Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 11 z 11
  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000

    Problem z radiem lub instalacją głośnikową

    Witam, postanowiłem wymienić sobie głośniki w maryśce , ale po kolei , posiadam radio JVC KD-R35 4x50W, podłączone było poprzednio pod instalację z sześcioma fabrycznymi głośnikami, dwa na podszybiu, dwa w przednich drzwiach i dwa na tylnej półce, kupiłem 4x głośnik(woofery) firmy GSM 165mm, i zamontowałem dwa na tył lekko modyfikując półkę pod maskownicami, oraz za pomocą dystansów w przednich drzwiach, podłączyłem je za pomocą przejściówek do fabrycznych kabli i przez jakiś czas było ok, ale pewnego dnia na wyświetlaczu mojego radia pojawił się Napis PROTECT, co u JVC oznacza że coś jest nie tak, znalazłem instrukcję jak wejść w tryb serwisowy i usunąć błąd, podziałało może niecały dzień i znowu to samo
    rozkręciłem przednie drzwi umocowałem porządnie wtyczki, przy okazji izolując je - i po zresetowaniu było ok - przez jeden dzień, potem podczas włączania radia, usłyszałem lekkie trzaski w okolicy lewego głośnika na podszybiu, więc rozebrałem maskownice, odłączyłem
    głośniki (gdzieś w internecie przeczytałem że ten napis może oznaczać podłączenie zbyt dużej ilości głośników), po zresetowaniu, radio zaczęło grać - do następnego dnia, jutro przymierzam się do odłączenia przednich głośników od instalacji ,zostawię tylko dwa na tyle i sprawdzę przez kilka dni, jeśli nic nie pomoże odłączę tylne,zostawiając tylko przód
    Mam pytanie , z elektryki jestem zielony, jak można sprawdzić mając dostęp do dwóch końców przewodu (wtyczka przy radiu i przy głośniku) czy przewód nie ma przerwy lub nie robi zwarcia - jakimś miernikiem lub czymś innym



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Pytanie jak masz to wszystko podpięte. Powinieneś mieć z przodu zestaw odseparowany ze zwrotnicą. Z tyłu 2 osobne kanały. Radio musi mieć 4 kanały. W instrukcji masz też na pewno z jaką najmniejszą impedancją możesz pracować. Pewnie jest to 4R - jakie masz głośniki?

    Cytat Napisał lucas7911 Zobacz post
    jak można sprawdzić mając dostęp do dwóch końców przewodu (wtyczka przy radiu i przy głośniku) czy przewód nie ma przerwy lub nie robi zwarcia - jakimś miernikiem lub czymś innym
    Po jednej i po 2giej odłączasz od kabla wszystko. Sprawdzasz omomierzem czy nie ma zwarcia pomiędzy przewodami na jednym końcu. Następnie łączysz na 2gim ze sobą kable i sprawdzasz czy masz zwarcie - finał i nawet nie podstawa - po prostu chwila pomyślenia. Jeśli nie czujesz się na siłach może odstaw to do osoby która ma jakieś tam małe pojęcie o elektryce.
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000
    Radio ma 4 kanały głośniki takie jak w linku poniżej
    GMS 1765N głośniki woofery 165mm WYSYŁKA GRATIS (3620501297) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Podłączone tam gdzie były wstawione oryginalne elipsy i pod te kable za pomocą przejściówki takiej jak poniżej
    ZRS-AG-1 4CARMEDIA - Adapter złącza głośnikowego | Transfer Multisort Elektronik
    z oryginalnych to zostały tylko te gwizdki na podszybiu - aktualnie odłączone
    Z opisu głośników - Moc RMS 35Watt, Impedancja -4OHM, i zwrotnica przy głośniku - więc chyba OK, myślę że to coś z kablami

  5. #4
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał lucas7911 Zobacz post
    Radio ma 4 kanały
    Rozumiem, że podpięte oryginalną kostką? Pytam bo jakiś magik mógł z 2ch kanałów zrobić 4 a nieużywane 2 wiszą gdzieś w powietrzu..
    Oryginalnie chyba nie ma żadnych zwrotnic - trzeba by dołożyć dla pełnego efektu i wpiąć go pomiędzy radio a przednie głośniki rozdzielając ich sygnał.
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000
    Tak wszędzie były oryginalne żółte kostki z dwoma blaszkami, a od strony radia kostka , którą przez przejściówkę ISO podłączyłem do radia, zastanawiam sie tylko że na fabrycznych głośnikach grało dość długo bez problemu, tylko że tam były podłączone tylko gwizdki + przód a na tyle przy głośnikach były pourywane kabelki - ale to przy głośnikach, kostka była OK, czy elektryk bez problemu sprawdzi czy nie ma zwarć na kablach , bo chciałbym wyeliminować po kolei aż dojdę do radia, nie chcę wymieniać go nie mając pewności że to nie wina kabli lub głośników

  7. #6
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    To czy kable mają zwarcie czy nie wyeliminujesz sam. Masz w ogóle miernik? Choćby za 20zeta z targu..
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  8. #7
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000
    spróbuje załatwić, na razie odłączam głośniki z przodu

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000
    Po odłączeniu przednich głośników i zaizolowaniu kostek, jak na razie mogłem zresetować radio, teraz pojeżdżę kilka dni i zobaczę czy problem powróci, a w międzyczasie spróbuje załatwić miernik i sprawdzić te kable z przodu. jeszcze jedno pytanie gdy wyciągnę radio to jak zlokalizować kable od przednich głośników, różnią się kolorem?
    Aha i jak załatwię miernik to poproszę o instrukcję jak sprawdzić te kable - bo dla mnie to czarna magia

  10. #9
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000
    Sprawdziłem dzisiaj - jak na razie włączyło się bez problemu

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000
    Radio gra nadal więc problemem są z pewnością kable, jak podłączyć miernik i jakie wartości mogą wskazywać na przerwanie lub zwarcie na przewodach, po wyciągnięciu radia będę miał dostęp do kostki iso z kablami głośnikowymi, oraz po drugiej stronie ściągnę boczki drzwi i będę miał dostęp do kostek - co do czego przyłożyć

  12. #11
    Klubowicz
    Dołączył
    24 wrzesień 2008
    Skąd
    Głogów
    Postów
    216
    Auto
    Marea 1,6 16v
    Rocznik
    2000
    Jednak po pomiarach okazało się że uszkodzona jest końcówka mocy (dość częsty problem w JVC) i nie daje rady obsłużyć czterech wyjść na głośniki, podłączone dwa jeszcze w miarę działają, po podłączeniu wszystkich zaraz się wiesza i rozłącza . Kupiłem już nowe radio tym razem DEH-1500UBG Radioodtwarzacz RDS z podświetlonym gniazdem USB i Aux-In, odczytem WMA/MP3/WAV. - Pioneer Odtwarzacze i odbiorniki samochodowe z uwagi na końcówkę MOSFET (podobno nie tak delikatna jak w JVC)


 

Podobne tematy

  1. Problem z instalacją gazową
    Napisany przez meshuggah1981 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 30-12-2011, 14:05
  2. Siena 75 EL problem z instalacją elektryczną, ośw. bagażnika
    Napisany przez namedos na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 11-07-2011, 21:44
  3. punto I 1,2 75 KM problem z instalacją gazową ?
    Napisany przez PanHD na forum Punto
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 22-11-2010, 09:42
  4. Problem z instalacją gazową w Puncie 2 1.2 8V MPi 60KM
    Napisany przez hybrid na forum LPG - Liquified Petroleum Gas
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 15-08-2010, 21:44
  5. Problem z instalacją
    Napisany przez rzepa369 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 20-09-2009, 17:35

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Jvc protect

radio jvc wyswietla protect

radio jvc protect

jvc kd-r412 protect

radio jcv protect

jvc usuniecie protect

jvc protect problem

fiat brava jaka wtyczka przy radiu

gdy wlaczam radio to pisze protect

protect jvc radio

na radiu pisze jvc protect

jak skasowac blad w radiu jvc

jak usunac protect z radia jvc

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl