Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 14 z 14
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2014
    Skąd
    NiedalekoKrakowa
    Wiek
    42
    Postów
    60
    Auto
    RS
    Rocznik
    2010

    Problem z nawiewem powietrza i chłodzeniem

    Czołem,

    przeszukałem forum, ale podobnego problemu nie udało mi się znaleźć. Od pewnego czasu po włączeniu klimatyzacji mam taki objaw, że z kratek po stronie kierowcy dmucha zimne powietrze, natomiast po stronie pasażera niestety ciepłe. Nawiew na tył w miarę normalnie działa, chociaż szału z chłodnym powietrzem nie ma. Pytanie, czy jest to kwestia słabo działającej klimy (np. brak odpowiedniej ilości czynnika chłodzącego), czy raczej jakiegoś problemu z przepływem powietrza w kanałach?

    Pzdr.
    GryQ



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    38
    Postów
    476
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Czyzby któraś z klapek mechanizmu nawiewow nie działała?

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2014
    Skąd
    NiedalekoKrakowa
    Wiek
    42
    Postów
    60
    Auto
    RS
    Rocznik
    2010
    Jak to zweryfikować? Da się dobrać jakoś do tego mechanizmu?

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    24 lipiec 2011
    Skąd
    Gdańsk-Łeba
    Wiek
    44
    Postów
    164
    Auto
    Croma II MJTD 1,9 150 KM
    Rocznik
    7.2007
    Cytat Napisał GryQ Zobacz post
    Jak to zweryfikować? Da się dobrać jakoś do tego mechanizmu?
    A masz ustawione temperatury jednakowe na obie strony że tak się spytam nieśmiało? Masz klimatronik czy manualną klime w Cromie?
    Jeśli tak to sprawdzić to najlepiej ustawiając nawiew na prawo/lewo na zimne lub a następnie na gorące i sprawdzić czy jest jakaś zmiana... jeśli nie to masz uszkodzony mechanizm mieszacza/ silniczek
    Zdrowy rozsądek to coś, czego każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2014
    Skąd
    NiedalekoKrakowa
    Wiek
    42
    Postów
    60
    Auto
    RS
    Rocznik
    2010
    Mam klimatronik. Testowałem różne ustawienia temperatury i w żadnym z przypadków nie dmuchało zimne powietrze od strony pasażera. Ponowił bym pytanie odnośnie tego, jak się dostać do tego mechanizmu mieszacza?

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    01 czerwiec 2012
    Skąd
    Wieliczka
    Wiek
    53
    Postów
    461
    Auto
    Croma 1,9 16V 150 KM manual / Punto Evo 1,4
    Rocznik
    2010/2011
    W MES masz opcję ręcznego testowania klapek nawiewu. Jest też opcja samoadaptacji klapek.

  8. #7
    Klubowicz
    Dołączył
    25 kwiecień 2016
    Skąd
    -
    Postów
    212
    Auto
    Croma 1.9 16V
    Rocznik
    2005
    GryQ, tutaj masz rysunek z elearna:

    klapy.jpg

  9. #8
    S76
    S76 jest nieaktywny
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    15 czerwiec 2016
    Skąd
    Zabrzeg
    Wiek
    41
    Postów
    6
    Auto
    Croma 1.9 16V Multijet
    Rocznik
    2010
    Proponowałbym jednak na początek sprawdzić ilość czynnika i ewentualnie uzupełnić jego stan. Sam zmagam się od pewnego czasu z nieszczelnością układu klimatyzacji - po "nabiciu" wieje chłodem ze wszystkich kratek. Wraz z ubytkiem czynnika coraz słabiej chłodzona jest strona pasażera (oraz tył), później chłodzona jest tylko strona kierowcy a w końcowym etapie (przy niemal całkowitym braku czynnika) chłodne powietrze wydobywa się tylko z kratki od strony drzwi kierowcy. Wygląda na to, że klima automatyczna jest tak zaprogramowana, że przy niedomaganiach układu chłodzenie miejsca kierowcy jest traktowane priorytetowo. Jeśli się mylę, proszę kolegów o wyprowadzenie mnie z błędu.

    Pozdrawiam

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2014
    Skąd
    NiedalekoKrakowa
    Wiek
    42
    Postów
    60
    Auto
    RS
    Rocznik
    2010
    Dzięki serdeczne Panowie za pomoc!!!

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2014
    Skąd
    NiedalekoKrakowa
    Wiek
    42
    Postów
    60
    Auto
    RS
    Rocznik
    2010
    Cześć, chciałbym tylko podsumować temat: tak jak pisał kolega S76, problemem była mała ilość czynnika w układzie (brakowało 2/3). Po uzupełnieniu klima śmiga aż miło. Test maszynowy nie pokazał nieszczelności. Mam nadzieję, że ubytek był spowodowany długim okresem bez sprawdzania klimy (od momentu zakupu - prawie 3 lata - nic koło klimy nie robiłem oprócz wymiany filtra kabinowego).

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 lipiec 2015
    Skąd
    Mysłowice
    Postów
    64
    Auto
    Croma 1.9 150 KM
    Rocznik
    2010
    Podepnę się pod temat.

    Jestem świeżo po nabiciu klimy, układ jest szczelny. Problem polega na tym że po włączeniu klima działa ona elegancko przez kilka-kilkanaście minut po czym nagle jakby fizycznie blokuje się nawiew (po zwiększeniu siły nawiewu słychać, że coś blokuje przepływ). Pomaga tylko wyłączenie klimatyzacji na chwilę i ponowne uruchomienie, zmiana kierunku nawiewu nic nie daje.
    Miał ktoś podobny problem?

  13. #12
    Klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    38
    Postów
    476
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    @kasztan
    Klima manual czy automatik?

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

  14. #13
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 lipiec 2015
    Skąd
    Mysłowice
    Postów
    64
    Auto
    Croma 1.9 150 KM
    Rocznik
    2010
    Automatyczna, problem występuje zarówno na full auto jak i w trybie manualnym.

  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    38
    Postów
    476
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Pewnie problem z czujnikami...
    Diagnostyka konieczna.

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka


 

Podobne tematy

  1. Problem z chłodzeniem
    Napisany przez Robo9123 na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 19-03-2016, 15:05
  2. Problem z chłodzeniem silnika
    Napisany przez LaVolpe na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 17-10-2015, 16:48
  3. Bravo 1,6 16V - Problem z chłodzeniem
    Napisany przez Dża na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 24-06-2015, 13:32
  4. Problem z chłodzeniem
    Napisany przez Mojzesz na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 17-11-2013, 01:37
  5. [ogrzewanie] Problem z (wy)chłodzeniem.
    Napisany przez dodi na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 16-12-2009, 21:05

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl