Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 19
Like Tree4lubi to!

Temat: Croma 1.9 ciężko odpala  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 grudzień 2013
    Skąd
    WL
    Wiek
    44
    Postów
    16
    Auto
    Croma 1.9
    Rocznik
    2006

    Croma 1.9 ciężko odpala

    Tym razem problem z odpalaniem mam w Cromie 1.9
    Generalnie jest tragedia z odpalaniem po dłuższym postoju w mroźne dni, rano odpala bardzo ciężko, potrafi odpalić dopiero po kilkunastu próbach
    Akumulator podładowałem, jest na nim napięcie około 12,6V a więc dobre
    Dopiero niedawno uporałem się z uszkodzonym zaworem EGR, objaw był taki że auto nie miało mocy "od dołu" po próbnym zaślepieniu blaszką z konserwy
    auto odzyskało moc, mam też wrażenie że lepiej odpalało, udało mi się odpalić Cromę za pierwszym razem
    Po włożeniu częściowej zaślepki która była założona wcześniej z 4 otworami mam wrażenie że pali gorzej, nie wiem czy ma to wpływ ale przy okazji montowania zaworu EGR szlag trafił jeden z gwintów, tak że jedna z dłuższych szpilek zaworu EGR nie trzyma
    Jak już odpali to przez krótką chwilę czuć że silnik dostaje wibracji ale po chwili pracuje już normalnie, nie ma "efektów" w postaci dymienia czy spadku mocy
    Przez kilka godzin Croma zapala od razu, po postawieniu na noc, są zawsze problemy
    Przy okazji montażu EGR czyściłem czujnik ciśnienia doładowania, jest sprawny testowany w MES
    Znajomi straszą mnie padającymi wtryskami, jak to sprawdzić w MES, jakie różnice powinny już budzić niepokój



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    317
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    A swiece masz dobre?
    Mozesz korekty wtryskow sprawdzic w mes lub zrobic test przelewowy. Lub wywalic wtryski i zawiezc do sprawdzenia.

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 grudzień 2013
    Skąd
    WL
    Wiek
    44
    Postów
    16
    Auto
    Croma 1.9
    Rocznik
    2006
    Świec boję się ruszać, jak znam życie to podczas ich wykręcania na pewno je urwę
    Jedyne co planuję zrobić to zasilić je bezpośrednio z plusa akumulatora
    Korekty wtrysków sprawdzałem wcześniej, wydaje mi się że nie było specjalnych różnic ale dla pewności sprawdzę je na spokojnie

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    21 sierpień 2016
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    397
    Auto
    Croma 2.4 Jtdm
    Rocznik
    06
    1. log rozruchowy
    2. sprawdzić świece żarowe
    3. odpiąć czujnik temp na termostacie i zobaczyć jak zapala
    Depeeefy Eegeery offy
    diagnostyka i modyfikacja jtdemmmy

    *** SPRZEDAM końcówkę drążka Croma nowa tanio kupiłem przez pomyłkę dwie prawe *** Info PW

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 grudzień 2013
    Skąd
    WL
    Wiek
    44
    Postów
    16
    Auto
    Croma 1.9
    Rocznik
    2006
    Mam nadzieję że problem okazał się błahy
    Dzisiaj po dwóch dniach postoju Cromy nie udało się odpalić za pierwszym razem, za drugim też nie
    Wtedy wpadłem na pomysł aby podgrzać filtr paliwa i Croma odpaliła
    Przypomniałem sobie że w zeszłym roku zmieniałem filtr paliwa po przebojach z kiepskim paliwem,
    Problem zaczął się od tego kiedy wyjechałem na północ Polski, tam po pierwszych przymrozkach -5 był rano problem z odpaleniem
    Nowy wkład już jedzie, zobaczę co będzie po wymianie
    Czeka mnie też wymiana akumulatora, mimo że niedawno go ładowałem dzisiaj pokazał 12.1V

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    21 sierpień 2016
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    397
    Auto
    Croma 2.4 Jtdm
    Rocznik
    06
    Ten log rozruchowy pokazałby że problem jest paliwo przed lub za pompą.
    To gdzie Ty i co tankujesz ??? jak -5 zabiło filtr ???????????? ....
    Depeeefy Eegeery offy
    diagnostyka i modyfikacja jtdemmmy

    *** SPRZEDAM końcówkę drążka Croma nowa tanio kupiłem przez pomyłkę dwie prawe *** Info PW

  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    16 wrzesień 2015
    Skąd
    kuj-pom
    Postów
    511
    Auto
    Croma 1,9 16V Multijet
    Rocznik
    2006
    Sorki za OT, ale dla takiej dupereli nie chcę zakładać: czy to norma, że po zdjęciu rury idącej z turbo do IC auto nie odpali?. Właściwie zagada ale po 1-2 sec gaśnie. Niby logiczne bo nic mu nie dmuchnie powietrza ale w takim razie pozostaje zdjęcie dolotu z przepustnicy?

  9. #8
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    791
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    a po co chcesz to ściągać? nie lepiej jeździć z założoną rurą
    a próbowałeś zdejmować na odpalonym silniku? raczej nie powinien wtedy zgasnąć.
    luk202 lubi to.
    Pozdrawiam


  10. #9
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    16 wrzesień 2015
    Skąd
    kuj-pom
    Postów
    511
    Auto
    Croma 1,9 16V Multijet
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał maka131 Zobacz post
    a po co chcesz to ściągać? nie lepiej jeździć z założoną rurą
    a próbowałeś zdejmować na odpalonym silniku? raczej nie powinien wtedy zgasnąć.
    chciałem sprawdzić czy turbo nie dmucha olejem.

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 grudzień 2013
    Skąd
    WL
    Wiek
    44
    Postów
    16
    Auto
    Croma 1.9
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał bronx Zobacz post
    Ten log rozruchowy pokazałby że problem jest paliwo przed lub za pompą.
    To gdzie Ty i co tankujesz ??? jak -5 zabiło filtr ???????????? ....

    Podejrzewam że było to jeszcze letnie paliwo a tam wyskoczył mały mrozek i zaczęły się problemy
    Odnośnie paliwa to żona zatankowała jakąś berbeluchę, musiałem jechać z kompem i interfejsem diagnostycznym aby kasować błędy bo zatkał się DPF

  12. #11
    Klubowicz
    Dołączył
    21 sierpień 2016
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    397
    Auto
    Croma 2.4 Jtdm
    Rocznik
    06
    Cytat Napisał luk202 Zobacz post
    Sorki za OT, ale dla takiej dupereli nie chcę zakładać: czy to norma, że po zdjęciu rury idącej z turbo do IC auto nie odpali?. Właściwie zagada ale po 1-2 sec gaśnie. Niby logiczne bo nic mu nie dmuchnie powietrza ale w takim razie pozostaje zdjęcie dolotu z przepustnicy?
    Raczej logiczne jest tak że na jalowym turbo nie ładuje.
    Jak odepniesz rure za turbina to silnik normalnie powinien działać tak jak wolnossacy bez doladowania
    Depeeefy Eegeery offy
    diagnostyka i modyfikacja jtdemmmy

    *** SPRZEDAM końcówkę drążka Croma nowa tanio kupiłem przez pomyłkę dwie prawe *** Info PW

  13. #12
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    16 wrzesień 2015
    Skąd
    kuj-pom
    Postów
    511
    Auto
    Croma 1,9 16V Multijet
    Rocznik
    2006
    Też tak uważałem Bronx. Ale dlaczego silnik jednak gaśnie?

  14. #13
    Klubowicz
    Dołączył
    21 sierpień 2016
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    397
    Auto
    Croma 2.4 Jtdm
    Rocznik
    06
    Ja tak nie uważam, ja to wiem że ma działać, nie raz odpalam tak
    Czemu u Ciebie gaśnie, hm
    A przepustnicy gaszacej nie zamyka??
    Depeeefy Eegeery offy
    diagnostyka i modyfikacja jtdemmmy

    *** SPRZEDAM końcówkę drążka Croma nowa tanio kupiłem przez pomyłkę dwie prawe *** Info PW

  15. #14
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    16 wrzesień 2015
    Skąd
    kuj-pom
    Postów
    511
    Auto
    Croma 1,9 16V Multijet
    Rocznik
    2006
    bardzo możliwe. Ale zabij mnie, a nie wiem jak to sprawdzić i dlaczego tak się dzieje. Po założeniu rury wszystko śmiga aż miło.

  16. #15
    Klubowicz
    Dołączył
    21 sierpień 2016
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    397
    Auto
    Croma 2.4 Jtdm
    Rocznik
    06
    odłącz rurę z dolotu kolektora dolotowego i nie powinno gasnąć.
    Depeeefy Eegeery offy
    diagnostyka i modyfikacja jtdemmmy

    *** SPRZEDAM końcówkę drążka Croma nowa tanio kupiłem przez pomyłkę dwie prawe *** Info PW


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Croma 1.9. Wymiana podkładek pod wtryskiwacz. Nie odpala
    Napisany przez rubininerk na forum Croma
    Odpowiedzi: 35
    Ostatni post: 26-10-2016, 07:19
  2. Croma 1.9 JTDM nie odpala
    Napisany przez houta na forum Croma
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 03-01-2015, 17:17
  3. Croma-Błędy i nie odpala
    Napisany przez Karas na forum Croma
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post: 18-11-2014, 19:10
  4. Croma odpala za drugim razem
    Napisany przez yaro810 na forum Croma
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 10-03-2013, 15:55
  5. Grande zimny silnik nie odpala na benzynie. Na gazie odpala.
    Napisany przez lukasz2511 na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post: 10-12-2011, 21:46

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl