Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 sierpień 2013
    Skąd
    Warszawa k.Grójca
    Postów
    5
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    04.2007

    Wymiana anteny w Cromie

    Witajcie
    mam problem po wymianie anteny w Cromie 2007 z nawigacją i GPS.
    Oryginalne gniazdko ukręciłem nieostrożnie (zardzewiała śruba w pośpiechu przed myjnią @@#$#%#$% ) więc kupiłem jakiś model od VW posiadający radio/GPS i GSM. Firmowe nie wchodziło w grę, cena 3x wyższa :-D
    Przewody - niestety - lutowane, bo zupełnie inny standard gniazdek, sprawdzone omomierzem przed zamknięciem.

    Wszystko działa z wyjątkiem radia. Objawy są jakby antena aktywna nie miała zasilania, odbiera tylko najsilniejsze stacje FM.

    Pytanie: co jest źle? Czy antenki do VW mają inny standard zasilania wzmacniacza antenowego niż fabryczne radio Fiata? Może brakuje dodatkowego przewodu do zasilania anteny etc. Gdzie toto siedzi?

    Pozdrawiam
    Bartec



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    982
    Auto
    croma 1.9 16vMJTD 150 km
    Rocznik
    2006
    podmień jeszcze sam bat może wina jest w nim - ja miałem taki przypadek że strasznie radio szumiało i był słaby sygnał

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 sierpień 2013
    Skąd
    Warszawa k.Grójca
    Postów
    5
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    04.2007
    eh, to nie to. Sygnał byłby jakikolwiek a tu odbiera gorzej, niż gdy dotykałem wkrętakiem przewodu przed skręceniem. Może jakiegoś zasilania brakuje?

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 sierpień 2013
    Skąd
    Warszawa k.Grójca
    Postów
    5
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    04.2007
    Aktualizacja:
    sam znalazłem... antena VW jest aktywna i potrzebuje zasilanie. Fabryczne radio VW ponoć ma takie zasilanie a inne radia nie no i potrzebny był separator. Fajnie, tylko, że Connect teoretycznie na pinie 5 ISO powinien mieć zasilanie anteny a tam nic nie ma! Przemierzyłem wszystkie piny w tej kostce i owszem jest +12V i kluczykowe 12V ale każde podłączenie jest złe. Bo albo antena stale ciągnie prąd z aku albo radio nie działa na postoju bo brakuje zasilania anteny.

    RATUNKU! Czy ConnectNav ma jakieś magiczne zworki w środku radia, lub ustawienia w s/w które pozwalają na zasilanie wzmacniacza anteny? Na razie tam nic nie ma. Pin jest, ale martwy.

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    26 styczeń 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    141
    Auto
    Croma 1,9/150 A/T
    Rocznik
    2005
    Poradziłeś sobie ?
    Pytam bo mam ten sam problem :-(

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    38
    Postów
    481
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał eror Zobacz post
    Poradziłeś sobie ?
    Pytam bo mam ten sam problem :-(
    Odświeżam temat.
    Mój problem polega na tym, że radio cn+ na postoju działa, ładnie gra i można zaprogramować wybrane 6 stacji. Po dwóch, trzech dniach jeżdżenia sygnał w antenie robi się słaby, radio gubi fale i zaprogramowane stacje resetują się do pierwotnych ustawień u Niemca. Wyszukiwanie "silnych" stacji (skanowanie zakresu FM) kończy się tym, że radio się zapętla i słychać tylko szum.
    P.S. Moduł GPS w antenie nie działa (to wiem na bank), natomiast moduł FM chyba powoli pada.

    Czy ktoś z forumowiczów "badał" działanie anteny zewnętrznej typu AM, FM, GPS w Cromie? Wzmacniacz antenowy jest zasilany bezpośrednio z radia czy ma inne podłączenie, np. biegnące oddzielnie pod podsufitką? Który z PIN-ów i od której kostki jest odpowiedzialny za to zasilanie?

    Czy "gubienie" fal to wina padającego wzmacniacza antenowego wbudowanego w podstawie anteny czy też np. padającej głowicy FM w radiu albo innego modułu w radiu?

    Dodam, że posiadam soft 12.2 w cn+.

    Proszę o podpowiedzi, ponieważ nie chciałbym ponieść kosztów na nowy oryginał anteny, kopać w podsufitce samochodu, skoro okaże się, że to np. wina padającego radia. Z góry dziękuję.


 

Podobne tematy

  1. Radio w cromie - jak wymontować ?
    Napisany przez gm1534 na forum Croma
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 24-09-2013, 15:54
  2. [car-audio] Wymiana anteny wraz z kablem
    Napisany przez Kamciu86 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 09-03-2012, 12:32
  3. Co sądzicie o tej Cromie?
    Napisany przez garik na forum Kupujemy samochód
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 01-09-2011, 20:12
  4. Czy to wina anteny??
    Napisany przez MichaelloEs na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 08-03-2011, 17:51
  5. a co ze watkiem o starej cromie?
    Napisany przez silvia na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 13-11-2010, 15:08

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

jak zdemontowac antene fiat croma

wymiana anteny fiat croma

fiat croma nie laczy antena od radia

wymiana anteny fiat

czy antena w fiacie jest aktywna

fiat croma oryginalan antena

antena fiat croma

separator antenowy fiat croma

croma radio nie odbiera

podlaczenie anteny do cromy

wzmacniacz radia w kromie

wzmacniacz separator antenowy fiat

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl