecu, czasami nie normalna praca silnika - w trakcie rozwiązywania...)
    Koszt wymiany okresowej (12-15.000km) do 200pln wymiana 5 filtrów i oleju osobiście.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 styczeń 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    20
    Auto
    Fiat Doblo Cargo 1.6 Moultijet
    Obecnie w moim Doblo 2011r przy 60tys. padly gumowe tuleje, ktore sa zintegrowane z amortyzatorami. Dziwne bo to stosunkowo maly przebieg, a w celu zniwelowania usterki musialem zakupic komplet amorkow. Czyli bolaczka Fiata napewno kiepskie zawieszenie.

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    15 luty 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    125
    Auto
    fiat doblo
    Piszesz o tyle czy o przodzie?
    Ja podtrzymuję ,że mój model jest OK i można polecać. Oprócz ostatniego figla z lpg (gdzie z 2 miesiące usuwałem usterkę) uważam go za bez awaryjny.... 220000tys ... . tylko przeglądy okresowe wykonuje . Szykuje się do sprzedaży ale jakoś szkoda
    Ostatnio edytowane przez olek383 ; 06-02-2014 o 21:48

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 styczeń 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    20
    Auto
    Fiat Doblo Cargo 1.6 Moultijet
    O tylnych amortyzatorach, ale ogolnie z samochodu jestem zadowolony. Mam okazje takze jezdzic Fordem Transit Connect, tez taki maly dostawczy 5-os. to Fiat jest o niebo lepszy, praktycznie pod kazdym wzgledem (cena, wykonczenie, spalanie, komfort jazdy).

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    15 luty 2011
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    125
    Auto
    fiat doblo
    Tylne amorki tanie są ,można było do Twoich dokupić same tuleje gumowe (bywają na allegro; pewnie masz takie z półksiężycem). Ja nie kupowałem tulei tylko nowe amorki wstawiłem z wersji dostawczej i nie widzę różnicy ....no może tylko w cenie

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    21 kwiecień 2014
    Skąd
    Rzeszów
    Postów
    2
    Auto
    fiat doblo 1.6 16v
    Rocznik
    2003
    Witam.Posiadam Fiata Doblo 1.6 16V rocznik 2003.Mam go już 3 lata.Założona instalacja gazowa LPG. Sprawdza się.Spalanie między 8-9 l gazu na 100km w trasie,a 12-13 l w mieście.Większych usterek nie zanotowałem.Przebieg 187 tyś km.Ogólnie jestem z niego zadowolony.Używam go głównie do przewozu ludzi,ale też przy sezonowym handlu jaki prowadzę 3-4 razy w roku.I wtedy dostaje w d..ę.Czasami jest załadowany na maksa.Pisząc na maksa mam na myśli nawet miejsce pasażera z przodu,oczywiście bez siedzeń z tyłu,ale dzielnie to znosi.Auto zarabia na siebie,więc nie zarzekam.


 

Podobne tematy

  1. Fiat Freemont Wasze opinie .
    Napisany przez AndreCh na forum Freemont
    Odpowiedzi: 45
    Ostatni post: 22-04-2016, 02:23
  2. System reputacji i podziękowań dla użytkowników
    Napisany przez miszko na forum Obsługa portalu i forum
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 13-12-2012, 12:24
  3. Fiat Croma prośba o opinie
    Napisany przez frynas na forum Kupujemy samochód
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-10-2011, 14:23
  4. elearn fiat doblo
    Napisany przez lence na forum Doblo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 02-07-2010, 22:35
  5. Fiat Bravo 2007-2008 silnik diesla - opinie
    Napisany przez szogu na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 04-05-2009, 16:38

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

doblo opinie

fiat doblo lpg opinie

fiat doblo 1.6 benzyna opinie

opinie fiat doblo 1.6fiat doblo 1 4 benzyna opiniefiat doblo 1.6 16v forumfiat doblo1.4 benzyna testy opiniedoblo 1.6 opiniefiat doblo i opiniefiat doblo 1.6 benzyna-gaz opiniefiat doblo silnik 1 6 czy 1 4instalacja gazowa fiat doblodoblo lpg opiniefiat doblo 1.6 forumfiat doblo 1.6 16v spalaniefiat doblo 1.6 16v benzyna opiniefiat doblo 1.4 benzyna opiniedoblo silnik 1.6 opiniefiat doblo 1.6 16v benzyna testfiat doblo lpgfiat doblo silnik 1.4 benzyna opiniedoblo 1 4 opiniedoblo 1 6 spalanie

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl