Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 styczeń 2012
    Skąd
    Gliwice
    Wiek
    25
    Postów
    3
    Auto
    Cinquecento 900

    Question Odcięcie zasilania w radiu, fiat cinquecento 900

    Witam
    mam problem, jakis czas temu kupilem radio do swojego cienkiego, podpiąłem pod kostke iso, poprzecinałem własciwe kabelki, wmontowalem 4 głosniki do samochodu, i póki było ciepło, wszystko było ok. Teraz przyszła zima, akumulator dostał lekko w kość jak to na mrozie, tym bardziej że nie posiadam garażu. Wieczorem auto zapaliło jak za dotknięciem czarodziejskiej różdzki, rano wsiadam, kluczyk w stacyjke, przekręcam, a tu tylko deska sie żarzy, nawet nie świeci. No to akumulator pod prostownik, i pare dni było ok. Sprawdziłem alternator, ładowanie 14,48 V wiec idealnie.
    Co się okazało, pomimo wyłączenia radia, pobór prądu nadal następuje, co w połączeniu z mrozem, szybko opróżnia akumulator do 0.
    Wpadłem na pomysł, żeby w kable zasilające radio w kostce iso, wpiąć przełącznik, żeby można było odciąć prąd od radia, tak samo jak to mam zrobione z zapłonem.
    Co sądzicie o tym pomyśle? Jeśli jest dobry, to prosiłbym o powiedzenie w które kable ten przełącznik wlutować, gdyż z elektryki jestem zielony
    Mam schemat kostki iso, napewno jeden kabel do wczepienia to Masa, a drugi? No bo 2 idą do akumulatora, jest + i -
    Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

    http://www.forum.alfaholicy.org/atta...kostka_iso.jpg Schemat kostki
    Ostatnio edytowane przez malychemik666 ; 16-01-2012 o 18:46 Powód: zapomniałem dać link do kostki



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Sprawdzałeś jaki pobór bierze radio na wyłączonym zapłonie, jaki jest to pobór.
    Czy w tej kostce ISO masz dobrze połączone?

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  4. #3
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    masz źle podpięte radio innego wyjścia nie ma.

  5. #4
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Masa i minus (-) to w aucie to samo.. Najpierw ustal co Ci bierze prąd..
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 styczeń 2012
    Skąd
    Gliwice
    Wiek
    25
    Postów
    3
    Auto
    Cinquecento 900
    nie mam jak sprawdzic poboru. wyjalem dzis panel, stwierdzajac ze to on żre, jednak, pod panelem jest czerwona dioda i miga, tak jak urządzenia w trybie stand by. co wiecej, nie napisalem ze radio ma wbudowany bluetooth, ktory sie laczy z telefonem, którego wylaczenie panela nie wylacza, wiec to on i cale radio w spoczynku biorą prąd. jedyną opcją którą widze to jest ten przełącznik do odcięcia zasilania. skoro masa to "-" to gdzie jest plus? w który kabel jeszcze sie wpiąć? Seth: I na czym ma polegac zle podpięcie radia, wpiąłem kostke w kostke i tyle

  7. #6
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    to że kość pasowała to nic. ustawienie pinów na radiu może być inne. najlepiej podłącz radio tak aby po wyłączeniu zapłonu gasło. powinno pomóc. kwestia jeszcze czy radio w środku nie ma jakiegoś zwarcia i nie kradnie prądu. radio kupiłeś nowe czy używane??

  8. #7
    Klubowicz
    Dołączył
    15 styczeń 2012
    Skąd
    Brzeszcze City
    Wiek
    28
    Postów
    406
    Auto
    VW Passat 2.8 V6 Syncro ,Fiat Punto 1.1
    Najprościej odłącz radio z ISO na parę dni i zobaczysz efekt. Bo najlepiej się na początku upewnić czy to na 100% radio.
    W ISo masz przewody:
    Czerwony prąd 12v po stacyjce
    Czarny masa
    Żółty antena elektryczna ( do tego podpina się wzmacniacz żeby gasł razem z radiem.)
    Niebieski Remove ( nie używany)
    I bodajże biały ( ale nie jestem pewien) 12v stałe podtrzymujące np. godzine i zapisane stacje radiowe.

    Spr. podłączenie.

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 styczeń 2012
    Skąd
    Gliwice
    Wiek
    25
    Postów
    3
    Auto
    Cinquecento 900
    Jeden porządny który zrozumiał pytanie i odpowiedział mi na nie, zamiast analizowa[COLOR="#FF0000"]ć[/COLOR] na tysi[COLOR="#FF0000"]ą[/COLOR]c sposob[COLOR="#FF0000"]ó[/COLOR]w. Tak, je[COLOR="#FF0000"]ź[/COLOR]dzilem bez radia 5 dni, i by[COLOR="#FF0000"]ł[/COLOR]o bardzo dobrze, wina by[COLOR="#FF0000"]ł[/COLOR]a radia.
    Dzi[COLOR="#FF0000"]ę[/COLOR]kuje bardzo za odpowiedz, potwierdziło ją sprawdzenie miernikiem, zamontowałem sobie przełącznik na masie i jest git.
    Ostatnio edytowane przez byrrt ; 22-01-2012 o 13:09 Powód: używaj chłopie polskich znaków!

  10. #9
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał malychemik666 Zobacz post
    Jeden porządny który zrozumiał pytanie i odpowiedział mi na nie
    Pytanie zrozumiał pewnie każdy tylko Ty nie rozumiesz podstawowych prawideł, bierzesz się za coś czego nie rozumiesz i stąd efekty.. Nie sugerowałbym się tak bardzo kolorami, bo choć generalnie mamy zdaje się standard to chińczyki nie patrzą czasem na to i może się okazać że masz inne kolory.. Czy to tak naprawdę ciężko wpisać w google "kostka ISO" ? Na moje jeżeli radio wcina prąd na postoju to albo faktycznie jest źle podłączone albo to złom do wywalenia lub naprawy..
    Jakoś mnie drażni, że napisałeś na forum 3 posty i masz jakiekolwiek pretensje..
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  11. #10
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał byrrt Zobacz post
    Na moje jeżeli radio wcina prąd na postoju to albo faktycznie jest źle podłączone albo to złom do wywalenia lub naprawy..
    na początku pisałem o sprawdzeniu radia przez fachowca. to co zrobiłeś to rozwiązanie ostateczne i rzeźbienie. najlepiej byłoby zrobić to porządnie i nie dziwie się temu że byrrt tak zareagował bo ma racje


 

Podobne tematy

  1. Cinquecento 900 SPI - czujniki temperatury
    Napisany przez skarabeusz87 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 17-11-2011, 21:58
  2. Problem z temperaturą cinquecento 900
    Napisany przez kamilek101 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 17-11-2011, 11:42
  3. Fiat Cinquecento
    Napisany przez Madziula na forum Sprzedam
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 21-10-2011, 19:55
  4. [tanio odsprzedam] Fiat Cinquecento 1997r
    Napisany przez NoVi na forum Sprzedam
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 02-09-2011, 14:48
  5. Przeskakująca fala w radiu
    Napisany przez daniel01 na forum Car Audio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 16-05-2010, 11:10

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

jaki akumulator do cinquecento 900

jaki akumulator do fiata cc 900

jaki akumulator do seicento 900

seicento 900 masa

jaki akumulator do fiata seicento 900

radio do cinquecento

plus po stacyjce fiat cc

akumulator cinquecento 900

fiat seicento 900 jaki akumulator

jaki akumulator do cc 900

fiat cinquecento jakie radio

fiat cinquecento radio

car audio odciecie napiecia

radio cinquecento

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl