Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 11 z 11
Like Tree2lubi to!
  • 2 przez bomba69

Temat: Świeci marchewa, silnik gaśnie zaraz po odpaleniu  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 czerwiec 2015
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    22
    Postów
    8
    Auto
    Bravo 2.0 20v HGT
    Rocznik
    1999

    Świeci marchewa, silnik gaśnie zaraz po odpaleniu

    Witam,
    Auto dzisiaj odmówiło posłuszeństwa. Podczas jazdy, skrecajac w ulice koło domu zaswieciła się kontrolka wtryskow, dojechalem bez problemu te 100m pod dom, zaparkowalem, bez problemu. Miałem teraz jechać do sklepu, ale marchewa nie zgasła a auto po odpaleniu od razu zgasło. Co to może być? Jak się uda to jutro podepne sie pod kompa, jak nie to dopiero w przyszłym tygodniu. Może jest to jakiś "mały pikuś" który mogę sam naprawić?
    Z góry dzięki za każde informację.

    Auto to bravo 1999 20 20V VIS



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    29 czerwiec 2015
    Skąd
    Myślibórz
    Wiek
    26
    Postów
    148
    Auto
    Fiat Brava 1.6 16v 103PS
    Rocznik
    07.1998
    Może czujnik położenia wału korbowego sprawdź. A jak z odpaleniem po wystudzeniu silnika? Jeżeli marchewa świeci to najlepiej jest się do kompa podłączyć bo wtedy pokaże błąd.

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    15 lipiec 2013
    Skąd
    Mysłowice
    Wiek
    24
    Postów
    144
    Auto
    Fiat Brava 1.4 12v
    Rocznik
    1997
    Ja mialem to samo. Podpialem pod kompa i sie okazalo ze kabel gdzies byl zgnity i zwarcie robil...

  5. #4
    Master
    Dołączył
    12 listopad 2012
    Skąd
    Żory
    Postów
    1,131
    Auto
    Marea weekend 2,0 20v /Mercedes 300SE 87r /Plymouth Valiant 61r
    Rocznik
    1997
    Ja miałem podobny problem, z tym że auto nie odpalało. Byłem na wyjeździe i nie mogłem podpiąć do kompa, ale wyczyściłem wszystkie styki, sprawdziłem bezpieczniki, dopływ paliwa i ... nic. Po całym dniu poszukiwania problemu odpiąłem akumulator na pół godziny. Po ponownym podłączeniu problem zniknął. Auto odpala, kontrolki gasną.
    Specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 czerwiec 2015
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    22
    Postów
    8
    Auto
    Bravo 2.0 20v HGT
    Rocznik
    1999
    Wracam właśnie z warsztatu, auto zostało, wyświetliło 6 błędów, w tym 2 mogą być przyczyną: coś z przekaźnikiem pompy paliwa i jeden był że gdzieś jest/było zwarcie do masy. Będą mi dzwonić jak się dowiedzą coś więcej

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 sierpień 2015
    Skąd
    Cieszyn
    Wiek
    26
    Postów
    5
    Auto
    bravo 1.8 gt
    Rocznik
    1997
    Ostatnio miałem podobny problem- opiszę Ci to najdokładniej jak tylko potrafię.
    W momencie, gdy kupowałem auto - świeciła 'marchewka'. Auto po odpaleniu cały czas gasło (tzn gdzieś tydzień po zakupie auta...) - niby było te 1000 obrotów na luzie, ale po chwili spadało do 800, potem całkiem gasło. Nie dało się wyjechać z garażu bez odpalania go 4-5 krotnie. Miałem jeszcze dodatkowy problem - podczas jazdy auto strasznie szarpało - kontrolki przygasały (też oczywiście przy zakupie było wszystko ok...). Jeździłem do kilku mechaników - za każdym razem byłem odsyłany słowami 'za takie coś się nawet nie bierzemy', niejeden podłączał je pod komputer - nic nie wyskakiwało, to były problemy z kablami itd. Niektórzy od razu znali przyczynę, wyskakiwali z cenami z kosmosu. Postanowiłem zająć się problemem sam. Co do problemu z przygasaniem kontrolek i szarpaniem auta podczas jazdy - tutaj rozwiązaniem była nowa uszczelka od pokrywy silnika i nowe świece (uszczelka dosłownie się sypała, olej wlewał się do świec no i wiadomo brak iskry, auto gaśnie). Po wymianie wyżej omówionych rzeczy auto jechało już bez zarzutów, pozostawał jeden problem - gaśnięcie przy odpalaniu. Kombinowałem trochę przy autku, pierwsze przeczyściłem silnik krokowy. Nic to nie dało, więc szukałem dalej. Zauważyłem pękniętą rurę dolotu powietrza (nie znalazłem nigdzie takiej w dobrym stanie, owinąłem dokładnie taśmą odporną na wysokie temperatury). Czy to coś dało? nie wiem, na pewno nie zaszkodziło, przynajmniej nie było żadnego 'lewego' powietrza. Wiem, że to rozwiązanie nie jest na stałe, jak znajdę taką rurę w miarę w dobrym stanie to zamówię. Przeczyściłem jeszcze przepustnicę, podkręciłem obroty do ~1200 (chociaż po odpalaniu i tak spadały stopniowo do 800, po czym autko gasło). Przeglądając po kolei każdy element w autku natrafiłem następnie na sterownik przepływu powietrza (czy coś takiego) - był cały połamany, poklejony byle jak klejem. Po rozkręceniu w środku widać było, że był jakoś byle jak lutowany. Nie zastanawiając się zamówiłem na allegro tą część w miarę w dobrym stanie (~40zł używany) oraz sondę lambda, gdyż ta też się sypała - dosłownie.. (~85zł nowy zamiennik). Po zamontowaniu wszystkie problemy znikły, zgasła nawet marchewka Jak na razie nie ma żadnych problemów. Może to Ci w czymś pomoże W moim wypadku mechanicy zawiedli, więc sam zająłem się problemem. Zajęło mi to dużo czasu, (przynajmniej sporo zaoszczędziłem) jednakże z dobrymi chęciami i internetem można zdziałać cuda Pozdrawiam.
    hak64 i Skully lubią to.

  8. #7
    Master
    Dołączył
    12 listopad 2012
    Skąd
    Żory
    Postów
    1,131
    Auto
    Marea weekend 2,0 20v /Mercedes 300SE 87r /Plymouth Valiant 61r
    Rocznik
    1997
    Cytat Napisał bomba69 Zobacz post
    z dobrymi chęciami i internetem można zdziałać cuda
    Takie podejście do tematu jest chwalebne!
    Specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 czerwiec 2015
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    22
    Postów
    8
    Auto
    Bravo 2.0 20v HGT
    Rocznik
    1999
    Dzięki bomba, posprawdzam co i jak.
    Mam też inny problem, chyba że to normalne w hagietach, strasznie się grzeje. Ostatnio dwa razy zagotowal mi płyn, że musiałem uzupełniać, wczoraj też bulgotalo w zbiorniku... Da się coś z tym zrobić?

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 sierpień 2015
    Skąd
    Cieszyn
    Wiek
    26
    Postów
    5
    Auto
    bravo 1.8 gt
    Rocznik
    1997
    Takiego problemu nie miałem, poza tym mój bravolot to 1.8gt. Na Twoim miejscu sprawdziłbym jednak termostat (uszczelki przede wszystkim) /czujnik (czujniki?) temperatury w chłodnicy - tyle mi do głowy na chwile obecną przychodzi.

  11. #10
    Master
    Dołączył
    12 listopad 2012
    Skąd
    Żory
    Postów
    1,131
    Auto
    Marea weekend 2,0 20v /Mercedes 300SE 87r /Plymouth Valiant 61r
    Rocznik
    1997
    Cytat Napisał Skully Zobacz post
    inny problem, chyba że to normalne w hagietach, strasznie się grzeje.
    U mnie też się zdarza. Problem chyba dotyczy czujnika temperatury sterującego pracą wentylatora chłodnicy. Zauważyłem, że czasami wentylator nie włącza się, a innym razem jest ok.
    Specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 czerwiec 2015
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    22
    Postów
    8
    Auto
    Bravo 2.0 20v HGT
    Rocznik
    1999
    Poczytałem ostatnio trochę i termostat na 90% do wymiany z tego co opisują gdzieniegdzie.
    Wnioskuję po tym, że wskazówka temperatury podnosi się jedynie na postoju, w jeździe w ogóle. Sprawdzę też czujnik, bo wentylator też chodzi jak chce.
    Dzięki za wszelkie sugestie i pomoc Panowie
    Ogółem lista robót jest długa, a lista planów jeszcze dłuższa, ale mam nadzieję, że 2/3 z tego co chcę zrobić zrobię


 

Podobne tematy

  1. marea 1.6 16v 1998 świeci się marchewa samochód przechodzi w tryb awaryjny
    Napisany przez wojciechojecki na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 21-09-2013, 12:33
  2. Bravo 1.8 - Zaraz po odpaleniu kangurzy przy próbie ruszenia..
    Napisany przez byrrt na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 01-08-2012, 08:34
  3. [silnik] CC900 pali się "marchewa" problem z wtrys
    Napisany przez Banas921 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 17-02-2011, 20:33
  4. Gwizd po odpaleniu (zimny silnik)
    Napisany przez panda88 na forum Panda
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 05-06-2010, 23:47
  5. [silnik] Stukanie zaworów po odpaleniu
    Napisany przez mcnas na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 11-03-2010, 16:16

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl