Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Posty od 16 do 18 z 18
Like Tree1lubi to!

Temat: Problem z odpalaniem w ciepłe dni  

  1. #16
    Klubowicz
    Dołączył
    20 lipiec 2014
    Skąd
    Puławy
    Wiek
    43
    Postów
    232
    Auto
    Croma 1.9 Multijet 8V 120/167 kucyków
    Rocznik
    2008
    Cytat Napisał pu3 Zobacz post
    dawek nie zmieniałem,zrobili EGR- 299zł
    Ostatnie kilka dni mamy upalne i nie miałem problemu z odpaleniem zaskakiwał motor od pierwszego, nawet po wielogodzinnym staniu na słońcu, tak więc już nie wiem co jest grane. Dzisiaj piszę że jest ok, a pewnie jutro już nie odpali za pierwszym razem ot złośliwość rzeczy martwych

    Pivko76 mam srebrny kolor a tak swoją drogą trza by jakąś fotkę wrzucić
    Ostatnio edytowane przez Croma 08 ; 05-06-2015 o 12:13



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    877
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał pu3 Zobacz post
    EGR wyprogramowany i zaślepiony a odpalanie na ciepłym bez zmian.
    Samo zaślepienie EGRa może być za mało. Przez te przejechane kilometry ze sprawnym EGR kolektor się zasyfił. Podejrzewam, że trzeba by go wyczyścić żeby odpalanie się poprawiło. Nie mam Cromy od nowości wiec nie mogę się wypowiedzieć czy miała wcześniej problem z odpalaniem czy też nie, kupiłem już z takim problemem.
    Piszecie o zmianie dawki startowej, czy ta dawka jest podawana inna w nowych autach i inna po przejechaniu iluś tyś km? Raczej nie. Skoro jako nowe auto paki od strzała na takiej samej dawce co przy 200 tyś, to może zmiana tej dawki to tylko chwilowa poprawa.

    W kilku postach czytałem, że koledzy czyścili kolektor, mam do Was pytanie. Czy po tym zabiegu poprawiło się odpalanie auta?
    Pozdrawiam


  4. #18
    Klubowicz
    Dołączył
    01 czerwiec 2012
    Skąd
    Wieliczka
    Wiek
    53
    Postów
    462
    Auto
    Croma 1,9 16V 150 KM manual / Punto Evo 1,4
    Rocznik
    2010/2011
    W starszych autach powodem że nie odpalają tak jak nowe jest zużyty rozrusznik który nie jest w stanie osiągnąć odpowiednich obrotów, akumulator i wtryskiwacze które nie trzymają parametrów. W Fiacie i tak jest nieźle bo nawet przy słabym akumulatorze odpali co w niektórych markach jest niemożliwe. Ja osobiście wybrałem zmianę dawek startowych a przekopałem się przez najróżniejsze fora i teraz mam święty spokój przy rozruchu.


 
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Bravo 1 1,9TD problem z rozruchem gdy ciepły
    Napisany przez pawel0622 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 11-07-2014, 11:09
  2. Problem z mocą na ciepłym silniku
    Napisany przez mjetek na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 01-04-2014, 15:07
  3. Problem z odpalaniem na zimnym jak i na ciepłym silniku
    Napisany przez Grubcio63 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post: 01-06-2012, 17:05
  4. Problem Uno [ gaśnie na zimny śliniku i na ciepłym ]
    Napisany przez Uniacz1998 na forum Uno
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 02-02-2011, 21:40
  5. problem z odpalaniem na ciepłym silniku
    Napisany przez tomrs6 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 11-01-2010, 10:37

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl