Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2013
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    47
    Postów
    14
    Auto
    Bravo II 1.9 16V Multijet
    Rocznik
    08.2007

    Brak sygnalizacji na wyświetlaczu o istniejącej usterce.

    Witam!
    Niejednokrotnie byłem już informowany o przepalonej żarówce w tylnej lampie, lecz sprawa dotyczy dwóch ostatnich incydentów. Pierwszy z nich dotyczy klocków hamulcowych tzn. ich zużycia i braku jakiejkolwiek sygnalizacji. Klocek przy lewym kole posiada styk ostrzegawczy o zużyciu. W moim przypadku okazało się, że klocki są zużyte a przewód elektryczny jest przetarty. Dlaczego system się nie sprawdził? Druga sprawa dotyczy przepalonej żarówki świateł mijania w przedniej lampie, również cisza ze strony komputera.
    Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie na tak wybiórcze sygnalizowanie usterek?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Trzeba by się wpiąć do kompa i sprawdzić co gada.. Może jest coś uszkodzone po prostu..
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    08 marzec 2012
    Skąd
    Śląsk
    Postów
    107
    Auto
    Fiat Bravo 1.4 MultiAir 140 KM S&S Blue maserati
    Rocznik
    2010
    Z zarowka trzeba ustalic, czy jest ona monitorowana przez system, w tej chwili nie pamietam, ale dowiem sie. Co do zuzytych klockow to juz nie pierwszy przypadek, ze nie zadzialala sygnalizacja, tak jak sugeruje kolega @byrrt podpiac kompa i sprawdzic, lub organoleptycznie skontrolowac uklad np. wypiac wtyczke od klocka, kawalek przewodu do gniazda drugi koniec do tarczy lub elementow metalowych karoserii i patrzec, czy jest sygnalizacja.

    Zarowki od swiatel mijania nie sa monitorowane, wiec nie bedzie sygnalizacji ich przepalenia.
    Ostatnio edytowane przez stew66 ; 02-10-2013 o 13:40

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    24 lipiec 2012
    Skąd
    DJ
    Postów
    315
    Auto
    Skoda Octavia 1,9 TDI
    Rocznik
    2000
    Cytat Napisał roki1970 Zobacz post
    Witam!
    Niejednokrotnie byłem już informowany o przepalonej żarówce w tylnej lampie, lecz sprawa dotyczy dwóch ostatnich incydentów. Pierwszy z nich dotyczy klocków hamulcowych tzn. ich zużycia i braku jakiejkolwiek sygnalizacji. Klocek przy lewym kole posiada styk ostrzegawczy o zużyciu. W moim przypadku okazało się, że klocki są zużyte a przewód elektryczny jest przetarty. Dlaczego system się nie sprawdził? Druga sprawa dotyczy przepalonej żarówki świateł mijania w przedniej lampie, również cisza ze strony komputera.
    Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie na tak wybiórcze sygnalizowanie usterek?
    Jeżeli chodzi o żarówkę mijania nie będziesz o tym informowany ponieważ body nie widzi żarówki tylko przekaźnik. Wszystkie inne idą przez system bodego i widzi on przerwę w obwodzie lub zły pobór prądu. Co do klocków to trzeba sprawdzić może instalacja gdzieś zgniła

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2013
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    47
    Postów
    14
    Auto
    Bravo II 1.9 16V Multijet
    Rocznik
    08.2007
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Po podłączeniu się do kompa, jedyne co było zapisane w pamięci przedstawiam poniżej.
    ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
    1: B101E - Czujnik deszczu
    No help available
    Powodem tego błędu jest fakt, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci.
    Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
    2: B1004 - Linia szeregowa A-Bus
    No help available
    Powodem tego błędu jest fakt, że ECU odebrało bardzo niski sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci.
    Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
    Pozostaje sprawdzenie zgodnie z sugestią kolegi stew66 za pomocą kawałka przewodu ale to przy okazji wymiany kół na zimowe.


 

Podobne tematy

  1. Nie działa światło sygnalizacji wstecznego.
    Napisany przez Persziing1985 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post: 22-07-2015, 03:37
  2. Brak temperatury zewnętrznej na wyświetlaczu
    Napisany przez gadam86 na forum Doblo II
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 30-10-2013, 21:29
  3. noFPS na wyświetlaczu
    Napisany przez _obserwator_ na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 17-11-2010, 17:47
  4. Error Oil - na wyświetlaczu.
    Napisany przez maniacast na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 23-11-2009, 13:43
  5. [ogrzewanie] 0oC na wyświetlaczu
    Napisany przez Crom na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 17-10-2009, 01:33

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl