Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 16
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2017
    Skąd
    Śląsk
    Postów
    3
    Auto
    Croma 120KM
    Rocznik
    2005

    Problem z migającymi światłami na zimnym

    Mam taką nietypową przypadłość i strzelam, że to coś z ładowaniem przez alternator.
    Mianowicie kupiłem auto i miało ono niesprawne świece. Świece wymieniłem, wraz z przekaźnikiem który był wadliwy. Od tego momentu na zimnym silniku - czyt. rano po odpaleniu auta i ruszeniu od razu światła sobie przygasają, zewnętrzne, wewnętrzne w dodatku czuć lekkie przerywanie przy przyspieszaniu. Ogólnie wszystko co elektryczne sobie miga. Słychać też takie rytmiczne cykanie. Dzieje się tak przez jakieś 5min i potem żadnych innych objawów.
    Również problem z szybami. Jeśli silnik jest wyłączony szyby można normalnie otworzyć i zamknąć pełnym automatem (przyciskasz samo leci do góry do zamknięcia) Natomiast po odpaleniu, szyba leci troszkę w górę i w dół i trzeba sie troszkę namęczyć, aż się zamknie.
    Żadnych błędów nie ma, samochód odpala normalnie, nawet w mrozy, które były.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać? Co wymienić?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    31 styczeń 2016
    Skąd
    Sieradz
    Wiek
    33
    Postów
    145
    Auto
    Fiat Croma 1,9 Multijet 120
    Rocznik
    2006
    Sprawdź ładowanie akumulatora i w jakim stanie jest akumulator. U mnie ze światłami też się tak robi ze po odpaleniu mrugaja i winny jest raczej alternator bo napięcie skacze lub aku bo już też jest słaby i może się tak dzieje od razu po odpaleniu że jest niskie napięcie na aku i wtedy alternator wariuje a jak już przez chwilę pod ładuje się objawy ustępują.

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    31 styczeń 2016
    Skąd
    Sieradz
    Wiek
    33
    Postów
    145
    Auto
    Fiat Croma 1,9 Multijet 120
    Rocznik
    2006
    Udało się Tobie rozwiązać problem?

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 styczeń 2017
    Skąd
    Śląsk
    Postów
    3
    Auto
    Croma 120KM
    Rocznik
    2005
    Niestety nie. ładowanie dobre, akumulator dobry. Bezpieczniki, przekaźniki dobre.

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    462
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    A jak odpalisz go bez alternatora to dzieje sie to samo?

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    03 czerwiec 2009
    Skąd
    PL
    Postów
    245
    Auto
    Croma 150
    Pierwsze co bym sprawdził to czy wszystkie masy są właściwie poprzykręcane i niezaśniedziałe.

  8. #7
    Klubowicz
    Dołączył
    31 styczeń 2016
    Skąd
    Sieradz
    Wiek
    33
    Postów
    145
    Auto
    Fiat Croma 1,9 Multijet 120
    Rocznik
    2006
    Masy czyścilem. Mam na myśli klemy i od minusowej odchodzą 2 które też czyścilem. ale dzieje się tak tylko chwile po rozruch auta jakieś 2 minuty może nawet mniej i potrafi wygasíc radio ja myślę że to jednak u mnie akumulator ale w ciemno nie będę kupował. Napięcie na aku ok 12,3. A u Ciebie pisząc dobrze możesz podać jakie jest napięcie ładowania i akumulatora? A
    Ostatnio edytowane przez jarcio21 ; 11-02-2017 o 15:57

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    462
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    12,3 na odpalonym?

  10. #9
    Klubowicz
    Dołączył
    31 styczeń 2016
    Skąd
    Sieradz
    Wiek
    33
    Postów
    145
    Auto
    Fiat Croma 1,9 Multijet 120
    Rocznik
    2006
    12,3 v akumulator po nocy przy odpalonym 14,6 v

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    25 kwiecień 2016
    Skąd
    -
    Postów
    218
    Auto
    Croma 1.9 16V
    Rocznik
    2005
    12,3 V po nocy wskazuje raczej na niedomaganie akumulatora.

  12. #11
    Klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    462
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    A zdejmij pasek alternatora i odpal. Zobacz jak sie zachowaja swiatla

  13. #12
    Klubowicz
    Dołączył
    18 maj 2010
    Skąd
    Częstochowa
    Postów
    205
    Auto
    Fiat Croma 1.9 16v 110KW aut.
    Rocznik
    2006
    Tak samo może coś wpierniczać prąd.
    Sprawdzałeś masy... A plus od alternatora, przez rozrusznik do aku ??

  14. #13
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    31 styczeń 2017
    Skąd
    Domaniewice
    Wiek
    42
    Postów
    21
    Auto
    croma 1,9 multijet asb
    Rocznik
    2005
    Proponuje wyciągać po kolei bezpieczniki i obserwowac co sie dzieje .
    Zawęzi to pole poszukiwań do konkretnego obwodu

  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    31 styczeń 2016
    Skąd
    Sieradz
    Wiek
    33
    Postów
    145
    Auto
    Fiat Croma 1,9 Multijet 120
    Rocznik
    2006
    Tylko dlaczego mruganie występuje chwilę po odpaleniu auta i też trwa chwilę mrugnię z 20 razy i wszystko przechodzi?

  16. #15
    Klubowicz
    Dołączył
    12 lipiec 2014
    Skąd
    Gdańsk
    Wiek
    33
    Postów
    305
    Auto
    Croma 1.9 16v JTD
    Rocznik
    2005
    Cytat Napisał jarcio21 Zobacz post
    Masy czyścilem. Mam na myśli klemy i od minusowej odchodzą 2 które też czyścilem. ale dzieje się tak tylko chwile po rozruch auta jakieś 2 minuty może nawet mniej i potrafi wygasíc radio ja myślę że to jednak u mnie akumulator ale w ciemno nie będę kupował. Napięcie na aku ok 12,3. A u Ciebie pisząc dobrze możesz podać jakie jest napięcie ładowania i akumulatora? A
    Przepraszam za delikatny OT ale ma ktoś może jakiś schemat pokazujacy gdzie te wszystkie masy są zlokalizowane i ile ich jest?


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Problem z piszczącymi hamulcami
    Napisany przez michał_wawa na forum Doblo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 24-03-2015, 17:56
  2. Problem z falującymi obrotami
    Napisany przez robson73dg na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 23-02-2013, 11:27
  3. Problem z skaczącymi obrotami
    Napisany przez januszxxx na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 27-11-2011, 19:31
  4. Problem z skaczącymi obrotami
    Napisany przez januszxxx na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 11-11-2011, 22:23
  5. problem:Migające światło tylne
    Napisany przez Kajetan.Kisiel na forum Punto II
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-06-2010, 18:31

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl