Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Posty od 16 do 30 z 32
  1. #16
    Moderator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    10,045
    Auto
    Marea weekend 1.9 110 ELX CF3 186A6.000
    Rocznik
    2001
    TO co zaznaczyłeś to jest kabel od czujnika temperatury który zamontowany jest z drugiej strony. On jeśli ma włączyć wentylator to go włącza. Sprawdź go za pomocą miernika.
    Jeśli chodzi o tą uszczelkę, to sprawdź czy nie miesza się olej z płynem chłodniczym. Czy występuje efekt "masła" pod korkiem wlewu oleju.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 kwiecień 2010
    Skąd
    Lidzbark Warmiński
    Wiek
    35
    Postów
    472
    Auto
    Bravo I 1.6 16V
    Musisz sprawdzić presostat, jak na moje oko to on jest winowajcą. Może jakiś przewód masz przerwany.
    Kiepskiej baletnicy przeszkadza nawet sztylet w tętnicy.

    Była Tempra 1.6 92r.
    Jest Bravo I 1.6 16V 97r.

  4. #18
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    31
    Postów
    3,998
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Cytat Napisał lukq Zobacz post
    TO co zaznaczyłeś to jest kabel od czujnika temperatury który zamontowany jest z drugiej strony
    Czujnik na zdjęciu jest po lewej stronie. To co zaznaczone to jest rezystor.

    Po włączeniu klimatyzacji wentylator powinien wskoczyć na I bieg pracy. Jeżeli tak nie robi, to sprawdź rezystor (to co zaznaczyłeś).
    Jeżeli silnik Ci się tak zagrzał i wentylator nie wystartował to stawiałbym na uszkodzony czujnik temperatury (po lewo na załączonym zdjęciu, taki z elementami niebieskiego). Wypnij z niego złączkę i zewrzyj styki w złączce. Zobacz czy wentylator wystartował. Jeżeli nie, to jest przerwa w obwodzie, jeżeli tak, to czujnik zapewne uszkodzony.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 420 tys. km przebiegu, od nowości w rodzinie
    Audi A6 2.8l 30V V6, mulitronic (CVT)
    Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM
    Darmowy hosting zdjęć


  5. #19
    Klubowicz
    Dołączył
    01 styczeń 2009
    Skąd
    Groszki
    Postów
    51
    Auto
    Fiat Bravo 1.4 12v
    Cytat Napisał miszko Zobacz post
    Czujnik na zdjęciu jest po lewej stronie. To co zaznaczone to jest rezystor.

    Po włączeniu klimatyzacji wentylator powinien wskoczyć na I bieg pracy. Jeżeli tak nie robi, to sprawdź rezystor (to co zaznaczyłeś).
    Jeżeli silnik Ci się tak zagrzał i wentylator nie wystartował to stawiałbym na uszkodzony czujnik temperatury (po lewo na załączonym zdjęciu, taki z elementami niebieskiego). Wypnij z niego złączkę i zewrzyj styki w złączce. Zobacz czy wentylator wystartował. Jeżeli nie, to jest przerwa w obwodzie, jeżeli tak, to czujnik zapewne uszkodzony.
    Winny był rezystor. Wymiana na nowy (wcale nie tani, nigdzie oprócz ASO Fiata nie mogłem znaleźć-170 zł) i problem zniknął.
    Dzięki Panowie za pomoc.

  6. #20
    Klubowicz
    Dołączył
    14 czerwiec 2011
    Skąd
    Grzegorzew
    Postów
    64
    Auto
    Fiat Uno 1.0 FIRE
    Rocznik
    2000
    Można przeszukiwać aukcje lub szroty, ale nie wiadomo, czy "nowy" będzie w lepszym stanie niż obecny. Nowy, to zawsze nowy.

  7. #21
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    09 wrzesień 2011
    Skąd
    Bialystok
    Postów
    9
    Auto
    Brava 1.6 16V + LPG
    chlopaki u mnie ten problem dalej nie rozwiazany. ost nie mialem czasu zajac sie samochodem. powiedzcie czy przyczyna moze byc pompa wody ze wentylator nie odpala ? dodam ze moim zdaniem dziala poprawnie pompa. widze jak plyn przechodzi przez zbiorniczke. Ale zauwazylem ze nawet jak silnik jest rozgrzany mocno to chlodnica jest ciagle zimna , tzn letnia , nasuwa sie mysl ze termostat nie puszcza, ale sek w tym ze wszystkie przewody od termostatu sa wrecz gorace. Jutro chce wszystko dokladniej sprawdzic. ale moze macie jakies sugestie na co zwrocic uwage .
    pozdrawiam


    Ps. mozecie powiedziec od czego sa czujniki na termostacie ? Bo mam dwa, jeden jest od temperatury a drugi ?
    Ostatnio edytowane przez bryndzik88 ; 19-11-2011 o 09:47

  8. #22
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    31
    Postów
    3,998
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    W aucie są dwa obiegi, duży (za termostatem) i mały (przed termostatem). W małym obiegu jest nagrzewnica (grzejąca środek kabiny) oraz to wszystko co jest w bloku silnika (plus jakieś elementy na zewnątrz). Zaś w duży obieg to ten idący do chłodnicy. Zatem jeżeli przewody od chłodnicy nie są gorące (a na wskaźniku temperatury już dawno 90C (lub więcej)) to na 99% jest to wina termostatu. On powinien od około 80 paru stopni C (84/86C) otworzyć się na tyle, żeby puścić ciepły płyn na chłodnicę.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 420 tys. km przebiegu, od nowości w rodzinie
    Audi A6 2.8l 30V V6, mulitronic (CVT)
    Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM
    Darmowy hosting zdjęć


  9. #23
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    09 wrzesień 2011
    Skąd
    Bialystok
    Postów
    9
    Auto
    Brava 1.6 16V + LPG
    dzis troche spedzilem czasu przy samochodzie i moge powiedziec co jest grane. termostat raczej jest ok. wszystkie przewody sa gorace, chlodnica tez jest goraca , plyn krazy wiec obieg jest. jesli wentylator podepne na krotko to dziala. wymienilem czujnik temp na chlodnicy. i dalej nie moge rozwiazac mojego problemu. w czym jeszcze szukac przyczyny ?

  10. #24
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 listopad 2011
    Skąd
    Ruda
    Wiek
    34
    Postów
    4
    Auto
    Punto 1 1,2 8V MPI
    A jak podpinałeś na krótko ten wentylator. Wyjmij wtyczkę z tego czujnika temp. w chłodnicy i zmostkuj te piny w tej wtyczce. Jeżeli wentylator się nie włączy to sprawdź bezpieczniki. Ten od wentylatora z reguły znajduje się w komorze silnika.

  11. #25
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    09 wrzesień 2011
    Skąd
    Bialystok
    Postów
    9
    Auto
    Brava 1.6 16V + LPG
    juz to robilem, i wentylator sie wlaczal. czujnik wymienilem na nowy. i nic . a w ktorym miejscu szukac tego bezpiecznika ? a czy rezystor ktory jest na chlodnicy moze byc za to odpowiedzialny ?

  12. #26
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 kwiecień 2010
    Skąd
    Lidzbark Warmiński
    Wiek
    35
    Postów
    472
    Auto
    Bravo I 1.6 16V
    bryndzik88 Oczywiście że może to być jego wina.
    Przerabiałem to samo i skoro nie czujnik jest winowajcą, to raczej rezystor.
    Raczej, bo może też być niesprawny presostat klimatyzacji, ale pisałeś,że klima działa.
    Kiepskiej baletnicy przeszkadza nawet sztylet w tętnicy.

    Była Tempra 1.6 92r.
    Jest Bravo I 1.6 16V 97r.

  13. #27
    Moderator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    10,045
    Auto
    Marea weekend 1.9 110 ELX CF3 186A6.000
    Rocznik
    2001
    Jak sam stwierdziłeś i zauważyłeś jest jeszcze rezystor. Wymień go i sprawdź.
    Bezpiecznik masz przy ścianie grodziowej od strony kierowcy w puszcze czarnej z napisem FUSE>

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  14. #28
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    08 maj 2012
    Skąd
    Olsztyn
    Postów
    209
    Auto
    Marea WEEKEND 1.6 16v + Klima
    Rocznik
    2000. FL
    Witam podepnę się.

    Mam taki sam problem z wiatrakiem,nie włącza się (1.6 + klima) Mam kilka pytań, otóż:

    1.czy ten czujnik temperatury mogę mieć w innym miejscu? bo jakoś go nie zauważyłem u siebie,

    2.miałem walnienty rezystor i wyjąłem go,po czym mostkowałem wtyczkę tą zazn. na zielono. wentyl nie odpalał. Dlaczego?

    3.jak sprawdzić przekaźniki? mam je chyba kole akumulatora np: ten żółty,mylę się?
    Dołączone zdjęcia Dołączone zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez TakiTam ; 21-05-2012 o 20:39

  15. #29
    Klubowicz
    Dołączył
    01 maj 2012
    Skąd
    zielona góra
    Wiek
    27
    Postów
    59
    Auto
    fiat bravo 1.2
    Rocznik
    2000
    Panowie mam problem wcięło mi 1 bieg wentylatora,wymieniłem opornice,przekaźnik,presostat(na wszelki wypadek) i dalej nic.podpiąłem samochód pod fes,błędu nie ma żadnego,nie mogę również wymusić startu pierwszego ani drugiego biegu (pokazuje się "nie można wykonać nieprawidłowe warunki do wykonania tego testu" ).
    Wentylator załącza się według fes przy 98 st,a przy klimie przy ponad 15 barach(według maszyny od klimy ) czyli tylko drugi bieg.byłem u różnych "mistrzów" od klimy i powiedzieli że to dużo za dużo,a wentylator powinien dużo wolniej chodzić i praktycznie cały czas.
    Ostatnio edytowane przez morski ; 22-05-2012 o 11:34

  16. #30
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    11,948
    Auto
    Bravo 1.8GT + LPG
    Rocznik
    12.1998 FL
    Miernik w dłoń, schematy i patrz.. Sprawdź czy z ECU wychodzi napięcie sterujące przekaźnikiem (bo to zdaje się ECU steruje tymi wentylatorami)..
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.
    >> Moje auto na FKP oraz w TYM temacie <<


 
Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. [silnik] Odpala i gaśnie, odpala i ... nie trzyma obrotów
    Napisany przez Kamciu86 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 116
    Ostatni post: 09-09-2013, 13:51
  2. Grande zimny silnik nie odpala na benzynie. Na gazie odpala.
    Napisany przez lukasz2511 na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post: 10-12-2011, 21:46
  3. Ciepło - Odpala, Zimno - Zalewa i nie odpala. Palio 1.2 8v
    Napisany przez daro3 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 07-02-2010, 16:29
  4. nie działający wentylator na chłodnicy;/
    Napisany przez gramasla na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 15-11-2009, 17:31
  5. Nie gaśnie dioda od wtrysku i nie auto odpala
    Napisany przez msikorski na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 28-08-2008, 03:19

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

czujnik wentylatora fiat brava

fiat brava wentylator

fiat bravo wentylator

wentylator fiat brava

wentylator brava

fiat bravo 1 9 jtd nie pracuje wentylator klimatyzacji

wentyletorek sterowania klimatyzacji fiat bravo

wentylator fiat bravo

fiat palio rezystor opornik nawiewu gdzie jest

nie działa nawiew fiat bravo

czujnik wentylatora fiat brava 1.9 TD

jak wymienic wlacznik nadmuchu w fiat marea

niedziałający wentylator chłodnicy w fiacie palio weekend 1 6

palio wentylator saie nie włańcza

bravo 1.9td kabel do czujnika temp

klimatyzacja nie włącza wentylatora fiat bravo

czujnik wentylatora fiat bravo

rezystor dmuchawy bravo 1.6 16v naprawa

nie włącza się wentylator chłodnicy - fiat marea

gdzie jest opornica nawiewu bravo 1.9 td

wymiana silnika wentylatora chłodnicy fiata brava

fiat palio weekend opornica wentylatora

nie wlacza sie wentylator fiat palio 1.2

nawiew gdzie sa bezpieczniki fiat bravo

czy wentylator chłodnicy może działać bez rezystora fiat brava

Tagi dla tego tematu