Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 20
Like Tree4lubi to!

Temat: Prośba o opinie-niepełnosprawny  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 maj 2013
    Skąd
    leszno
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.4 (150) T-JET
    Rocznik
    2007

    Prośba o opinie-niepełnosprawny

    Witam kolegów piszę do Was z prośbą abyście mi napisali wszystkie opinie te złe i te dobre na temat Fiata Cromy. Stoję przed wyborem nowego egzemplarza i zastanawiam się właśnie jak to jest z tą cromą (obecnie peugeot 307sw). Potrzebuje ten samochód mieć w automacie mam wybrane dwa egzemplarze w silniku Diesel 1.9 a może lepiej w Benzynie ? Ogólnie chciałbym się dowiedzieć jak chodzi w nich automat ( może ktoś akurat ma ) jaka jest ich awaryjność oraz ciekawi mnie spalanie ( miasto , trasa). Byłbym wdzięczny gdyby ktoś wypisał wady i zalety tego autka a jeszcze lepiej gdyby był to posiadacz automatycznej skrzyni biegów



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    21 grudzień 2014
    Skąd
    Ropczyce
    Wiek
    37
    Postów
    390
    Auto
    Croma 2,4 Multijet
    Rocznik
    2008
    Ja mam 2,4 jtd oczywiście w automacie, mam na liczniku 220 tyś i automat jeszcze zipie. Benzynę raczej odpuść sobie są kiepskie.

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    21 grudzień 2014
    Skąd
    Ropczyce
    Wiek
    37
    Postów
    390
    Auto
    Croma 2,4 Multijet
    Rocznik
    2008
    A średnie spalanie u mnie to jakieś 7,5 ale jak dużo jeździsz po mieście to w 10 trudno będzie się zmieścić.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 maj 2013
    Skąd
    leszno
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.4 (150) T-JET
    Rocznik
    2007
    Python a jak z awaryjnością tego samochodu ?

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    21 grudzień 2014
    Skąd
    Ropczyce
    Wiek
    37
    Postów
    390
    Auto
    Croma 2,4 Multijet
    Rocznik
    2008
    Urwała mi się wewnętrzna klamka drzwi kierowcy. A tak poza tym kwestie eksploatacyjne. Nie mam większych problemów.

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    01 listopad 2013
    Skąd
    Stalowa Wola/Rzeszów
    Wiek
    61
    Postów
    126
    Auto
    Lancia kappa Coupe 3,0 24V ASB; Fiat Croma 2; 2,4 JTDM z ASB
    Rocznik
    1997; 2008
    Tutaj masz dane o "awaryjności" mojego auta - klik
    Tutaj masz dane o zużyciu paliwa - klik

    Życzę miłej lektury

    Auto prze-wygodne i wg mnie mało awaryjne, chociaż jak mawiają Fachowcy: psuje się auto nie zadbane i każdej marki bo szkłem się d..y nie obetrze.

    "Jak se "polejesz/posmarujesz/naoliwisz" - tak se pojedziesz "

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 maj 2013
    Skąd
    leszno
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.4 (150) T-JET
    Rocznik
    2007
    Mogę prosić o jakieś zdjęcia bagażnika tego auta z siedzeniami rozłożonymi i złożonymi ? dziękuję

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    I co myślicie o tej Cromie ? http://otomoto.pl/oferta/fiat-croma-...id_at=16103075


    Nigdy wcześniej nie jeździłem Dieslem czy silnik ten 150 konny będzie miał kopa ?

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    20 maj 2013
    Skąd
    leszno
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.4 (150) T-JET
    Rocznik
    2007
    Nikt mi nie pomoże
    ?

  10. #9
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    05 wrzesień 2013
    Skąd
    Klucze
    Wiek
    47
    Postów
    586
    Auto
    Croma 1,9 16V Emotion manual HEAVY METAL SCHWARZ METALLIC
    Rocznik
    2008.01.14
    Jeśli możesz poczekaj do jutra, zrobię fotki i wrzucę a silnik 150 konny daje rade rozpędzić to autko do autostradowych prędkości bez jakiegoś większego problemu. Croma nie jest bez wad ale za to jest wygodna a i spalanie jest do zaakceptowania. I nie denerwuj się jak Ci nikt nie odpisał, musisz być cierpliwy. Auto z Twojego linku no cóż Croma jak Croma, jechać do serwisu i sprawdzić (lakiernik, mechanik, komputerowiec) nikt ze zdjęć nie wywróży czy ma taki przebieg czy inny, czy było coś malowane czy nie. Na pewno czytałeś tu na forum o skrzyniach manualnych czy też automatycznych.

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    23 lipiec 2013
    Skąd
    Wejherowo
    Postów
    206
    Auto
    Croma 1.9 Multijet 8v 120 kM@150 manual
    Rocznik
    2010
    Cytat Napisał pppbbb Zobacz post
    Mogę prosić o jakieś zdjęcia bagażnika tego auta z siedzeniami rozłożonymi i złożonymi ? dziękuję

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    I co myślicie o tej Cromie ? Używane Fiat Croma - 14 800 PLN, 168 000 km, 2006 - otomoto.pl


    Nigdy wcześniej nie jeździłem Dieslem czy silnik ten 150 konny będzie miał kopa ?
    Hej, Gniezno to stolica wszelkiej maści handlarzy druciarzy, magików i cudotwórców, wiec jak chcesz tam kupować auto, to albo warto dobrze się znać, albo wziąć kogoś, kto się na tym dobrze zna. Cały marketingowy bełkot z ogłoszenia możesz wrzucić między bajki, stan licznika zrobią Ci na poczekaniu zgodnie z życzeniem. Jak poczytasz to forum, to jest mnóstwo porad dla osób, które wcześniej też szukały auta, więc nie ma sensu ciągle powielać.
    Tak w skrócie, to poproś VIN i sprawdź, do kiedy serwisowany i co było robione. A do tego weź na kanał i porządnie sprawdź wszystko łącznie z grubością lakieru, wszelakich naprawach, wyciekach, grubość klocków i tarcz, sprawność klimatyzacji, elektryk, opony, klapy itp.
    Ktoś paskudnie te felgi spierniczył, chyba ne ma dekielków a naklejone są znaczki fiata po lifcie.
    Pewnie czeka Cię pakiet startowy - rozrząd, filtry, płyny, opony, EGR off, o ile nikt wcześniej w sposób udokumentowany tego nie robił.
    DPF bym nie ruszał, rzadko powoduje jakieś problemy (zwykle jeśli już to symptom innych awarii), poza tym Policja dostaje coraz więcej maszynek do sprawdzania spalin.
    Skrzynia automat jest wygodna, ale w mieście powoduje dość znaczne spalanie i może narobić kosztów przy wyższych przebiegach (zresztą manualna też). Silnik 150 KM jest żwawy, wystarczający na tą budę, Croma nie jest mistrzem torów wyścigowych z racji dość wysokiej budy i w miarę miękkiego zawieszenia, ona ma być komfortowa i raczej taka jest.
    Powodzenia
    mirek8423 i CzarnyGD lubią to.

  12. #11
    Klubowicz
    Dołączył
    01 czerwiec 2012
    Skąd
    Wieliczka
    Wiek
    52
    Postów
    320
    Auto
    Croma 1,9 16V 150 KM manual / Punto Evo 1,4
    Rocznik
    2010/2011
    Cytat Napisał pppbbb Zobacz post
    Mogę prosić o jakieś zdjęcia bagażnika tego auta z siedzeniami rozłożonymi i złożonymi ? dziękuję

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    I co myślicie o tej Cromie ? http://otomoto.pl/oferta/fiat-croma-...id_at=16103075


    Nigdy wcześniej nie jeździłem Dieslem czy silnik ten 150 konny będzie miał kopa ?
    Do ceny 14 800 trzeba doliczyć 1 500 co zaznaczyli w ogłoszeniu, nowe opony letnie bo teraz jest na zimówkach i oryginalne kołpaczki bo te są co najmniej mało estetyczne.
    Zawsze mnie zastanawia że w zasadzie żadna Croma w ogłoszeniu nie ma więcej niż 190 kkm ma blacie.

  13. #12
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    05 wrzesień 2013
    Skąd
    Klucze
    Wiek
    47
    Postów
    586
    Auto
    Croma 1,9 16V Emotion manual HEAVY METAL SCHWARZ METALLIC
    Rocznik
    2008.01.14
    No tak właśnie jest. Kupić takie auto + opłaty + to wszystko co trzeba zrobić + oponki a to wyjdzie ok 20 tysi no ale to się z tym trzeba liczyć. Idę zrobić fotki co obiecałem koledze.

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    IMAG0119.jpgIMAG0120.jpgIMAG0121.jpgIMAG0122.jpgIMAG0123.jpgIMAG0124.jpgIMAG0125.jpgIMAG0126.jpgIMAG0127.jpgIMAG0128.jpgIMAG0129.jpgIMAG0130.jpgIMAG0131.jpgIMAG0132.jpgIMAG0133.jpgIMAG0134.jpgIMAG0135.jpgIMAG0136.jpg Nie wiem czy coś będzie widać bo nie mam dobrego aparatu.
    CzarnyGD lubi to.

  14. #13
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    11 marzec 2014
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    34
    Postów
    741
    Auto
    Croma II FL 1.9 JTDm 150@184 KM automat
    Rocznik
    12.2010
    BTW zdjęcia Mirka przedstawiają wersję z podwójną podłogą. Wersja ze zwykłym bagażnikiem jest minimalnie większa (o grubość podłogi i wielkość mechanizmu) ale niestety całkowicie pozbawiona jakichkolwiek przegród czy kieszeni (trzeba się ratować torbami na rzepy). I nie da się w niej uzyskać płaskiej podłogi (co częściowo udaje się przy podwójnym bagażniku).

  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    12 lipiec 2014
    Skąd
    Gdańsk
    Wiek
    33
    Postów
    297
    Auto
    Croma 1.9 16v JTD
    Rocznik
    2005
    @mirek8423
    Przepraszam za offtopic, ale bardzo mi się spodobała ta torba mieszcząca się w lewej przegródce. Mógłbyś podesłać linka albo jakieś informacje na jej temat?

  16. #15
    Klubowicz
    Dołączył
    17 czerwiec 2016
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wiek
    43
    Postów
    201
    Auto
    Croma 1.9 Multijet 16V Dynamic
    Rocznik
    2008
    Cytat Napisał pppbbb Zobacz post
    Oglądałem tą Cromę osobiście w Gnieźnie - i osobiście nie polecam. Wygląda strasznie, stoi tam już dłuuuugo i strasznie zaniedbana, szukaj innej.

    Co do innych spraw - ja mam cromcię po lifcie, 1,9 150KM i ciągnie jak głupia. Spalanie jak kolega wyżej napisał - ok.7,5 w cyklu mieszanym. Na tracie spaliła mi ostatnio równe 6 l, zrobiłem prawie 1000 km.


    BTW - o jakich torbach na rzepy mówimy? Jakieś przykłady? Ja nie mam podwójnego dna i strasznie brakuje schowka na gaśnicę i trójkąt oraz inne drobiazgi.
    Ostatnio edytowane przez piniasty ; 03-08-2016 o 14:27


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. 1.8 silnik opinie
    Napisany przez gienek8400 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 09-04-2016, 15:38
  2. Opinie o Ruville?
    Napisany przez miszko na forum Rozmowy o technice
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 17-01-2014, 14:52
  3. Opinie o Marei 1,9 TD JTD i 1.8 16v
    Napisany przez romano na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post: 12-04-2010, 16:28
  4. PROSZĘ O OPINIE ??
    Napisany przez pakers na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 22-02-2010, 19:26
  5. Euroscan - opinie
    Napisany przez KAAZ na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-03-2009, 17:38

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl