Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 23
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 październik 2017
    Skąd
    Zielonka
    Wiek
    37
    Postów
    8
    Auto
    Croma 2.4 200km
    Rocznik
    2008

    Brak kontrolki ładowania Croma 2.4

    witam,
    mam problem z kontrolką ładowania(akumulator)-na zegarach po zapłonie nie zapala się.
    ładowanie ok,wszytko działa ale kontrolki na zapłonie nie ma.
    Croma po lifcie 2.4 2008rok.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    877
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    a skąd wiesz, że wszystko działa?
    jak sprawdziłeś czy ładowanie jest na odpowiednim poziomie?
    sprawdziłeś czy przewody od alternatora są poprawnie podłączone, nie zaśniedziały, sprawdziłeś masę?

    jak kontrolka informuje Cię że brak ładowania to pewnie alternator, w szerokim rozumieniu tego słowa, się popsuł.
    taki ich urok.
    Pozdrawiam


  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    31 styczeń 2016
    Skąd
    Sieradz
    Wiek
    33
    Postów
    147
    Auto
    Fiat Croma 1,9 Multijet 120
    Rocznik
    2006
    Ale kolega chyba pisze o tym że u niego brak kontrolki a nie że się świeci. Może żarówka spalona od tej kontrolki?

  5. #4
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    877
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    a to sory. pora już późna i coś błędnie zinterpretowałem wpis.

    no to może jakieś zimne luty w zegarach.
    auto parkujesz w garażu czy pod chmurką?
    Pozdrawiam


  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    12 luty 2017
    Skąd
    Oświęcim
    Wiek
    43
    Postów
    100
    Auto
    Fiat Croma 1.9 150KM ASB
    Rocznik
    2007
    żaróweczkę wymień i po sprawie

  7. #6
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    877
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    powodzenia z wymianą "żarówki"

    to nie fiat 125. W Cromie, w tych zegarach "żarówki" nie wymienia się z 7 minut.
    Pozdrawiam


  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 grudzień 2012
    Skąd
    Częstochowa
    Wiek
    47
    Postów
    85
    Auto
    Fiat Stilo MW Uproad 1,9JTD; Croma 2,4 Emotion 2008
    Rocznik
    10.2005; 04.2008
    Moim zdaniem zanim zaczniesz "grzebać" w zegarach to sprawdź dokładnie ładowanie.

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    463
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    Jakby nie mial ladowania to dawno by juz jezdzil na lawecie

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    Podepnij kompa i zobacz jakie napiecie widzi Ecu to będziesz mial odpowiedź. .

  10. #9
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    982
    Auto
    croma 1.9 16vMJTD 150 km
    Rocznik
    2006
    podepnij koma i zrób test deski rozdzielczej jeżeli podczas testu nie zapali się to o ile się nie mylę kontrolki są na diodach ale mogę się mylić, jeżeli nie masz możliwości podpięcia się pod komputer to zwal pasek pk - nie będzie ładowania i kontrolka powinna sięświecić

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 październik 2017
    Skąd
    Zielonka
    Wiek
    37
    Postów
    8
    Auto
    Croma 2.4 200km
    Rocznik
    2008
    Otóż Panowie sprawa wygląda tak:
    Po zapłonie nie świeci się kontrolka ładowania.
    Ostatnio jak pisał"desmo999"padł alternator i croma ma elektryczne wspomaganie wiec lawet i do elektryka.
    Alternator naprawiony autko hula ale kontrolki nie ma.
    Żarówki nie każcie mi wymieniać-bo to jest Croma 2008 a nie 1998(zegary sa na diodach)
    Po podłaczeniu kompa i tescie wszystkie kontrolki sie świecą a "aku"nie da rady....

  12. #11
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    877
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    odradzam zdejmowanie paska.
    raczej już go nie założysz.
    no chyba że masz kilka godzin wolnego czasu i chcesz się pobawić w zakładanie paska. będziesz jednak i tak potrzebował 2 osoby do pomocy, tak przez około 5 minut.
    2 osoba ma proste zadanie, mi pomagała żona.
    Pozdrawiam


  13. #12
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 październik 2017
    Skąd
    Zielonka
    Wiek
    37
    Postów
    8
    Auto
    Croma 2.4 200km
    Rocznik
    2008
    Opcja z paskiem przerobiona i nadal na zegarach ciemno.
    (tak na marginesie to poluzowany kompresor klimy i odpowiedni klucz i pasek wskakuje w 5 minut w 2 osoby)
    Co do kontrolki to brak jej po zapłonie,brak gdy padł alternator i teraz po naprawie tez jej nie ma..

  14. #13
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    877
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    tylko najpierw żeby ten pasek założyć to trzeba trochę gratów odkręcić żeby mieć jakikolwiek dostęp do paski, kompresora i alternatora, no i przednie prawe koło zdjąć. zakładanie 5 minut a później znowu wszystko do kupy poskładać.

    jak lubisz się bawić to wyjmij zegary. jest to łatwiejsze niż założenie paska. wystarczy 3 śrubki odkręcić.
    jak po przekręceniu kluczyka, ale silnik nadal zgaszony, kontrolka się nie świeci to raczej wina diody w zegarach.

    a może lepiej jakiś licznik używany kup.
    jak będziesz miał szczęście to odmłodzisz auto o kilkanaście tyś km.

    jeśli nie masz kabla ELM to mogę Ci pożyczyć, mógłbyś trochę posprawdzać, zrobić korektę wskazania licznika żeby była zgodna ze wskazaniem licznika, po ewentualnym zakupie nowego. codziennie jestem w Warszawie. z Zielonki do Piaseczna to jest kawałek
    Ostatnio edytowane przez maka131 ; 07-11-2017 o 22:35
    Pozdrawiam


  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    463
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    Cytat Napisał skoncar Zobacz post
    Otóż Panowie sprawa wygląda tak:
    Po zapłonie nie świeci się kontrolka ładowania.
    Ostatnio jak pisał"desmo999"padł alternator i croma ma elektryczne wspomaganie wiec lawet i do elektryka.
    Alternator naprawiony autko hula ale kontrolki nie ma.
    Żarówki nie każcie mi wymieniać-bo to jest Croma 2008 a nie 1998(zegary sa na diodach)
    Po podłaczeniu kompa i tescie wszystkie kontrolki sie świecą a "aku"nie da rady....
    A D+ na alternatorze jest podłączone?? Normalnie tam jest chyba masa jak zaczyna altek pracować to jest tam napięcie i prąd przestaje płynąć i lampka gaśnie

    Jesli sie myle proszę o poprawkę

    Na kompie jakie napiecie Ci wskazywało??

  16. #15
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    14 lipiec 2012
    Skąd
    Piaseczno
    Wiek
    34
    Postów
    877
    Auto
    Croma 2.4 JTD
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał desmo999 Zobacz post
    A D+ na alternatorze jest podłączone?? Normalnie tam jest chyba masa jak zaczyna altek pracować to jest tam napięcie i prąd przestaje płynąć i lampka gaśnie

    Jesli sie myle proszę o poprawkę

    Na kompie jakie napiecie Ci wskazywało??
    chyba coś jest inaczej.
    kiedyś też tak myślałem jak Ty. chciałem podłączyć zasilanie do rejestratora jazdy przez przekaźnik, tak żeby się włączała po odpaleniu silnika. sprawdzałem wszystkie kable podłączone do alternatora i na żadnym nie znika napięcie po odpaleniu.
    wydaje mi się że komputer odczyta napięcie większe niż 13V, czy jakieś inne znamionowe, to wyłącza kontrolkę ładowania.
    Pozdrawiam



 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Siena 1.2, nagły brak ładowania
    Napisany przez Pszemeq na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 22-08-2017, 22:03
  2. Brak ikony ładowania
    Napisany przez tikkurilla na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 06-05-2015, 16:12
  3. brak ładowania.
    Napisany przez jelon84 na forum Punto
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 20-07-2014, 21:33
  4. Siena 1.2 KAT Brak ładowania AKU
    Napisany przez DamianB87 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 10-02-2014, 16:58
  5. Brak ładowania
    Napisany przez bluszczy na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 21-10-2009, 22:06

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl