Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    11 czerwiec 2008
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    30
    Auto
    Alfa 156 TS 2.0 150KM

    Blad Swiec Zarowych oraz szarpniecie przy odpaleniu na zimnym

    Witam,
    Fiat Croma 1.9 jtd 8v 120km
    Szukam dobrego elektro-mechanika na slasku ktory mial juz doczynienia z bledem p0683 i wyszedl z tego bez wymiany polowy silnika, opisze po krocce moja historie:
    Kupilem auto ze swiecaca sie spiralka - handlarz mowil - wymienic swiece. Po kupnie, m.in. wymienialem swiece i rzeczywiscie wszystko bylo w porzadku... do czasu.
    Po pewnym czasie kontrolka rozpoczela migotanie ecu informowal aby check glow plugs... z dnia na dzien rozruch byl coraz gorszy. Podjechalem do jednego ASO na slasku i ... wymienialem swiece jeszcze raz bosch, kable rozruchowe, oraz centralke bosch (modul) efekt - nadal swieci sie kontrolka blad nie znika a auto nie chce odpalic po tak okolo 5-6h postoju. Nadmienie iz jak raz odpale zimny i sie nagrzeje to problem znika, nawet czasami nie wyskakuje blad CHECK PLUGS przy uruchomieniu. Zauwazylem takie zjawisko "jak gdyby leniwych swiec". PO dluzszym posotoju musze przekrecic kluczyk on poczekac chwilke okolo 30 s wylaczyc znowu wlaczyc on i znowu poczekac jak gdyby czekac az swiece sie nagrzeja i pozniej odpalic i twedy nie ma problemu tzn. odpali za pierwszym razem ale kontrolka nadal sie swieci. Odpalajac normalnie po pierwszym wlaczeniu kluczyk w pozycje On auto nie odpali, dopiero za drugim lub trzecim razie - nadmienie iz wtedy buchnie bialym dymem.

    A jeszcze jedna sprawa: jak odpalam na zimnym lub lekko zagrzanym silniku lekko nim zatrzesie - tez tak macie?

    Prosze o pomoc.

    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez m0rf ; 12-05-2014 o 12:14
    Z powazaniem
    Patryk K



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    08 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    46
    Postów
    174
    Auto
    FIAT CROMA 1.9JTDM 150KM 2008 automat
    Rocznik
    30.04.2008
    Po pierwsze: sprawdzić WSZYSTKIE świece. Muszą mieć równy pobór ok 17A. Dlatego najlepiej wymieniać wszystkie i na jeden typ/producenta
    Ja miałem takie problemy (no, może nie aż tak drastycznie, ale błąd centralki świec, błąd nastawnika klap wirowych i kompletnie nieregularne szarpanie przy odpalaniu) Nie mogłem dojść. Napięcie aku -OK. któregoś dnia auto zgasiłem i po godzinie nie odpaliłem. Martwe auto. Padł akumulator. Po wymianie wszystko zniknęło. Najbardziej bałem się tego nastawnika klap, raz klapy gaszącej, no jednym słowem jazda.

    Nowy akumulator i jak ręką odjął.
    Tak było u mnie. Warto sprawdzić wydajność prądową.

    PS podpinałem interfejs wielokrotnie i nigdy nie było błędu za niskiego napięcia instalacji. Dopiero jak padł, to "na kablach" udało mi się zalogować do ECU i wtedy pojawił się ten błąd. Ot, chyba urok sieci CAN...

  4. #3
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    982
    Auto
    croma 1.9 16vMJTD 150 km
    Rocznik
    2006
    kolega ma 120 kM więc klapy wirowe go nie dotyczą, przy tych temperaturach i bez sprawnych świec powinien zapalić , na twoim miejscu zaczął bym od sprawdzenia ustawienia rozrządu , sprawdzenie miernikiem na wtyczkach od świec czy rzeczywiście dochodzi napięcie (miernik lub żarówka 12 )
    co do błędu to nie tylko dotyczy on świec żarowych - w "podstawie" filtra masz dodatkową grzałkę która podgrzewa paliwo przed filtrem ( piszę tu o wersji z rocznika 2005 -2007)

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    24 październik 2009
    Skąd
    Żory
    Postów
    352
    Auto
    Croma jtd
    Cytat Napisał grzest Zobacz post
    Dlatego najlepiej wymieniać wszystkie i na jeden typ/producenta
    Może idea ok ale uważam że zbędny wydatek wymieniać wszystkie na raz.
    Mam w tej chwili 2 bosche i 2 beru - i nie ma problemów ( teraz i zimą ) . Wymieniłem już 3 świece - zawsze sztukę ... nie komplet.

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    08 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    46
    Postów
    174
    Auto
    FIAT CROMA 1.9JTDM 150KM 2008 automat
    Rocznik
    30.04.2008
    Cytat Napisał jaro190 Zobacz post
    kolega ma 120 kM więc klapy wirowe go nie dotyczą
    Pisałem, że to było u mnie, i że to się okazał fikcyjny błąd. Czytaj ze zrozumieniem. Powinien zapalić, chyba, że centalka/świece lub inne ustojstwo powodują taki pobór, że np ECU głupieje, Napisałem tylko tyle. Jako przykład podam problem z zapalaniem 1,9JTD 105KM w Maryśce: pojawiały się nieregularnie. Niskie napięcie powodowało wywalanie błędu czujnika położenia wału korbowego. Po wymianie akumulatora problem zniknął. Ot tak per analogia.


    Co do wymiany świec.
    BART_osz, i owszem. Masz rację. Ja też tak robiłem. I zawsze jak tak było to za moment wymieniałem kolejną i kolejną.... Wieka oszczędność.

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    24 październik 2009
    Skąd
    Żory
    Postów
    352
    Auto
    Croma jtd
    U mnie padają... Co 30tysi jedna. Pierwsza padła przy około 110tys.wiec u mnie oszczędność spora. 3sztuki zamiast 12tu... :-)

  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    982
    Auto
    croma 1.9 16vMJTD 150 km
    Rocznik
    2006
    Pisałem, że to było u mnie, i że to się okazał fikcyjny błąd. Czytaj ze zrozumieniem




    ja czytam ze zrozumieniem ale na forum też są laicy...

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    11 czerwiec 2008
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    30
    Auto
    Alfa 156 TS 2.0 150KM
    Witam,

    Dziekuje za zainteresowanie, odnosnie aku: wymienilem po kupnie na nowy :-) energizer 74ah... chodz moze i tu tkwi blad, natomiast doczytalem sie jak kolega wyzej napisal jest dodatkowo podgrzewacz paliwa podpiety pod uklad rozruchowy, pytanie jaki ma wplyw np. niedzialajaca grzalka , rozrzad mozliwe tez trzeba sprawdzic.
    Szczerze to autko chodzi jak ta lala - oczywiscie po odpaleniu - jak na 120km smiga naprawde ochoczo, mam jeszcze alfke 156 2.0 i nie ukrywam ze kupujac 120konna crome myslalem ze to bedzie muł, a zaskoczył na plus smiga fajnie.

    Szukam dobrego elektro-mechanika na slasku!!!

    Szkoda mi autka.

    PS. doczytalem sie tez ze przyczyna moze byc padajacy rozrusznik jednak moim zdaniem to bzdura, wtedy ecu nie wywalal by bledu p0683 itp.

    Pozdrawiam
    Z powazaniem
    Patryk K

  10. #9
    Klubowicz
    Dołączył
    05 marzec 2012
    Skąd
    Gliwice
    Wiek
    48
    Postów
    397
    Auto
    Fiat Croma 1.9 16V 150KM DPF Emotion
    Rocznik
    10.2007

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    09 listopad 2012
    Skąd
    rybnik
    Wiek
    32
    Postów
    232
    Auto
    Croma 1.9 automat
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał BART_osz Zobacz post
    Może idea ok ale uważam że zbędny wydatek wymieniać wszystkie na raz.
    Mam w tej chwili 2 bosche i 2 beru - i nie ma problemów ( teraz i zimą ) . Wymieniłem już 3 świece - zawsze sztukę ... nie komplet.
    Też tak twierdzę po co wymieniać coś co działa.... Mi przeszła jedna i wymieniłem jedną.


 

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 20-02-2014, 21:02
  2. sterownik swiec zarowych
    Napisany przez muzykjoker na forum Ulysse
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 29-11-2013, 12:11
  3. podgrzewanie swiec zarowych
    Napisany przez nervus-ek na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 10-01-2011, 10:48
  4. [Fiat Ducato 2.3 2007] Migajaca kontrolka swiec i blad
    Napisany przez AndreCh na forum Ducato III
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 21-11-2010, 15:33
  5. [ukł. zapłonowy] Miganie lampki swiec zarowych w Pandzie
    Napisany przez Piotr BE na forum Panda
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 09-01-2010, 23:49

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

check glow plugs

auto nie odpala po wymianie zarowki

alfa b

Szarpniecie przy rozruchu jtd

glow plugs fiat croma

check glow plugs fiat bravo

check glow plug duccato

check glow plugs ducato

check glow plugs fiat ducato

fiat ducato check glow plugs

wymiana swiecy zarowej fiat croma

nie odpala czy swiece sa problemem razie croma 2005

nie odpala za ktorym razie croma 2005

glow plugs check

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl