Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    CMK
    CMK jest nieaktywny
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 lipiec 2011
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    25
    Postów
    20
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD
    Rocznik
    2002

    Unhappy Cinkuś nie odpala...

    Witam, jestem posiadaczem CC900 z 96 roku. Autko przez ostatni czas nie stwarzało żadnych problemów. Lecz ostatnio miałem mało czasu i CC stało, około miesiące na parkingu. Niestety, ale ostatnią przejażdżkę moim cinkusiem miałem na totalnej rezerwie i tak go zostawiłem na parkingu. Dziś zalałem go, i próbowałem odpalić, lecz nic z tego... Cinkuś kręci, ale to na tyle, po dłuższym kręceniu (koło 7-8 razy) postanowiłem odkręcić pokrywę wtrysku i zobaczyć co się tam dzieje, po odkręceniu: wtrysk suchutki. Gdy przekręcam zapłon, słuchać pompę więc postanowiłem zalać wtrysk przez zapłon i odpalić, lecz ani kropla benzyny nie pojawiła się w wtrysku. I oto moje pytanie, co to może być? Zalane świece? Zapowietrzony układ paliwowy? Popsuta pompa? Zapchany filtr paliwa? Za mało wlanej benzyny? No nie wiem co jeszcze może to być... Proszę o pomoc.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    07 wrzesień 2009
    Skąd
    Ząbki
    Wiek
    31
    Postów
    1,492
    Auto
    BRAK
    A ile benzyny do tankowałeś ? Wlej do baku jeszcze z 5 l PB , wymień filtr benzyny i spróbuj jeszcze raz. Możliwe że podczas jazdy na tz. totalnej rezerwie zassało jakiś syf z baku który zapchał filtr PB .Tylko kilka pierwszych razy nie kręć silnikiem tylko włącz i wyłącz zapłon żeby pompa popracowała troszeczkę .

  4. #3
    CMK
    CMK jest nieaktywny
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 lipiec 2011
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    25
    Postów
    20
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD
    Rocznik
    2002
    A czy może to być problem słabego akumulatora, że za mało prądu daje do pompy i ona nie działa prawidłowo? Wlałem 5 litrów. Dzięki za rade.

  5. #4
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Jeżeli miałbyś słaby akumulator to równa się temu, że by słabo rozrusznik kręcił (lub wcale).
    Jeżeli jednak akumulator ma na tyle siły, żeby rozrusznik mógł kręcić to zapłon powinien działać.

    Jak duduś mówi, całkiem możliwe, że zapchałeś przewody.

    Dla pewności jak już zdjąłeś i dostałeś się tam do wtrysku. Weź strzykawkę i trochę wlej tam. Spróbuj odpalić (ale zrób to szybko od momentu kiedy nalałeś). Jeżeli na chwilkę by odpalił to znaczy, że nie dostaje paliwa i nie jest to problem zapłonu.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    28 styczeń 2009
    Skąd
    Lędziny
    Wiek
    35
    Postów
    93
    Auto
    Fiat Seicento 0.9 + Gaz
    Nie zauważyłeś (usłyszałeś) może dziwnej pracy pompy typu zbyt głośna praca pompy lub jakieś bulgotanie w zbiorniku bo mam ten sam problem co jakiś czas, winą zawsze jest to że jeżdżę na rezerwie. Zbytnio mi to nie przeszkadza bo mam jeszcze opcje jazdy na gazie, a leczę to zawsze tak samo czyli zalewam z 5 litrów i czekam 3-4 dni aż pompa odpuści syf i zaskakuje. Na pewno nie polecam wymontowywać [pompy bo nic z nią raczej nie zrobisz, ale profilaktycznie możesz sobie filterek wymienić.
    Człowiek uczy sie przez całe życie, a i tak umiera głupi.


 

Podobne tematy

  1. [silnik] Odpala i gaśnie, odpala i ... nie trzyma obrotów
    Napisany przez Kamciu86 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 116
    Ostatni post: 09-09-2013, 14:51
  2. [silnik] SIENA 1.2 BP+GAZ GAŚNIE PO ROZGZANIU I NIE ODPALA D
    Napisany przez 2Nemo1992 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 31-01-2013, 21:18
  3. Ciepło - Odpala, Zimno - Zalewa i nie odpala. Palio 1.2 8v
    Napisany przez daro3 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 07-02-2010, 17:29
  4. [silnik] Marycha nie odpala. Nie świecą się kontrolki...
    Napisany przez maciejka na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 13-09-2009, 13:56
  5. Nie gaśnie dioda od wtrysku i nie auto odpala
    Napisany przez msikorski na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 28-08-2008, 04:19

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

cinquecento nie odpala

seicento nie odpala

seicento 900 nie odpala

fiat seicento nie odpala

cinkus

fiat cinquecento 900 nie odpalacinquecento 900 nie odpalafiat cc 900 nie odpalaseicento nie zapalafiat cinquecento nie odpalaseicento nie dostaje paliwaseicento nie odpala brak paliwafiat cinquecent nie dostaje paliwafiat cc 900 nie zapalaseicento nie paligdzie jest filtr paliwa w cinkusie 900fiat cinquecento 900 nie palinie odpala cinquecento

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl