Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 15 z 15

Temat: ELM327 i Croma  

  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    30 styczeń 2013
    Skąd
    Kraków
    Postów
    187
    Auto
    Croma 1.9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006

    ELM327 i Croma

    Zakupiłem właśnie taki interfejs jak na zdjęciu poniżej i mam pytanie czy dobrze on współpracuje z Cromą i MultiEcuScanem? Mam już kabel VAG KKL i łączy się on tylko ECU silnika, jednak kupiłem ELM327 ponieważ on rzekomo powinien czytać wszystko co się da (czyli również body computer itp.), bo jak próbuję połączyć się z body to MultiEcuScan wywala że potrzeba ELM327 . Ma ktoś z was może doświadczenia z tym właśnie interfejsem?

    Ostatnio edytowane przez mugsy ; 20-12-2013 o 21:37



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    TMK
    TMK jest nieaktywny
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    03 luty 2013
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    40
    Postów
    833
    Auto
    Croma 1.9 8V 120@160KM
    Rocznik
    2008
    Chińskie elmy łączą się z CANem w zależności jak trafisz Jest parę wątków np wylutowywania jakiegoś rezystora i później śmigają poprawnie.

  4. #3
    Master
    Dołączył
    07 grudzień 2012
    Skąd
    Bielsko
    Wiek
    57
    Postów
    1,715
    Auto
    Bravo 1,4 i Grande1.2
    Rocznik
    2011 ........ i ......2009
    Do ABS .Xenonów i elektrycznego wspomagania potrzebujesz jeszcze przejściówki nr 1 .
    Chyba , że masz Vaga z przełącznikiem to akurat w/w sterowniki obsłużysz .

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    08 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    46
    Postów
    174
    Auto
    FIAT CROMA 1.9JTDM 150KM 2008 automat
    Rocznik
    30.04.2008
    Cytat Napisał KOBRA Zobacz post
    potrzebujesz jeszcze przejściówki nr 1 .
    Świetnie.
    A gdzie można ją kupić? Może choć ktoś wie, gdzie można kupić wtyczkę/gniazdo?...

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    26 marzec 2008
    Skąd
    Białystok-Bruksela
    Postów
    106
    Auto
    Bravo 1.9 Multijet 150KM
    Rocznik
    2009
    Bravo 1.9 M-Jet 16V
    byly:
    Croma 1.9M-Jet 16V
    Marea Weekend 1.9JTD 110SX
    Marea Weekend 2.4JTD 130 ELX

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    30 styczeń 2013
    Skąd
    Kraków
    Postów
    187
    Auto
    Croma 1.9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    OK, zakupiłem ten kabel, zainstalowałem sterowniki i MultiEcuScan go rozpoznaje, jednak gdy próbuję połączyć się z Cromą wyskakuje błąd "sprawdź kabel albo ustawienia portu". W internecie znalazłem że do niektórych Fiatów ten kabel trzeba fizycznie przerobić, tzn. wylutować jakiś rezystor, podmienić piny itp. Czy Cromy też to dotyczy? Musieliście coś kombinować przy tym kablu?

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 czerwiec 2013
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    39
    Postów
    80
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2005
    musisz miec odpowiednia wersje Multiecu oczywiscie scrakowana,ja mam elm 327 blutach i laczy sie bezproblemow.pomieszaj w portach i predkosciach przesylu danych.
    Ostatnio edytowane przez aras1978 ; 23-12-2013 o 21:26

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    30 styczeń 2013
    Skąd
    Kraków
    Postów
    187
    Auto
    Croma 1.9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał aras1978 Zobacz post
    musisz miec odpowiednia wersje Multiecu oczywiscie scrakowana,ja mam elm 327 blutach i laczy sie bezproblemow.pomieszaj w portach i predkosciach przesylu danych.
    Ja mam wrazenie ze problem lezy w sterownikach.

    Masz może gdzies sterowniki do tego interfejsu?

    Jeśli tak to mógłbyś wrzucić tutaj linka

  10. #9
    Klubowicz
    Dołączył
    30 styczeń 2013
    Skąd
    Kraków
    Postów
    187
    Auto
    Croma 1.9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    I jeszcze pytanko - czy po podpięciu do auta z włączonym zapłonem powinna się zaświecić zielona dioda? U mnie cały czas jest czerwona.

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 czerwiec 2013
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    39
    Postów
    80
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2005
    ogolnie to powinno mrugac podczas laczenia ,zolto i zielono
    i jak jest polaczone to napewno nie bedzie swiecic czerwona
    Ostatnio edytowane przez aras1978 ; 24-12-2013 o 10:07

  12. #11
    Master
    Dołączył
    07 grudzień 2012
    Skąd
    Bielsko
    Wiek
    57
    Postów
    1,715
    Auto
    Bravo 1,4 i Grande1.2
    Rocznik
    2011 ........ i ......2009
    Świeci się czerwona , ale po wybraniu połączenia ze sterownikiem i w trakcie połączenia mrugają zielone i żółte

  13. #12
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 czerwiec 2013
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    39
    Postów
    80
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2005
    Cytat Napisał KOBRA Zobacz post
    Świeci się czerwona , ale po wybraniu połączenia ze sterownikiem i w trakcie połączenia mrugają zielone i żółte
    ma racje czerwona swieci sie

  14. #13
    Klubowicz
    Dołączył
    30 styczeń 2013
    Skąd
    Kraków
    Postów
    187
    Auto
    Croma 1.9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał KOBRA Zobacz post
    Świeci się czerwona , ale po wybraniu połączenia ze sterownikiem i w trakcie połączenia mrugają zielone i żółte
    Hmm a mi cały czas się świeci czerwona nawet jak próbuję się połączyć

  15. #14
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    To zależy od ELMa. Dla przykłądu Viaken sprzedawał ich różne wersje, pewnie wynika to z różnic stosowanych chipsetów. Niektóre mają i 4 diody, a niektóre tylko dwie. Ja gdy podłączałem Alfę Romeo 159 to czerwona paliła się cały czas, a zielona tylko mrugnęła przy pierwszym użyciu. Zaś na innym ELM (który miał 4 diody) było podobnie, ale paliły się ciągle dwie diody.

    Jeżeli masz problem z połączeniem:
    1) Sprawdź czy dobrze wszystko ustawiłeś w Ustawieniach w MES. Port, typ interfejsu. Kliknij dla pewności TEST. Powinna wyskoczyć seria testów i informacja na samym końcu, że powinno udać się połączyć.

    2) Sprawdź lub przeinstaluj sterowniki. Najlepiej pobierz najnowsze ze strony producenta (chipsetu lub kabla). Podłącz kabel i w Menadżerze Urządzeń kliknij prawym na kablu i wybierz Odinstaluj i zaznacz, aby usunąć też zapisane sterowniki.
    Pamiętaj, że instalują się z kablem dwa urządzenia, jedno to sam chipset, a drugie to interfejs. Więc obydwa musisz wywalić. Przy tak zrobionej czystce włóż kabel i zainstaluj nowe sterowniki. Możesz nie robić tej czystki, a wymusić instalację nowych sterowników, klikasz tak samo jak do usuwania sterowników, tylko zamiast "Usuń" wybierasz Aktualizuj Oprogramowanie Sterownika. Wskazujesz na nowe sterowniki i wymuszasz ich instalację. Oczywiście jak wyżej, robisz to dla dwóch urządzeń.

    3) Sprawdź czy interfejs działa z innym autem, nawet na próbę, na szybko. To pozwoli Ci chociaż coś powiedzieć.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  16. #15
    Klubowicz
    Dołączył
    30 styczeń 2013
    Skąd
    Kraków
    Postów
    187
    Auto
    Croma 1.9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    OK, wylutowałem rezystor 121 i ELM327 śmiga jak ta lala.

    Nie łączy się z silnikiem ale z całą resztą (body computer, czujniki parkowania, klima itp.) już bez problemu.

    Ale to nic, od silnika mam kabel VAG KKL.

    Dzięki za pomoc


 

Podobne tematy

  1. Sterowniki Win8 ELM327
    Napisany przez elnino na forum Diagnostyka, interfejsy, kody błędów
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post: 17-10-2017, 06:18
  2. Croma 1.9 8V 160KM TMK
    Napisany przez TMK na forum Moje auto
    Odpowiedzi: 169
    Ostatni post: 18-07-2017, 08:43
  3. Torque na Andorid + ELM327 Bluetooth - czy pokazuje stan DPF?
    Napisany przez mrozek na forum Diagnostyka, interfejsy, kody błędów
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post: 30-11-2014, 16:03
  4. Elm327 jak uruchomić pod Windows 7
    Napisany przez krzysztofd na forum Diagnostyka, interfejsy, kody błędów
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 03-06-2013, 17:56
  5. [PDF] Croma
    Napisany przez miszko na forum Croma (Klasyczna)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 23-01-2008, 06:53

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

elm327 croma

elmino elm327

elm37 croma

croma kabel

elm 327 fiat croma

elm 327 m sterowniki pod win8

elm 327 ustawienia portu

vag kkl na elm327

elm327 fiat croma

vag kkl czy elm327

elm327 forum

elm 327 spraedz zaplon

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl