Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Posty od 16 do 21 z 21
  1. #16
    Klubowicz
    Dołączył
    14 marzec 2013
    Skąd
    śląskie
    Wiek
    33
    Postów
    360
    Auto
    Fiat Croma 1.9Jtd M-jet
    Rocznik
    2007
    Cytat Napisał pezet3 Zobacz post
    To że dpf się często zapycha i często dopala to nie wina dpf'u. To jest jedynie skutek nie domagania jakiegoś układu. Ja użytkuję auto w mieście, przejechane mam już 14 tyś km i ŻADNEGO ALE TO ŻADNEGO problemu z dpf'em nie mam. Nigdy nie musiałem go dopalać komputerowo a dodam że dopala mi się średnio co 600 km. Jedyną uwagę jaką muszę poświęcić to moment wypalania.
    Także uważam że jak wszystko z autem w porządku ( turbina, wtryski...) to i nie ma problemu z dpf'em.
    I podpisuje się pod tym!
    Moje sugestia to uwzględnić w pakiecie startowym, poza rozrządem, klapy wirowe i egr..



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Klubowicz
    Dołączył
    26 styczeń 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    141
    Auto
    Croma 1,9/150 A/T
    Rocznik
    2005
    Zawsze przerażała mnie wizja rozbiegania silnika. Podobno klapy wirowe w silnikach Fiata, gdy komputer zauważy przyrost obrotów ponad miarę, zostaną automatycznie zamknięte.
    W ten sposób komputer sam zadusi silnik.
    Jak klapy zostawiłem.

  4. #18
    Klubowicz
    Dołączył
    14 luty 2014
    Skąd
    Vice-City
    Wiek
    32
    Postów
    495
    Auto
    Fiat CRoma 1.9 Multijet 150 automat
    Rocznik
    10.2008 FL
    Dla mnie większym prawdopodobieństwem było urwanie się klapki ( podobno bardziej podatny kolektor plastikowy niż metalowy) i spustoszenie silnika niżeli rozbiegnięcie się silnika, oczywiście w skutek nieprawidłowo działającego dpf'a i wymieszaniu paliwa z olejem.
    Ja klapy i egr wywaliłem ale zostawiłem za to dpf'a :-P

  5. #19
    Klubowicz
    Dołączył
    05 marzec 2012
    Skąd
    Gliwice
    Wiek
    48
    Postów
    397
    Auto
    Fiat Croma 1.9 16V 150KM DPF Emotion
    Rocznik
    10.2007
    Cytat Napisał eror Zobacz post
    Zawsze przerażała mnie wizja rozbiegania silnika. Podobno klapy wirowe w silnikach Fiata, gdy komputer zauważy przyrost obrotów ponad miarę, zostaną automatycznie zamknięte.
    W ten sposób komputer sam zadusi silnik.
    Jak klapy zostawiłem.

    A to ciekawe.... bo one do tego nie służą...
    Klapy wirowe zmieniają długość kanału dolotowego

    [COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]

    Cytat Napisał Lucek_ Zobacz post
    Croma to kolos żrący na mieście 10l/100 km(1.9 automat). Przy 50% jazdy miejskiej wybrałbym bravo. Croma sprawdza się na długich trasach (wyciszenie). W mieście jej masa i rozmiary są wadą.
    Oj tam oj tam
    Za wygodę (automat) trzeba płacić
    150KM w manualu i całą zimę wyłącznie dojazdy do pracy 10 km w jedną stronę przez miasto lub 20 autostradą ale wtedy często sprawdzam Vmax. Średnia z ostatnich 2500km - 7,8 l/100km

    Tu jest sporo raportów spalania, moje obie Cromki też tam są
    www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/croma/ii/silnik-diesla-1.9-16v-jtd-multijet-150km-2005-2010/
    Ostatnio edytowane przez Capsel ; 19-03-2015 o 21:54

  6. #20
    Klubowicz
    Dołączył
    26 styczeń 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    141
    Auto
    Croma 1,9/150 A/T
    Rocznik
    2005
    Eee, dpf-a i EGR-u też już nie ma a kolektor metalowy.

  7. #21
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    18 marzec 2015
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    31
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.9 MultiJet
    Rocznik
    04.2009
    Okej dzięki za wszystkie info.

    Panowie mam jeszcze jedno pytanie.. A jak z silnikami benzynowymi w tych autach i ewentualnym gazem.?

    Nie robimy dużo przebiegów więc pytanie czy diesel używany nie będzie za chwilę zbyt drogi w utrzymaniu.


    Dzięki za opinie.!


 
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Opinie o Ruville?
    Napisany przez miszko na forum Rozmowy o technice
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 17-01-2014, 15:52
  2. Fiat Croma prośba o opinie
    Napisany przez frynas na forum Kupujemy samochód
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-10-2011, 14:23
  3. Opinie o Marei 1,9 TD JTD i 1.8 16v
    Napisany przez romano na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post: 12-04-2010, 17:28
  4. PROSZĘ O OPINIE ??
    Napisany przez pakers na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 22-02-2010, 20:26
  5. Euroscan - opinie
    Napisany przez KAAZ na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-03-2009, 18:38

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl